Matcha en koffie: wat zijn de overeenkomsten? - www.goedgezond.info

Matcha en koffie: wat zijn de overeenkomsten?

matcha en koffie

Matcha of koffie: op welke punten komen ze overeen? Je hebt waarschijnlijk gehoord over de gezondheidsvoordelen van matcha thee. Beide hebben overeenkomsten, voor- en nadelen. Welke zijn dat?

De Japanse groene theesoort is enorm populair. Toch niet zo geliefd als het meest gedronken drankje ter wereld: koffie. Beide bevatten weinig calorieën. Als je ze tenminste bereidt zonder melk, suiker en lekkere siropen. Qua calorieën, koolhydraten, proteïnen en vetten zit er weinig verschil in (in beide: bijna niks). Ga je voor matcha of koffie?

Cafeïne in matcha en koffie

Een goede mok koffie van 240 ml bevat ongeveer 96 mg caffeïne, en bij matcha is dit ongeveer hetzelfde. 1 2 Wel heeft de hoeveelheid bij matcha te maken met de hoeveelheid poeder en versheid, water temperatuur en kooktijd. 3 Wat betreft de bitterheid van matcha en koffie, hebben beide een bittere smaak. Maar die van matcha is wat grasachtig en aards, terwijl die van koffie meer geroosterd smaakt.

Matcha of koffie. Beide hebben veel voordelen voor de gezondheid, die redelijk hetzelfde zijn.

Wat is beter voor je gewicht?

Matcha en koffie hebben veel overeenkomsten. Alleen de een heeft een groter gezondhedishalo en is wat duurder dan de andere.

Als je gewicht wilt verliezen, neem je dan matcha of koffie? Ook hier maakt het niet uit, want ze activeren allebei het bruine vet. Dit is het vet dat voor verbranding zorgt. 4 Bruin vet beschermt tegen vetopslag en genereert hitte. 5 6 Cafeïne boost je stofwisseling drie uur lang na het drinken. 7 8 Koffie bevat chlorogeenzuur en matcha epigallocatechine gallaat (EGCG). Zowel de ene stof als de andere ondersteunen gewichtsverlies. 9

Groene thee en de onbekendere voordelen

Getest: Matcha vs. groene thee. Aan welke heb je meer? –

Als je wilt afvallen is er toch een verschil tussen matcha en koffie. Chlorogeenzuur helpt om de obesitas gerelateerde hormonen te balanceren en doet dit hiernaast ook nog de triglyceridenwaarden. 10 11 Maar EGCG remt de formatie van vet en activeert de vetverbranding.12

Bescherming tegen kanker

Bekend is dat antioxidanten schadelijke oxidanten bestrijden. Dat is een goed ding, omdat ziektes anders vrijelijk toegang hebben. Waaronder kanker. Polyfenolen zijn van die heilzame antioxidanten. Het maakt niet uit of je matcha of koffie neemt, omdat beide hierin voorzien. De een door middel van chlorogeenzuur en de ander via EGCG’s. Hierin is groene thee ook een goeie. 13 EGCG’s voorkomen de groei en verspreiding van tumors. Maar chlorogeenzuur beschermt tegen kanker van de mond, slokdarm, maag, darmen en lever! 14 15.

Rem op de opname van vetten

Nog een belangrijk verschil, is dat EGCG’s de bloeddruk verlagen en de lipiden waarden. Ze blokkeren de opname van vetten uit de darmen. Dat is toch echt wel een pro. 16 17

Beide dranken

Verbeteren de stemming, aandacht, geheugen en reactietijd 18 19 20  Voor je lever zijn de beide drankjes even heilzaam. 21 22

Een pluspunt van matcha thee

Koffie zorgt voor een snelle boost. Als de boost voorbij is ervaar je misschien juist moeheid. Matcha thee doet je energie langzamer stijgen, dus ervaar je ook niet de dip nadat je het gedronken hebt. De groene theesoort bevat ook L-theanine. Dit aminozuur is super omdat het de alfagolven in je hersenen verhoogt. Heerlijk stressverlagend! 23 Ook mist de thee het verslavende effect van koffie.

.