Neuro-inflammatie bij fibromyalgie, wat helpt?

neuro-inflammatie bij fibromyalgie

Neuro-inflammatie: PET-scans laten zien dat dit abnormaal hoog kan zijn bij fibromyalgie. En ook bij depressie en angst speelt deze ontstekingstoestand in het brein. Maar gebruik je de juiste kruiden, dan kalmeer je je brein. In dit artikel: kruiden die volgens onderzoeken helpen bij neuro-inflammatie.

Scans tonen neuro-inflammatie

Dat neuro-inflammatie bij fibromyalgie een grote rol speelt, werd door PET-scans duidelijk aangetoond. De scans lieten ontsteking in de hersenen van fibromyalgie patiënten zien. Het onderzoek waarin dit gebeurde werd in 2019 gepubliceerd in journal Brain, Behavior and Immunity. 1 2 3

In meerdere hersengedeeltes

Ontsteking is normaal gesproken een normaal onderdeel van een genezingsproces. Maar als inflammatie chronisch wordt dan is het niet meer nuttig, maar schadelijk. Het veroorzaakt pijn, slapeloosheid en een hele reeks andere symptomen. Neuro-inflammatie bij fibromyalgie, het is moeilijk te zien en te meten. De symptomen zijn afhankelijk van het hersengedeelte waar de inflammatie is.

Een zeer belangrijk symptoom van neuro-inflammatie dat ontdekt is, is neurodegeneratie. Dat ontsteking in hersengedeelten ernstige gevolgen kan hebben, blijkt uit het feit dat hét symptoom (neurodegeneratie) speelt bij Alzheimer’s, Multiple Sclerose, schizofrenie, Huntington’s en ALS.

Ook bij chronische rugpijn

In 2019 waren er dus de PET-scans die neuro-inflammatie bij fibromyalgie vaststelden, maar hier gingen eerst andere onderzoeken aan vooraf. In 2015 werd door middel van de scans aangetoond dat deze ontsteking ook aanwezig is bij mensen met chronische rugpijn. 2

Hierna kwam een review van studies 3 waarin gekeken werd naar de activatie van gliacellen in het centrale zenuwstelsel. 4  Bij de aandoening fibromyalgie is er een overmatige respons op prikkels. Dit uit zich in gliale activatie, en dat brengt in een staat van chronische neuro-inflammatie bij fibromyalgie.

Dat meerdere hersengedeelten betrokken zijn bij de ontsteking verklaart waarom de pijn bij fibromyalgie zo wijdverspreid is. Dus logisch dat de pijn meerdere gedeeltes van het lichaam treft. Zo is er bijvoorbeeld een verband tussen neuro-inflammatie in bepaalde gedeelten en ernstige vermoeidheid.

neuro-inflammatie bij fibromyalgie
Gelukkig kun je bepaalde kruiden gebruiken tegen neuro-inflammatie bij fibromyalgie, of angst en depressie

Welke kruiden of middelen helpen?

Bescherming tegen neuro-inflammatie vind je in onder andere resveratrol, apigenine, citroenmelisse, kurkuma, gember en kokosolie. Sommige kun je combineren, waardoor deze natuurlijke middelen nog krachtiger werken tegen ontsteking in het brein.

Resveratrol

Is een polyfenol uit de druivenfamilie. Een bijzondere anti-oxidant stof die het het hart én brein beschermt. Het brein omdat het ontsteking indamt en daardoor neurodegeneratieve ziektes buiten houdt. 5 6 Het gaat ook neuro-inflammatie bij fibromyalgie tegen.

Apigenine

Dit zit onder andere in kamille. Het is rustgevend, en remt angst. Maar damt ook neuro-inflammatie bij fibromyalgie in. Apigenine werkt ook gunstig bij diabetes en Alzheimer’s. Niet voor niets werkt kamille tegen angst. Hiernaast zorgt het voor een toename van GABA: een gamma-aminozuur die fibromyalgie patiënten tekort komen. 7

Citroen melisse

Wordt van oudsher gebruikt vanwege de neuroprotectieve kwaliteiten. Bestrijdt ook ontsteking in het brein. Het is een zeer goede bestrijder van vrije radicalen. Of neem de variant rozemarijn. Studies noemen het een effectief middel tegen neurodegeneratie, zoals door neuro-inflammatie bij fibromyalgie. 8

Groene thee, gember en kurkuma

Ook een polyfenol.  Met eveneens een neuro-protectieve werking. Dus werkt ook bij neuro-inflammatie bij fibromyalgie. Als je voor langere tijd groene thee drinkt, dan heeft het een enorm gunstig effect dat neurodegeneratie tegenhoudt. Gluthation (super anti-oxidant!) neemt toe en ontsteking in de hersengedeeltes neemt af. En wat betreft kurkuma, dit werkt hetzelfde plus dat het de reacties op onvoorspelbare stress reguleert. Kurkuma herstelt ook leren en geheugen en werkt echt anti neuro-inflammatie bij fibromyalgie. Dit geldt ook voor gember! Gember onderdrukt de ontstekingsbevorderende stoffen en op die manier ook ontsteking in de hersenen. 9 10 11

Kokosolie tegen ontsteking in de hersenen

Een publicatie in Neurochemical Research meldde een paar jaar geleden hoe laurinezuur uit kokosolie ontsteking in de hersenen verhindert. 5 Bij een aantal neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer’s, is er overactivatie van de microglia. Hierdoor zetten ze stikstofoxide en ontsteking bevorderende cytokinen vrij. Cognitieve achteruitgang is het resultaat. Omdat medium ketenzuren uit kokosolie snel omgezet worden in energie, kun je dit als snelle oppepper gebruiken als je last van mistig denken hebt. Dit is een symptoom van fibromyalgie en de olie is daarom tegen neuro-inflammatie bij fibromyalgie. Het helpt je hersencellen te overleven.

Wil je een snelle oppepper voor je brein, neuro-inflammatie en mistig denken opheffen? Doe een theelepel kokosolie in je thee of koffie.

Ketonen zijn een goede energiebron voor de hersenen. Medium keten vetzuren worden snel omgezet in energie, en dit is een snelle boost voor het vermoeide brein. Op een langere termijn verbeteren ze het geheugen en verminderen ze de symptomen van Alzheimer’s. Ketonen voeden de hersencellen en helpen ook bij andere neurodegeneratieve ziekten. Kokosolie beschermt neuronen en helpt ze te overleven.12 13 14

Overige gebruikte bronnen

Aggarwal B. B., Harikumar K. B. (2009). Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int. J. Biochem. Cell Biol. 41, 40–59. 10.1016/j.biocel.2008.06.010

Alarcon De La Lastra C., Villegas I. (2005). Resveratrol as an anti-inflammatory and anti-aging agent: mechanisms and clinical implications. Mol. Nutr. Food Res. 49, 405–430. 10.1002/mnfr.200500022 

Bastianetto S., Yao Z. X., Papadopoulos V., Quirion R. (2006). Neuroprotective effects of green and black teas and their catechin gallate esters against β-amyloid-induced toxicity. Eur. J. Neurosci. 23, 55–64. 10.1111/j.1460-9568.2005.04532.x

Bayat M., Azami Tameh A., Ghahremani M. H., Akbari M., Mehr S. E., Khanavi M., et al. . (2012). Neuroprotective properties of Melissa officinalis after hypoxic-ischemic injury both in vitro and in vivo. J. Pharm. Sci. 20:42. 10.1186/2008-2231-20-42

Ha S. K., Moon E., Ju M. S., Kim D. H., Ryu J. H., Oh M. S., et al. . (2012). 6-Shogaol, a ginger product, modulates neuroinflammation: a new approach to neuroprotection. Neuropharmacology 63, 211–223. 10.1016/j.neuropharm.2012.03.016

Haque A. M., Hashimoto M., Katakura M., Hara Y., Shido O. (2008). Green tea catechins prevent cognitive deficits caused by Aβ1–40 in rats. J. Nutr. Biochem. 19, 619–626. 10.1016/j.jnutbio.2007.08.008