Wat heeft zink te maken met COVID-19?

zink covid

Zink, wat is het verband met COVID-19? Het is al duidelijk dat de vitamine D spiegel belangrijk is om het risico op (complicaties van) het virus te verlagen. Volgens een nieuwe studie verhoogt de zink status ook de kans op sterfte/complicatie door het virus.

De rol van zink bij een virus

Het sporenelement zink zit in bepaalde voeding en is verder beschikbaar via voedingssupplementen. De link van zink met het virus is niet zo vreemd. Honderden enzymen hebben zink nodig om correct te functioneren. Het speelt ook een rol in de samenstelling van proteïnes, DNA, celdeling, wondheling en immuun functie.

Van zink gaat een ontstekingsremmend effect uit, en het oefent op directe wijze een antivirale activiteit uit. Daarom verlaagt een zinktekort de responses van zowel het aangeboren als adaptieve immuunsysteem. Zink heeft dus een belangrijke rol bij COVID-19 en andere virussen.

covid vitamine d zink
Een zink supplement kan het risico op (complicaties door) COVID-19 verlagen

Bij een virale infectie, zoals bij SARS-CoV-2, is het aangeboren immuunsysteem de eerstelijn respons om te voorkomen dat het virus binnen kan komen en zich kan repliceren. Dit gebeurt voordat het adaptief immuunsysteem bescherming ontwikkelt.

Mensen met een SARS-CoV-2 infectie hebben een breed spectrum van klinische uitkomsten die variëren van asymptomatisch tot ernstig. Het is dus cruciaal om vroege doelgerichte behandelingen te ontwikkelen.

Nu de hamvraag

Kan een zink supplement de risico’s verlagen?

Studieauteur in Journal Nutrients:

“Zink is een essentieel element om een reeks van biologische processen te behouden. En te veranderen op een manier waarop de ontvankelijkheid voor infecties vermindert, net als ontsteking. Zink suppletie kan een nuttig middel zijn om de COVID-19 crisis te verslaan.”