Auto-immuunziekte en trombose: dit doet gember

auto-immuunziekte, gember

Als je een auto-immuunziekte hebt, kan gember zeker helpen. Dit meldt een nieuw onderzoek in JCI Insight. Omdat de specerij zo effectief is tegen ontsteking en als anti-oxidant, is het gebruik niet alleen in dit geval nuttig, maar ook als bescherming tegen trombose.

Trombose: gember beschermt ook hiertegen

In het onderzoek werd gekeken naar de uitwerking van gember bij symptomen van de auto-immuunziekte lupus. Met name de werking van het bioactieve bestanddeel 6-gingerol werd onder de loep genomen. Ook werd gekeken wat de werking is tegen bloedklontering, trombose.

Remt ontstekingsreactie

Bij lupus keert het immuunsysteem zich tegen zichzelf, met ontsteking tot gevolg: het kenmerk van een auto-immuunziekte. Die ontsteking kan permanente schade toebrengen aan weefsels. Witte bloedcellen die neutrofielen heten spelen een sleutelrol bij de ontstekingsreactie. De vraag was of de stoffen uit gember natuurlijke onderdrukkers zijn van hyperactieve neutrofielen. Gember is sowieso al een uitstekend anti-inflammatoir middel, dat net zo effectief is als Diclofenac en net zo doeltreffend als andere pijnstillers. En wat zouden ze doen ter bescherming tegen trombose?

Lupus en APS

trombose
De werking van gember bij een auto-immuunziekte als lupus, en als bescherming tegen trombose, is veelbelovend

Om dit te testen werden de effecten van 6-gingerol op muizen met lupus bekeken. Ook muizen met het antifosfolipidesyndroom (APS) waren bij de studie betrokken. APS is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam te snel stolsels vormt in bloedvaten (trombose), en staat vaak in verband met lupus.

Voorkomt vrijzetting van schadelijke stoffen

Wat er gebeurde was dat 6-gingerol bij alle muizen de vrijzetting van Neutrofielen extracellulaire vallen (NET) verhinderde. NET komt van de neutrofielen en vormen plakkerige webachtige structuren die gevormd worden tijdens de interactie tussen auto-antistoffen en receptors die zich aan de oppervlakte van neutrofielen bevinden. Dit resultaat is natuurlijk gunstig bij lupus, maar ook tegen trombose.

Gember zet reeks positieve processen in gang

NET drijft lupus aan plus de formatie van trombose. Naast dat NET afnam door de stof uit gember, veroorzaakte het ook een drastische afname van de formatie van bloedklonters. Verder remde het fosfodiësterase: neutrofiel enzymen. En dit verlaagde weer de activatie van neutrofielen. Kortom: de stof uit gember zetten een reeks processen in werking die als een positieve opwaartse spiraal verliepen.

De bevindingen toonden dat stoffen uit gember een ontstekingsremmende invloed hebben die een direct effect hebben op auto-antistoffen die in verband staan met ziektes zoals lupus en APS. Niet alleen dat, de stoffen beschermen ook tegen trombose.

Mogelijke behandeling met gember supplement

Wat ook belangrijk was, was de reductie in auto-antistoffen. Of de muizen nu APS of lupus hadden. De stof uit gember verbreekt de circel van ontsteking en kan daarom als een behandeling werken. Ook tegen de vorming van trombose.

Als de resultaten gerepliceerd kunnen worden bij mensen, dan kunnen gember supplementen ingezet worden om bloedklontering issues te verminderen zoals met trombose het geval is. En om lupus symptomen te verminderen. De volgende fase bestaat dus uit klinische testen.