Vette lever syndroom genezen? Eet dit dan niet!

vette lever syndroom

Het vette lever syndroom is aan de orde van de dag. Een vette lever leidt tot allerlei andere gezondheidsproblemen, en is slopend voor je fitheid. Lees wat de rol van (teveel) koolhydraten is bij dit syndroom.

Vette lever door koolhydraten

Ooit kwam een vette lever vooral door teveel alcoholconsumptie. Maar tijden veranderen. Met onze Westerse voeding die vol bewerkte koolhydraten zijn er veel Nederlanders (volwassenen én kinderen) met het vette lever syndroom.

Koolhydraten schadelijker dan alcohol

Een recente studie (journal Alcohol) laat een duidelijke uitkomst zien. Voeding die rijk is aan koolhydraten en arm aan alcohol bevordert het vette lever syndroom. Sommige sociale situaties nodigen uit tot overconsumptie van koolhydraten en ook van alcohol. Maar ook met weinig alcohol kan je een vette lever creëren, als je veel koolhydraten eet.

Waar je calorieën vandaan komen beïnvloedt het ontstaan van het vette lever syndroom. Het eten van teveel koolhydraten heeft een grotere impact op een vette lever dan andere voedingsgroepen en alcohol.

Wil je het vette lever syndroom voorkomen/of terugdringen dan kun je de bewerkte koolhydraten beter overslaan. Neem liever koffie, havermout, groene thee en knoflook om de vette lever te bestrijden.

Koffie beïnvloedt leverenzymen positief

vette lever
Koffie is erg goed tegen het vette lever syndroom

Koffie is goed tegen de vette lever. Met koffie voorkom je dus ook een chronische leverziekte. Daarbij beschermt het de lever tegen akelige zaken zoals leverkanker. Waarschijnlijk komt het door de manier waarop koffie de leverenzymen beïnvloedt. 1 En hierdoor nemen de vetophopingen in de lever af. Wist je trouwens dat 1 kop koffie al een direct effect heeft op je vetcellen en gewicht?

Havermout: de beste vezels

Dan havermout. Een zeer goede manier om vezels toe te voegen in de voeding. Erg belangrijk voor de vertering, en vooral de vezels uit havermout zijn goed tegen een vette lever. Dat komt door de beta-glucanen. Die zijn extreem actief in het lichaam en verlagen eveneens de hoeveelheid opgeslagen vet in de lever. 2

Groene thee: verlaagt de kans op leverkanker

Je zou bijna zeggen, waar is het niet goed voor? Tegen het vette lever syndroom is het in ieder geval erg behulpzaam. Het verlaagt de kans op leverkanker. 3 Thee is waarschijnlijk beter dan extract, omdat sommige extracten de lever juist kunnen schaden.

Knoflook: stimuleert je lever

Jammer dat je er zo van gaat ruiken. Want knoflook is echt een remedie tegen veel kwalen: hoge bloeddruk, hoge lipiden waarden enzovoort, het gaat het er allemaal op vooruit met dit knolletje. Wat ook erg positief is, is de werking tegen de vette lever. Knoflook stimuleert de lever, en dit verlaagt het lichaamsvet en het de vetopslag in de lever. Tegen het vette lever syndroom nuttig je dus regelmatig knoflook,