Cortisol verlagen, kamille werkt!

stresshormoon cortisol verlagen

Stresshormoon cortisol bedreigt ons gevoel van welbevinden. Heb je teveel van dit hormoon, dan slaap je slecht, krijgt een buikje, bent slecht gehumeurd en mogelijk heb je ook angstklachten. Wat kun je doen om je stresshormoon te verlagen? Neem kamille! Want dit kruid kan heel goed cortisol verlagen.

Cortisol verlagen met kamille

Door cortisol te verlagen verminder je een aan brede reeks lichamelijke en psychische symptomen. Kamille is een overbekend geneeskracht kruid dat stresshormoon cortisol naar beneden brengt. Hierdoor ervaar je een verbetering van de klachten, meldt journal of Psychiatry Research. 

Kamille bij angst

Stresshormoon cortisol

Stresshormoon cortisol speelt een grote rol bij angststoornissen. Dat we cortisol aanmaken is gunstig, en zeker bij stress. Want het hormoon zorgt er namelijk voor dat je op spanningen kunt reageren. Het geeft je in die situaties energie. Problemen ontstaan wanneer je stresshormoon voor lange tijd verhoogd is.

Depressie en/of angststoornis

Mensen met een depressie of angststoornis hebben in de ochtend een extra verhoogd cortisolniveau. Cortisol volgt een dag- en nachtritme en laat ’s morgens zo wie zo een piek zien. Die piek heeft een functie: het zorgt ervoor dat je de dingen van de dag kunt doen. Overdag nemen de waarden normaal gesproken af, en ’s avonds hebben ze een dieptepunt bereikt. Dit verloop is bij mensen met een depressie en angststoornis verstoord.

Het is interessant dat kamille hier iets in kan betekenen, zoals uit het onderzoek van de Pennsylvania State University blijkt. De studiedeelnemers ervaarden een verbetering in angstklachten dankzij kamille. Ze hadden ‘s morgens hoge cortisolwaarden. Maar voor de rest van de dag was er een afname van de cortisolwaarden meetbaar.

Kamille-extract heeft effect

cortisol
Met kamille kan je stresshormoon cortisol verlagen. Drink het als thee of neem een extract! In de studie namen de deelnemers 220 mg kamille extract: dit werkte goed tegen angstklachten

Kamille balanceert je neurotransmitters

In 2009 voerden onderzoekers van dezelfde universiteit ook een studie uit om de effecten van kamille-extract bij patiënten met een angststoornis te meten. Voor een duur van 8 weken kregen de deelnemers een kamillecapsule (220 mg extract van Matricaria regutita, Duitse kamille) die 1.2% apigenine bevatte of een placebo. Apigenine is een bestanddeel van kamille. Bij de 2e week werd de dosis van 1 capsule verhoogd naar 2 capsules per dag. Geleidelijk aan werden dit maximaal 5 capsules per dag bij sommige deelnemers. Het extract werd goed getolereerd.

De resultaten suggereerden destijds dat het kruid een bescheiden positief effect heeft bij mensen met een angststoornis.  2

Verlaag je stresshormoon natuurlijk

In het drukke hedendaagse leven kan het nodig zijn om cortisol te verlagen. Of je nu last van angstklachten hebt of niet. Ons lichaam reageert nu eenmaal op stress. Dus komen we aan in gewicht en buikvet. Onze bloedsuikerspiegel en bloeddruk gaan omhoog en voelen ons de hele tijd moe. Soms ligt een depressie op de loer.

Cortisol wordt uitgescheiden door de bijnieren wanneer we gestrest zijn, en dit maakt dat ons lichaam continu in staat van ‘vechten’ is. Vandaar dat cortisol in de volksmond een stresshormoon heet. Door cortisol te verlagen zal onze vermoeidheid en slechte humeur verbeteren.

Andere manieren om het stresshormoon te verlagen

Voeding

Kamille kan dus volgens het onderzoek cortisol verlagen. Andere manieren zijn vers fruit en groenten. Voeg vezels toe en kies magere eiwitbronnen (bonen, quinoa, rundvlees). Ashwagandha verlaagt ook de cortisolwaarden en helpt zodoende bij stress. Asperges, avocado’s, bessen, cashewnoten, donkere chocolade, knoflook, rundvlees van gras gevoerde/buiten grazende dieren, groene thee, havermout, sinaasappelen, oesters.

De manier van eten is ook belangrijk: doe dit regelmatig en neem de tijd. Zorg er ook voor dat je voldoende gehydrateerd blijft. Zowel honger als dorst verhogen het stressniveau.

Zorg voor voldoende beweging

Aerobe oefening van 20 tot 30 minuten kan een groot verschil betekenen voor de cortisolwaarden. Je hoeft hiervoor niet perse naar de sportschool: activiteiten zoals het huishouden, wandelen of fietsen zijn prima.

Beter slapen

We hebben 6 tot 8 uur slaap per nacht nodig, en de cortisolwaarden gaan ‘s nachts omlaag. Het is dus ook niet zo vreemd dat overgewicht en een slechte metabole gezondheid op de loer liggen als de nachtrust chronisch verstoord is. Als je teveel van het stresshormoon cortisol hebt, dan heb je een slechte nachtrust. Te weinig nachtrust leidt ook tot een dikkere buik: uit een studie blijkt dat deelnemers die slechts 6 uur slaap per nacht hadden, gemiddeld 3 cm meer vet rondom de buik hadden. 1 3

Maak tijd vrij voor ontspanning

Creativiteit is een geweldige manier om cortisol te verlagen: 45 minuten creatief bezig zijn zorgt al voor een verlaging. 4 Zet jezelf ertoe om tijd vrij te maken. Meditatie en mindfulness helpen lichaam te ontspannen en verlagen stresshormoon cortisol.