Melatonine tegen stress: helpt het?

melatonine tegen stress

Melatonine tegen stress: werkt dit echt? We kennen het hormoon natuurlijk als hulpmiddel voor een betere nachtrust. Een goede nachtrust helpt om stress te verminderen. Maar helpt het ook nog op een andere manier tegen stress?

Melatonine tegen stress, waarom het werkt

Omdat chronische stress je hersenfuncties negatief beïnvloeden kun je er maar beter iets tegen doen. Met melatonine tegen stress bijvoorbeeld. Dit neurohormoon reguleert meerdere processen waaronder stemming en gedrag. Aangetoond is dat melatonine adrenaline verlaagt. Dit vermindert weer angstig gedrag. 1

Gunstige uitwerkingen van het slaaphormoon

1

We worden dus vrolijker en meer knuffelbaar van melatonine. En dat kan alleen maar bevorderlijk zijn als je last van stress hebt!

Natuurlijk is stress niet altijd te vermijden in deze moderne wereld. Maar houdt het lang aan, dan is het toch belangrijk om er iets aan te doen. Chronische stress maakt dat je mentaal niet meer goed kan functioneren en dat je geprikkeld of zelfs angstig wordt.

Stress verandert de melatonine spiegel

stress2.png
Melatonine tegen stress: het werkt. Behalve dat je er beter door slaapt, word je er rustiger van en krijg je een beter humeur

Behalve voor een betere nachtrust, is de werking van melatonine breder. Het hormoon wordt uitgescheiden door de pijnappelklier. Gedurende de dag is het laag, en tijdens de nacht is het hoog. Maar stress verandert de melatonine spiegel. We gaan slechter slapen en daarom neemt stress alleen maar toe. 2

Stress staat in nauw verband met slapeloosheid. 3 Hoe heerlijk is het om juist goed te slapen als je last van stress hebt. Het is een reden waarom het hormoon werkt. Het hormoon maakt dat je sneller in slaap valt. En dat niet alleen: de slaaptijd neemt ook toe. 4 5

Begin met een lage dosis

Wil je melatonine gebruiken tegen stress, dan kun je er gerust op zijn dat het niet verslavend is. Ook heeft een supplement geen invloed op je lichaamseigen productie van het hormoon. 6 Het is het beste om met een lage dosis te beginnen en dan eventueel geleidelijk aan naar een hogere dosis te gaan. 7

Als het om de menstruatie gaat, helpt melatonine ook. Vrouwen die de melatonine tegen stress gebruikten (menstruatie-stress) ervaarden minder pijn en een beter humeur. 6

Enorm goede anti-oxidant

Dan nog een werking tegen stress en dat is die tegen de oxidatieve variant. Dit heeft te maken met een disbalans tussen neutraliserende antioxidanten en oxidatie. Dit laatste beïnvloedt de progressie van bijna alle chronische ziektes. Melatonine vermindert de oxidatieve stress. 7