Eczeem natuurlijk behandelen: 7 remedies

eczeem, remedies

Je wilt eczeem natuurlijk behandelen, maar welke remedies zijn er? En werken ze? In dit artikel: wat wetenschappelijke studies zeggen over natuurlijke behandelingen tegen eczeem.

Crèmes, natuurlijke remedies, dieet en leefstijl kunnen eczeem opklaren. Vooral in de winter, wanneer de symptomen meestal op hun ergst zijn. Natuurlijke stoffen bieden uitkomst. Kokosolie en aloë vera gel hydrateren de droge huid. Maar ook verslaan ze ontsteking en schadelijke bacteriën waardoor infectie voorkomen kan worden.

Remedies tegen eczeem

Natuurlijke remedies tegen eczeem genezen niet. Wel helpen ze om een rem op de symptomen te zetten.

Aloë vera

Helend en antibacterieel

Je kunt Aloë vera gel direct uit de plant halen. Snij een stengel af en knijp het eruit. De stengel kun je een paar dagen in de koelkast bewaren, afgedekt met folie. De plant wordt niet voor niets al eeuwen gebruikt bij tal van kwalen. Ook is het erg geschikt om eczeem te verzachten.  1  We kennen de gel omdat het antibacterieel, antimicrobieel en wond helend is. Hiernaast boost aloë het immuunsysteem. 1  Wil je het tegen eczeem gebruiken, dan kun je een gel kopen. Of je gebruikt de gel direct uit de plant.

Als je het in de winkel koopt of online bestelt, zoek dan een product met zo min mogelijk ingrediënten. En kies niet voor gel met alcohol, geurstoffen en dergelijke. Dat is niet goed voor je huid en al helemaal niet als je eczeem hebt.

Appelcider azijn

Balanceert de zuurgraad van de huid

Dit kan verzachten, maar moet wel met voorzichtigheid gebruikt worden. Het kan namelijk ook de huid irriteren. Azijn is zuur. Bij eczeem heeft de huid een lagere zuurgraad, wat de beschermingsfunctie van de huid verzwakt. Als je het azijn verdunt balanceer je mogelijk de zuurgraad van de huid. Gebruik het in ieder geval niet onverdund. Appelcider azijn gaat schadelijke bacteriën te lijf en is een van de natuurlijke remedies die infecties voorkomt.

Tip: Je kunt ook Molkosan proberen, een product van gezuiverde melkwei dat vol melkzuurbacteriën zit.

eczeem
Wil je eczeem natuurlijk behandelen, dan zijn er een aantal remedies die de symptomen verzachten en verlichten

Kokosolie

Gezonde vetzuren, goed voor je huid

Een van de remedies tegen eczeem is kokosolie. De verzuren hydrateren de huid, en dat is heerlijk verzachtend als die droog is of bij eczeem. Dan is er nog een toegevoegde waarde: het verslaat ontsteking en herstelt de huid barrière. De olie moet je wel een paar maanden gebruiken, maar werkt beter tegen eczeem dan een mineraal olie.  2

Honing

Versnelt heling

Als een van de beste antibacteriële en ontstekingsremmende remedies tegen wonden 3 geeft honing ook een snellere heling van de huid die geplaagd wordt door eczeem. Want het behandelt een brede reeks van huidaandoeningen, van brandwonden tot andere nare huidissues. 4 Je brengt het direct aan op het eczeem: het verzacht, hydrateert en versnelt heling. Manuka honing is een soort met enorme potentie.

Hydratatie is erg belangrijk bij eczeem. De aandoening wordt namelijk gekenmerkt door transepidermaal waterverlies. Daarbij komen nog ontsteking, gevoeligheid en droogheid. Dit zijn juist de symptomen die door deze natuurlijke remedies aangepakt worden.

Tea tree olie

Deze moet verdund worden met een dragende olie (amandelolie of olijfolie). Dit breng je aan op het eczeem. Tea tree oil kan eveneens gebruikt worden om eczeem te behandelen, en heeft net als de andere remedies een ontstekingsremmende, antibacteriële werking. 5

Kamille

Vergelijkbaar met hydrocortison

Studies tonen dat de werking van kamille vergelijkbaar is met 0,25% hydrocortison. 6 Hiernaast verkleint kamille het oppervlak van wonden en versnelt het de genezingstijd van eczeem. Maar let op: het kan ook een averechtse werking hebben bij de aandoening! Probeer het dus eerst even voorzichtig uit.

Tanninen uit appels

Veelbelovend

Misschien een van de remedies tegen eczeem waar je niet zo snel aan denkt: appels. Appels bevatten veel fenolen: chlorogeenzuur, catechinen, epicatechinen, rutine, flavonoïden en tanninen. Sommige van deze stoffen hebben daadwerkelijk farmacologische activiteiten. De tanninen bijvoorbeeld. Dat zijn zulke sterke antioxidanten dat ze ook de symptomen van eczeem verlichten. De hoeveelheid van deze stoffen zijn tien keer zo hoog in onrijpe appels, vergeleken bij rijpe appels. 7 8 Het beste is appelextract: hier zitten natuurlijk veel meer tanninen in.