10 Huismiddeltjes die echt werken

huismiddeltje

Je kunt je allerlei kleine aandoeningen behandelen met gewone huismiddeltjes. Van zweetvoeten tot broze nagels, overal is wel een handig huismiddeltje voor.

Voor alles een handig huismiddeltje

Zweetvoeten

Ruiken je voeten niet zo lekker, veeg ze dan af met een washandje met wat wodka. Vind je dit zonde van de wodka: alcohol doet het ook. De antiseptische alcohol (al dan niet uit wodka) bestrijdt de schimmel en bacteriën, die de vervelende geur veroorzaken. Het droogt het vocht uit waar deze organismen groeien. Andere huismiddeltjes tegen zweetvoeten zijn:

  • Azijnwater, de voeten na het douchen insmeren met dit water
  • Kampferspiritus, net als azijnwater
  • Boorzuurschilfers, deze strooi je elke dag consequent in de sokken, totdat je van de zweetvoeten verlost bent
  • Warme thee, voeten een week elke dag 20 minuten in een voetbad met warme thee
  • Zinkzalf, elke nacht de voeten insmeren met zinkzalf en dan sokken eroverheen. Na een week zou het gedaan moeten zijn met de zweetvoeten

Kies een handig huismiddeltje en behandel ook je schoenen met een desinfecterende spray. Ruiken je schoenen niet lekker meer? Gooi er een handvol soda in en laat het een nacht zo staan.

Spanningshoofdpijn

Als je gestrest of gespannen bent, kan je onbewust de kaken op elkaar klemt en tandenknarsen. En door een verhoogde spanning van de kaakspieren ontstaat dan weer hoofdpijn. Hier is een heel simpel huismiddeltje voor. De arts van het New England Center adviseert om een potlood tussen de tanden te doen. Omdat dit automatisch de kaakspier ontspant. En dit voorkomt pijn. Het is niet de bedoeling om op het potlood te bijten.

Halitosis (slechte adem)

Tegen een slechte adem zijn veel huismiddeltjes. Maar een goed huismiddeltje is yoghurt. De bacteriën in yoghurt onderdrukken het aantal bacteriën die de slechte adem veroorzaken. Twee keer per dag een schaaltje yoghurt eten moet ertoe leiden dat de goede bacteriën gaan overheersen, zodat de slechte adem-veroorzakers in de minderheid raken. Deze laatste zullen hun omgeving niet meer zo prettig vinden.

Blaren

Hiervoor zijn twee huismiddeltjes. Holistisch voedingsdeskundige Janet Maccaro (‘The Doctors Book of Home Remedies‘) adviseert om Listerine op de blaren te doen. Het antiseptische mondwater kan 3x per dag op de blaar gedept worden, totdat de plek uitdroogt en niet meer pijnlijk is. Triclosan is een ingrediënt dat veel gebruik wordt in mondwaters, maar Listerine bevat deze schadelijke stof niet. Om blaren te voorkomen kun je voorafgaand aan je geplande activiteit een week lang de voeten deppen met huismiddeltje kamferspiritus. Kamferspiritus maakt de huid lokaal sterker en dikker.

Pijnlijke voeten

Een balletje als huismiddeltje? Het is perfect voor een mini massage aan de voeten. Rol met de pijnlijke voet over een tennisbal, golf bal of een blikje. Een minuut of twee is voldoende. Kloppende en opgezwollen voeten kun je over een fles bevroren water heen rollen.

huismiddeltjes: baking soda
Nog een goede; baking soda. Hét huismiddeltjes onder de huismiddeltjes.

Baking soda zet ontsteking uit bij auto-immuunziektes

Hik

De hik kan erg irritant zijn, maar een theelepel suiker is een huidmiddeltje tegen deze vervelende samentrekking van het middenrif. Binnen een paar minuten is de hik gestopt, zegt professor geneeskunde Andre Dubois van de Uniformed Services University of the Health Sciences in Bethesda. De hik is een myoklonische zenuwtrekking en suiker heft de onvrijwillige samentrekking op.

Zeeziekte

Als je zeeziek of wagenziek bent produceer je overtollig speeksel. Je wordt misselijk. Neem olijven als huismiddeltje tegen dit probleem. De tanninen in olijven drogen de mond uit en scheppen zo meer rust in de onbehaaglijkheid. Zodra je ook maar iets van zeeziekte bespeurt kun je gelijk een paar olijven eten. Zuigen op een stukje citroen kan ook de truc doen.

Broze nagels

Bij broze nagels moet je het tekort aan vocht aanpakken, omdat deze conditie van de nagels altijd aan vochttekort te wijten is. Je kunt hiervoor regelmatig een handlotion gebruiken. Maar dermatoloog D.A. Glaser van de st. Louis University School gooit het op een ander huismiddeltje: breng voor het slapen gaan plantaardige olie aan op de nagels. Vervolgens doe je vinyl handschoenen aan. Dit houdt de olie op de nagels. Door de vinyl handschoenen moet de olie de huid intrekken. Ook de handen zelf blijven zo soepel. Neem geen nagellakremover met aceton, maar met acetaat.

Stress in het verkeer

Pepermunt en kaneel blijken beide vermoeidheid, stress en agressie in het verkeer te verminderen. Onderzoekers van de Wheeling Jesuit University brachten de reacties van 25 studenten in kaar tijdens gesimuleerde verkeerssituaties. Pepermunt bleek ook een huismiddeltje tegen vermoeidheid en stress. En verminderde dit met 20%. Kaneel en pepermunt verminderden frustraties met 25% en deden de alertheid met 30% toenemen. Bovendien leek de rit voor de studenten 30% korter dan deze in werkelijkheid was. Als je niet van snoep of kauwgom houdt, kan een aroma diffuser in de auto ook voor dit effect zorgen.

Wittere tanden

Er zijn veel huismiddeltjes om tanden witter te krijgen. Alleen zijn ze niet altijd goed voor je tandemail. Een appel is een veilige manier om de tanden vrij van plak te houden. Appels en ook ander knapperig fruit en groente zijn natuurlijke gebitsreinigers. Het milde appelzuur van de appel voorkomt gele tanden en vlekken. Regelmatig knabbelen op selderij heeft hetzelfde effect.

Gebruik je de appel als huismiddeltje, spoel dan ook de mond met water na het drinken van koffie, thee, wijn of frisdrank. Voorkom mondwaters met alcohol: deze kunnen de tanden juist verkleuren.