Mespuntje kurkuma per dag: dit is wat het doet!

kurkuma per dag

Een mespuntje kurkuma per dag heeft al grootse effecten. Dus moet je een duur kurkuma supplement nemen? Volgens de onderzoeken in dit artikel niet. Lees wat elke dag kurkuma voor je gezondheid doet.

Mespuntje kurkuma per dag

Stel dat er een pil zou zijn die verbetering kan brengen bij vrijwel alle kwalen. Welke prijs zou hier dan aanhangen? Zo’n “pil”, die heb je waarschijnlijk al in je keuken staan. Neem elke dag kurkuma, en je werkt effectief aan een betere gezondheid.

Herstelt, voorkomt en corrigeert

elke dag kurkuma
Elke dag kurkuma verbetert je gezondheid, ook als je gewoon het poeder uit een potje neemt. Kurkuma wordt beter opgenomen als het warm is, dus neem lekker kurkuma latte of doe een theelepel in je thee. Vergeet niet een beetje zwarte peper toe te voegen, plus een klein beetje kokosolie. Dit bevordert de absorptie.

De Indiase geelwortel is natuurlijk allang bekend in de Oosterse geneeskunde vanwege de smaak en de medicinale kwaliteiten. Sinds een paar decennia heeft de Westerse wetenschap het dan ook ontdekt. Veel klinische testen vinden plaats om de genezende rol van kurkuma te onderzoeken. Hieruit blijkt al dat het meerdere vormen van kanker kan voorkomen of behandelen. Waaronder darmkanker, alvleesklierkanker en multipel myeloom. 1 2 Dankzij de stof kurkumine herstel je ook sneller na een operatie. 3 Bovendien behandelt kurkuma reumatoïde artritis beter dan het gebruikte medicijn op dit gebied. 4 Een mengsel van kurkuma en gember doet dit nog effectiever.  Moet je een duur supplement nemen? Nee, een mespuntje kurkuma per dag is al voldoende.

Gewoon uit je keuken, of als supplement

We horen het vaak: de opname van kurkuma laat te wensen over. Toch komen bepaalde ziektes nauwelijks voor in landen waar men elke dag kurkuma via de maaltijden binnenkrijgt. En uit sommige onderzoeken blijkt toch echt dat een kleine hoeveelheid kurkuma per dag, gewoon uit een kruidenpotje, veel gunstige effecten heeft.

Tegen darmontsteking

Wat betreft ontsteking aan de dikke darm ondervond meer dan 50% van studiedeelnemers binnen een maand verlichting van de klachten. 6 7  Gewoon, met een mespuntje kurkuma per dag. Het werkt, van brandend maagzuur tot voedselvergiftiging. 8 9 Als je elke dag kurkuma neemt maak je het Alzheimer plaques moeilijk om te vormen en kan je de progressie van kanker remmen. 10 Bij kurkuma is dit alles uitermate goed gestaafd en blijven de uitkomsten bevestigd worden.

Hoe kurkuma de neurotransmitters in je hersenen reguleert

Kurkuma helpt bij vette lever

Minder dan een theelepel

  • Een groep deelnemers kreeg 3.2 gram kurkuma per dag. Er werd gekeken naar DNA-methylatie en de conditie van bloedcellen bij ontsteking. Al na een paar weken waren veranderingen zichtbaar in genen die in verband staan met kanker, depressie en allergieën. Hoewel deze veranderingen alleen nog zichtbaar waren in het bloed en nog niet in de weefsels, waren het fascinerende resultaten. 11
  • Een dosis van 1.5 gram kurkuma per dag verlaagde de hoeveelheid mutagene stoffen bij rokers. Mutagenen zijn stoffen die geleidelijk aan het DNA veranderen. Dit suggereert dat de specerij een effectief anti-mutageen middel is dat de kans op longkanker verlaagt. 12
  • Nog minder dan een theelepel: elke dag kurkuma met de dosis van 2x 300 mg deed kwaadaardige maagzweren verdwijnen na 4 weken gebruik. 13

Nog beter resultaat

Je ziet dat de inname van een kleine hoeveelheid kurkuma per dag al krachtig is. Gewoon, het poeder uit je potje. Maar wil je nog beter resultaat dan neem je elke dag kurkuma bij je voeding. Kurkuma is beter op te nemen als het verwarmd is, en wordt beter benut als je het samen met andere nutriënten neemt. Vooral zwarte peper en olie bevorderen de opname.

Natuurlijk kun je een supplement nemen waarbij de hoeveelheid kurkumine is vastgesteld, en waar piperine bij inzit. Ongeveer 5% van zwarte peper bestaat uit piperine, en piperine voorkomt dat je lever probeert om zo snel mogelijk van de kurkuma af te komen na nuttiging. Het laatste wat je wilt is dat de kurkuma naar binnen gaat om het lichaam vervolgens onverrichter zake te verlaten. Zelfs het kleinste puntje peper geeft het kurkumine niveau in je bloed een enorme boost. 14

Doel van dit artikel is om te laten zien, dat de consumptie van elke dag kurkuma uit je keukenpotje ook werkt. Veel andere onderzoeken gaan over kurkumine, en in dit artikel is de werking van kurkuma op zichzelf uitgelicht. We lezen vaak over de slechte opname van kurkuma uit het kruidenpotje. En hoewel er een betere opname te bereiken is (door een supplement met kurkumine/piperine) sorteer je met elke dag kurkuma uit je potje ook zeker effect.

Werkt zeker

Want kurkuma is doeltreffend. Als je 1x per week een mespuntje kurkuma per dag eet en je bloed vervolgens blootstelt aan een schadelijke stof? Dan is het aantal beschadigde cellen met 50% gehalveerd. Alleen omdat je een beetje kurkuma nuttigde. Nuttig dus geen grote hoeveelheden, want dit heeft juist een averechtse werking.

Veiligheid

Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen die bloedverdunners nemen zouden niet meer dan een kwart theelepeltje moeten nemen. Dit geldt ook voor vrouwen die tijdens de menstruatie heftig bloeden en mensen met galblaasproblemen. Kurkuma zorgt namelijk dat de galblaas samentrekt en dat een gedeelte van de inhoud eruit geperst wordt. Dit voorkomt de vorming van galstenen, maar kan problemen geven als je galstenen of andere problemen aan de galblaas hebt. Het gebruik van kurkuma kan dan pijn veroorzaken.