Kattenkruid: net zo goed tegen muggen als DEET

kattenkruid tegen muggen

Kattenkruid: katten zijn er dol op. Insecten gelukkig niet. Als je kattenkruid in je tuin hebt trek je weliswaar katten aan, maar heb je iets dat vooral zeer goed werkt tegen muggen. Zelfs net zo goed als synthetische muggenbestrijders, meldt nieuw onderzoek.

Kattenkruid: krachtig tegen muggen

Kattenkruid heeft een magisch effect op de huisdiertjes. Ze raken in vervoering, en het werkt zelfs hallucinerend. Het kruid heeft ook een krachtige werking op insecten, en werkt vooral tegen muggen. Onderzoek toont dat het kruid minstens zo effectief is als synthetische muggenbestrijders zoals DEET.

Ook tegen andere insecten

tegen muggen
Niet alleen kattenkruid werkt tegen muggen, ook aan sommige andere planten hebben ze een gruwelijke hekel

Ze komen er weer aan, de muggen. Altijd in staat om onze avondjes in de tuin te verpesten. Hoog tijd om kattenkruid in je tuin neer te zetten. Muggen hebben een enorme aversie tegen Nepetalactone; het actieve ingrediënt in het kruid.

Al eeuwen wordt kattenkruid gebruikt om insectenplagen te verjagen. Waarom het zo krachtig is tegen muggen en tal van andere insecten was nog niet duidelijk. Dat is dus Nepetalactone, volgens de nieuwe studie in Current Biology.

Weg met DEET, zet muggenbestrijdende planten in je tuin

Of in je slaapkamer!

Top 8 planten tegen muggen

Dus wil je liever geen synthetisch middel om muggen en andere insecten te verjagen, sier je tuin dan op met kattenkruid. Want dit activeert een receptor bij insecten waardoor ze zware irritatie ervaren. De receptor is TRPA1, die al zo oud is als de weg naar Rome en insecten pijn bezorgt. En daardoor kunnen wij lekker in de tuin zitten zonder geplaagd te worden.

Wasibi en knoflook activeren ook de receptor TRPA1, waardoor pijn en jeuk ervaren wordt. Helaas gebeurt dit soms ook bij mensen. Wat uniek is aan kattenkruid is dat het zich specifiek op de receptor bij insecten richt, en niet op die van mensen. Door dit grote voordeel is het kruid goed in te zetten tegen muggen.

Waarom vinden katten het wel fijn?

Waarom katten zo aangetrokken zijn tot kattenkruid is een ander verhaal, en niet helemaal te begrijpen. Het kan zijn door een ongebruikelijke interactie tussen het actieve ingrediënt en een moleculair bestanddeel dat in het beloningssysteem van kattenhersenen zit.

Aangezien muggen een steeds groter probleem worden met de klimaatverandering is het mooi dat planten als muggenverjagers ingezet kunnen worden. Dit is ook nog goedkoper, aangenamer en veiliger voor de gezondheid.