Venkel gezond! 11 Opmerkelijke voordelen

venkel gezond

Venkel heeft een aantal opmerkelijke voordelen. Al eeuwen gebruikt men de knol als natuurlijke remedie.  Wat zijn dan die stoffen die venkel gezond maken?

Waarom venkel gezond is

Venkel is voor veel zaken gezond. Met deze plant uit de schermbloemenfamilie waren de oude Grieken en Romeinen dan ook goed bekend. De van oorsprong mediterrane plant wordt als kruid gezien en heeft een anijsachtige smaak. Venkel kan bijna overal groeien, en alle delen van de plant -bol, steel blad en zaden- zijn nuttig en geven een aangename specifieke smaak aan maaltijden. Bij ons wordt venkel ook al eeuwen in de keuken gebruikt, maar de plant wordt pas sinds 1979 gekweekt in Nederland.


Uit het Nyeuwen cooc boeck van Gheeraert Vorselman,  vroege 16e eeuw:

Van coeck te backen

Neemt tarwenmeel oft bloemen met warmen watere also vele als ghi behoeft, ende wercket een luttel samen, dan neemt venckelsaet ende spec ghesneden terlincxwijse ende doeget int deech ende wercket wel tsamen tot tay deech ende maect eenen ronden coec ende bacten in den oven metten brode oft op den heert, &c. Inde plaetse vanden spec moech dy nemen boter oft olijfoly. Men bact ooc coec onder de asschencolen, mer sonder spec, met sout, venckel ende olie.


Dit zit er in 1 venkelbol

venkel gezond
Voor veel issues is venkel gezond. Er zijn veel redenen om dit nutriëntrijke knolletje in je voeding te implementeren

73 calorieën, 0.5 gram vet, 2.9 gram proteïnen, 17 gram koolhydraten, 7 gram vezels

Veel vitamines en mineralen zijn aanwezig, maar venkel blinkt uit wat betreft calcium. De combinatie van mineralen versterkt de werking. Verder is het een bron van fyto-oestrogeen.

Uitgekiende combinatie voor je botten

Venkel is gezond voor je botten. Dankzij de combinatie van ijzer, fosfor, calcium, magnesium, mangaan, zink en vitamine K. Die dragen allemaal bij tot opbouw en behoud van botstructuur en -kracht. Hoewel fosfaat en calcium beide belangrijk zijn voor de botstructuur, is een uitgekiende balans noodzakelijk. Consumptie van teveel fosfor met te weinig calcium kan resulteren in botverlies.

IJzer en zink spelen cruciale rollen in de rijping en productie van collageen. Formatie van botmatrix vereist mangaan. Lage inname van vitamine K leidt tot verhoogd risico van botfracturen. Een adequate inname van deze vitamine is belangrijk voor een goede gezondheid en handelt als veranderingsfactor van botmatrix-proteïnen. Ook bevordert het de calciumabsorptie en vermindert het uitscheiding van calcium via de urine.

Voor een gezonde bloeddruk

Voldoende inname van kalium verwijdt de bloedvaten, en dit reguleert de bloeddruk. Verder geleidt kalium de zenuwprikkels en dus de werking van de spieren, het zenuwstelsel en het brein. Maar ook de PH waarde van het bloed. Vanwege een goede aanwezigheid van kalium is venkel gezond voor je bloeddruk.

Voor je hart

Vezels, kalium, foliumzuur, vitamine C, vitamine B6 en de fyto nutriënten ondersteunen de gezondheid van je hart. In venkel zitten betrekkelijk veel vezels, dit verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verlagen ze de kans op een hartaandoening. Een studie toonde aan dat bij een inname van 4 gram kalium per dag, het risico op sterfte door een hartaandoening met maar liefst 49% afneemt. Ook de vitamines B (met name B6 en B11) maken venkel gezond voor het hart. Ze voorkomen ophoping van homocysteïnen. Homocysteïnen beschadigen aderen en leiden tot hartproblemen.

Lager risico op kanker

Selenium zit in veel groenten, fruit en noten. Maar ook in venkel. Het speelt een rol bij de functie van leverenzymen en helpt bij de ontgifting van sommige kanker veroorzakende bestanddelen. Selenium voorkomt ook ontstekingen en vermindert tumorgroei. Venkel bevat ook folaat (een andere vorm van vitamine B11 dan foliumzuur), dat een rol speelt in DNA synthese en herstel, en zo de vorming van kankercellen voorkomt.

Selenium verbetert ook het immuunsysteem-response bij infectie, door productie van killer T-cellen te stimuleren. Het mineraal is een van de redenen waarom venkel zo gezond is, zeker in combinatie met de andere.

Minder ontsteking

Choline is een belangrijk en veelzijdig nutriënt in venkel. Dankzij choline is venkel gezond voor je nachtrust. Én voor je spierbewegingen, leren en geheugen. Choline zorgt ook voor het behoud van de structuur van cellulaire membranen, ondersteunt de transmissie van zenuwimpulsen, assisteert bij de vetabsorptie en vermindert chronische ontsteking. Uiteraard vind je ook veel choline in eieren.

Bron van B6

Venkel is een bron van vitamine B6. Deze vitamine speelt een vitale rol in de energiestofwisseling door koolhydraten en proteïnen om te zetten in glucose en aminozuren.

Betere stoelgang en gewicht

Door de vezels, is venkel gezond voor je darmen. In een knolletje zit namelijk 7 gram vezels. Handig voor een regelmatige en gezonde stoelgang. Ook staan vezels erom bekend dat ze afvalstoffen binden, een verzadigd gevoel geven en hongergevoel verminderen.

Betere absorptie van ijzer

IJzertekort is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot bloedarmoede. Goed samengestelde voeding zoals venkel is rijk aan vitamine C (in venkel: 46% ADH), waardoor het lichaam optimaal ijzer absorbeert.

Natuurlijke oestrogenen

Venkel is een natuurlijke bron voor oestrogeen. Dit hormoon is cruciaal bij de regulatie en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, en de regulering van de menstruele cyclus en bij zwangerschap. Oestrogeen speelt ook een rol bij alle gewichtsfactoren zoals hongergevoel en energie omzetting. Ben je in de overgang, dan is venkel echt gezond als toevoeging aan je dieet.

Collageenaanmaak, goed voor je huid

Venkel bevat bijna de helft van de ADH vitamine C. Collageen is afhankelijk van vitamine C.  En zonder ijzer en zink vindt de collageen aanmaak trager plaats. Voor je huid is venkel gezond, wederom vanwege de goede combinaties. Vitamine C is een essentieel nutriënt dat in ons lichaam werkzaam is als antioxidant, en helpt schade door zon, vervuiling en rook voorkomen. Goed voor de aanmaak van nieuw collageen, dus onmisbaar  voor het behoud van een veerkrachtige huid.

Hoe integreer je venkel in je voeding?

Ondanks dat venkel gezond is, weet niet iedereen hoe je dit moet eten. Venkel heeft een knapperige textuur en een mild zoete smaak. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan elke maaltijd. Alle delen van de plant kunnen gegeten worden, en de zaden worden vaak gebruikt als kruid in veel recepten. Wanneer je venkel koopt, let er dan op dat de bollen stevig zijn. De kleur moet wit of lichtgroen zijn. Vermijd de venkel met een gevlekte en gekneusde bol. Kijk of stengels en blad groen en recht zijn. Bloemig blad betekent dat de plant te rijp is.

Venkelsalade

Meng plakjes venkel met een variatie aan groenten voor een lichte salade.

Verse venkel kan ongeveer 4 dagen in de groentelade van de koelkast bewaard worden. Je kunt venkel echter het beste eten vlak na aankoop, omdat het snel de smaak verliest. Gedroogde venkelzaadjes kunnen ongeveer 6 maanden bewaard worden in een luchtdichte box op een koele, droge plek zoals een kruidenlade. Snij de stengels van de bol af bij de basis. Snij de bol verticaal door.

Recepten voor venkelsalade

Potentiële gezondheidsrisico’s

Bij gebruik van betablockers kan venkel alleen met mate gegeten worden.

Bronnen