Bloedend tandvlees stoppen: helpt vitamine C?

ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees of bloedend tandvlees, hoe kun je het stoppen? Volgens een nieuwe studie is poetsen en flossen niet voldoende. Omdat een tekort aan vitamine C in de bloedbaan een onderliggende oorzaak is.

Ontstoken tandvlees: pak de onderliggende oorzaak aan

Gingivitis is ontstoken tandvlees, en parodontitis is een stapje verder: dan heeft de ontsteking zich uitgebreid naar het kaakbeen. En kan tandvlees terug getrokken zijn. In deze fase zijn je tanden echt wel in gevaar. In beide gevallen kan er bloedend tandvlees zijn. Flossen en poetsen zijn misschien niet afdoende. Je kunt dus beter de onderliggende oorzaak aanpakken.

Gezond tandvlees houdt lichaam en hersenen gezond

Ontsteking in je lichaam: is tandvlees de oorzaak?

Denk er niet te licht over

Er is een verhoogd risico op de condities die gepaard gaan met ontstoken tandvlees bij diabetes en een verzwakte immuniteit. Leefstijl keuzes zoals roken, spelen ook een rol. Over ontstoken en bloedend tandvlees moet je niet te licht denken. De bacteriën die hier een rol spelen zijn ook schadelijk voor de rest van je gezondheid, zoals die van het hart.

Daarom zijn flossen en goed poetsen echt belangrijk, en zelfs cruciaal. Maar vitamine C is dat ook. Zie die niet over het hoofd als je je bloedend en/of ontstoken tandvlees wilt bestrijden.

Ook andere bloedingen door te weinig vitamine C

ontstoken tandvlees
Poetsen en flossen is niet voldoende tegen bloedend tandvlees, meldt de studie

Voor de studie naar bloedend tandvlees namen de auteurs gegevens uit 15 klinische studies uit zes landen. Er waren ongeveer 1150 deelnemers bij betrokken. Daarnaast analyseerden ze ook data van ongeveer 8200 mensen uit de Verenigde Staten, die een bepaalde mate van bloedingen hadden.

Stoppen: neem meer van de vitamine

Wat uit alle gegevens bleek was dat de deelnemers de tandvleesproblemen erg weinig vitamine C in het bloed hadden. Nog duidelijker was dat een toegenomen vitamine C inname bij deze deelnemers bloedend tandvlees stopte, en ook andere gerelateerde bloedingsissues.

Kleine bloedvaten

Bloedingissues hebben te maken met de kleine bloedvaten in het lichaam. Van de hersenen, het hart en ook de nieren. Door de hoeveelheid vitamine C in het bloed te verbeteren en tekorten te corrigeren verbetert niet alleen tandvlees. Maar ook andere bloedingen, zo meldt de studie.

Je schiet er dus veel mee op. Hoewel er geen direct verband geïndiceerd wordt met vitamine C en een beroerte of andere microvasculaire condities. Dat het bloedend en ontstoken tandvlees voorkomt, is wel een heldere uitkomst.

“Als je bloedend tandvlees hebt, moet je niet als eerste denken: ik ga meer poetsen. Denk erover waarom je tandvlees bloedt. En een vitamine C tekort is een mogelijke reden.”

Uit de studie

Deze bevindingen komen overeen met een ander onderzoek: wie een onvoldoende vitamine C inname heeft, heeft een hogere kans op parodontitis.