Castorolie voor je haar: goed of juist schadelijk?

castorolie voor je haar

Castorolie voor je haar, is dit wel echt goed voor je lokken? De olie heeft een hoge viscositeit en dat kan juist een averechts effect hebben. Gebruik je castorolie voor je haar, en merk je dat het juist statisch is, snel gaat klitten of zelfs uitvalt? Lees dan verder. 

Castorolie en juist klittende, uitvallende haren?

Het is een opvatting die al eeuwen breed aangenomen wordt: castorolie is goed voor je haar. De vraag is, of dit wel zo is. Door de hoge viscositeit van de olie kunnen je haren juiste futloos worden. En statischer, waardoor het meer gaat klitten. Castorolie komt van de zaden van de Ricinus communis. Het enkelvoudig onverzadigd vetzuur kan als een moisturizer dienen. Het is veelzijdig, dik en enigszins kleverig. Hierdoor kunnen je haren in het ergste geval een vilterig aanzien krijgen. Dit aanzien is niet terug te draaien en is permanent.

Goed voor je haar? Wetenschappelijk bewijs ontbreekt

castorolie
Het kan zijn dat castorolie voor je haar geen goede keuze is, omdat het juist tot dunner en klittend haar kan leiden. Dit komt door de hoge viscositeit.

Maar is castorolie voor je haar wel een goed idee? Je haar ondergaat cyclische veranderingen. Het groeit en valt uit in fases en bij de groei en uitval vallen meerdere factoren een rol. Hoewel de olie in de naturopathie en andere alternatieve geneeswijzen gebruikt wordt bij diverse aandoeningen, zijn er geen wetenschappelijke studies die de voordelen van castorolie voor het haar beschrijven. 1

Niet fijn voor je haarvezels

Wat kan gebeuren als je castorolie voor je haar gebruikt? Als je het in je haren aanbrengt en uitwast met warm water, vindt er elektrostatische aantrekking van aaneengesloten haarvezels plaats. De hoge viscositeit 2 en het kleverige karakter trekt de haarvezels aan. Als het haar vervolgens gewassen wordt met warm water, liggen de vezels parallel en kunnen de haren doen samenkleven. Alsof ze aan elkaar gelijmd en verzegeld zijn. De haarvezels zijn dan blootgesteld aan wrijving, doordat ze rond een vast punt heen en weer worden bewogen tijdens het wassen. Je haar kan er dan juist gespleten en broos uitzien. 3

Dunner haar, in plaats van een dikkere haardos

Je kunt dus denken dat castorolie voor je haar goed is, maar de hoge viscositeit kan voor nadelige effecten zorgen. Een ander probleem ontstaat als je het per ongeluk niet goed uitgewassen hebt: dan kan het je haarfollikels verstoppen. Voedingsstoffen worden niet meer opgenomen, wat resulteert in een langzamere groei. Of erger: je haren gaan uitvallen. Hierop is de kans een stuk groter, als je het ook op je hoofdhuid aanbrengt. Mocht je dus toch castorolie voor je haar gebruiken, zorg dan dat dit maar weinig is en meng het met iets anders. Bijvoorbeeld met je crèmespoeling. En wees er zeker van dat het weer goed uitgespoeld is, want restjes castorolie zijn een verzamelplaats voor stof en luchtvervuilende stoffen. 

Kies gewoon een andere olie

Je kunt dus het tegenovergestelde effect bereiken met de olie. Hoewel je het castorolie voor je haar gebruikt voor een vollere, glanzende haardos kan een dunnere haardos het resultaat zijn. Wil je op zeker spelen, kies dan een andere olie. Olijfolie is hoogst hydraterend en dit kun je mixen met wat pepermuntolie, die de haargroei bevordert. Castorolie hoort zeker niet thuis in het rijtje natuurlijke remedies voor haargroei. Olijfolie is moeilijk uit te spoelen, dus meng je een beetje in je haarmasker, shampoo of crèmespoeling. 

Voorkom klitten en andere ellende

Dit artikel is niet om castorolie slecht te praten. Het heeft antibacteriële eigenschappen en remt ontsteking. Echter, er zijn oliën die een stuk beter zijn dan castorolie voor je haar. En minder risico’s met zich meedragen. Want wie wil echt riskeren dat een olie juist je haar verknalt. Ben je toch overtuigd van een positieve werking van de olie op je haardos? Gebruik alleen een paar druppels vanaf het midden van je haar naar de uiteinden toe. Maar nogmaals: het kan resulteren in meer klitten in de uiteinden. Gebruik het zeker niet vaker dan één keer per week, vanwege de issues die het kan veroorzaken: ophoping en klitten. Het is erg moeilijk om de olie uit het haar te krijgen, verdun hem dus echt.