Groeihormoon verhogen in 15 minuten: zo doe je dat

groeihormoon

Groeihormoon verhogen binnen 15 minuten? Dat is zeer zeker mogelijk, meldt BMC Musculoskeletal Disorders. En vooral handig bij fibromyalgie. Want mensen met fibromyalgie hebben vaak een tekort aan groeihormonen.

Hoe verhoog je groeihormonen binnen een kwartier?

Bij fibromyalgie speelt vaak een tekort aan groeihormonen. Een kwartier fietsen heeft hier direct een positieve invloed op. Te weinig groeihormoon staat in verband met een lage spiegel van insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1).

Bij gezonde mensen is een toename van IGF-1 gezien na lichamelijke inspanning. Dit is ook geobserveerd bij fibromyalgie, na aerobe beweging. Dit bleek uit een studie die gepubliceerd is in BMC Musculoskeletal Disorders.

5 Tips voor een optimale aanmaak van groeihormoon

Waarom is het groeihormoon belangrijk?

Groeihormoon zorgt voor groei en herstel en wordt gemaakt in de hypofyse onder invloed van het hypothalamus hormoon GHRH.

Het groeihormoon is niet alleen voor fibromyalgie patiënten belangrijk, maar voor ons allemaal. We hebben het nodig, het bepaalt het behoud van jeugdigheid. Want groeihormonen:

  • Stimuleren de aanmaak van groeifactoren
  • Zijn nodig voor vernieuwing en groei van weefsels, zoals spierweefsel, slijmvliezen, botweefsel
  • Zorgen voor goede vetverdeling: vet gaat meer onder de huid zitten en minder in de buik.
  • Geven groei aan kinderen en speelt een belangrijke rol bij de groeispurt (lengtegroei) in de puberteit.
  • Worden vooral tijdens de slaap aangemaakt. Daarom is voldoende slapen zo belangrijk voor lichamelijke herstel
  • Helpen bij het herstel na fysieke belasting en de opbouw van spiermassa.

Toename door fietsen

fietsen.jpg
Groeihormonen verhogen? Dit lukt al met een kwartier fietsen per dag!

Voor de studie fietsten fibromyalgie patiënten op een hometrainer. Dit gebeurde zowel in een matig intensief tempo als met hoge intensiteit (high intensity). Na 15 minuten waren de spiegels van IGF-1 en IGFBP-3 (groeihormoon bindende proteïne) toegenomen. Dit was zowel in een groep met gezonde deelnemers, als bij de deelnemers met fibromyalgie het geval). De toename in groeihormonen verschilden niet tussen de gezonde en niet-gezonde deelnemers. Het maakte ook niet uit of het fietsen in een gemiddeld of intensief tempo plaatsvond. Dat is een voordeel voor fibromyalgiepatiënten, omdat zij tijdens het fietsen meer pijn en vermoeidheid ervaarden.

Matig tempo is voldoende

Om groeihormonen te verhogen is een matig tempo dus voldoende. Dit mobiliseert acuut IGF-1. De stofwisseling in skeletspieren ondervindt direct activatie door het fietsen. Gelukkig is een matig tempo goed genoeg, omdat activiteit pijn opwekt bij fibromyalgie.

Factoren die van invloed zijn

Factoren als slaap, stress, voeding, roken, lichaamscompositie en activiteit hebben invloed op groeihormonen. Voor het centrale zenuwstelsel is het groeihormoon ook heel gunstig. Beweging stimuleert namelijk de opname van IGF-1 in het czs. Slankere vrouwen met fibromyalgie hebben meer IGF-1 dan vrouwen met overgewicht.

Negatieve spiraal

Bij fibromyalgie is een negatieve spiraal bijna onvermijdelijk. Door pijn beweeg je minder en slaap je slechter. Slaapgebrek eist weer zijn tol van de productie van groeihormonen. Zo worden symptomen steeds erger. Het is al decennia bekend dat er bij fibromyalgie een abnormaal slaappatroon is. Met name de fases 3 en 4 van de REM slaap zijn verstoord. Vooral tijdens die fases wordt het groeihormoon uitgescheiden.

Ook leeftijd maakt uit voor de uitscheiding van GH: elke 7 jaar die je in leeftijd voor uit gaat na het 18e-21e levensjaar zorgt voor een aanzienlijke afname van wat er dagelijks uitgescheiden wordt. Een tekort van het groeihormoon gaat ook niet zelden gepaard met overgewicht.

Reden te meer om elke dag een in ieder geval een kwartier te bewegen, of dit nu fietsen is of niet.