Lager cholesterol: eet elke dag banaan

voeding tegen stress

Eet elke dag banaan en je krijgt niet alleen een lager cholesterol, maar ook betere glucosewaarden. Dagelijkse consumptie van de vrucht brengt sterke verbeteringen in het cholesterolgehalte en de totale lipiden waarden.

Een hele voedzame vrucht, de banaan. Boordevol vezels en antioxidanten maakt het een slim tussendoortje. En wil je een lagere cholesterolspiegel, dan eet je ze dagelijks.

Verbeter je cholesterolgehalte met banaan

Dat bleek toen diabetespatiënten met een hoog cholesterolgehalte dagelijks 250 of 500 gram banaan als ontbijt aten. Dit deden ze 12 weken lang. Na het eten van een banaan was de glucosespiegel 2 uur na de maaltijd lager bij de 500 gram-groep, vergeleken bij de 250 gram-groep. Een grote banaan is ongeveer 165 gram. Het ontbijt in de vorm van een banaan bleek ook zonder enig risico zowel bij diabetes als bij een hoge cholesterolspiegel.

Stabielere glucosespiegel

Het zijn vooral de vezels die voor een lager cholesterol zorgen. Daarbij geven ze ook een lagere glucosespiegel, en een hogere voorraad glycogeen in de lever. Van die voorraad maakt het lichaam gebruik als het glucose nodig heeft. Een banaan helpt op op deze manier om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. 2

Ten onrechte wordt de banaan dus als dikmaker bestempeld, die de bloedsuikerspiegel verhoogt.

Waarom de banaan goed voor je hersenen is

Op een natuurlijke manier verlagen

Een lager cholesterol is best een issue. Maar we hebben het wel nodig. Onderscheid tussen LDL- en HDL cholesterol moet er wel zijn. Voor de aanmaak van hormonen en andere stoffen in het lichaam is cholesterol onmisbaar. Onze hersenen zijn afhankelijk van cholesterol.3 Misschien dat dit de link tussen statines en dementie verklaart. Als je iets op een natuurlijke manier kunt verlagen, is dit een groot voordeel.

Combineren met havermout

banaan.jpg
Met banaan kun je een heerlijk ontbijt maken, combineer het bijvoorbeeld met havermout of yoghurt

Ontbijt met havermout: beter dan statines (studie)

Dat kan in veel gevallen op een simpele goedkope manier. Voor een lager cholesterolgehalte helpt een banaan al. Wil je het goed aanpakken, dan combineer je dit met havermout. Net als banaan bevat havermout oplosbare vezels zoals in appels, peren enzovoort. Tijdens de passage door het spijsverteringskanaal wordt het een gel-achtige stof die cholesterol en vetten absorbeert. Dit verhindert dat er teveel vetten de bloedbaan inkomen.

Havermout vormt samen met banaan een efficiënt schoonmaakploegje, die zorgt dat vetten uitgescheiden worden en zich niet ophopen in de bloedbaan. Voor nog wat extra ondersteuning bij het verkrijgen van een lager cholesterolgehalte, kan je er noten aan toevoegen.