Honing gezond voor je lever, lees waarom!

honing gezond voor je lever

Wist je dat honing gezond voor je lever en galwegen is? Honing geneest ook de vette lever. En honingwater is een perfecte levertonic!

Hoewel honing een zoete stof is, wordt het door de lever erg gewaardeerd. Er zit veel fructose in honing, dus hoezo is honing gezond voor je lever? De sleutel is om het (bijna) dagelijks, maar matig te gebruiken. Maar wat doet het bijenproduct dan precies voor de lever?

Gezond voor je lever

Honing gezond voor je lever, terwijl het toch veel fructose bevat
Honing is gezond voor je lever, terwijl het toch veel fructose bevat

De lever is altijd druk bezig. En een van de vele rollen die dit hard werkende orgaan vervult is het controleren van de bloedsuikerspiegel bij diabetes mellitus. 1 Daarom zijn natuurlijke middelen die gezond voor je lever zijn, heel welkom. De zoete stof bestaat voornamelijk uit mono- en oligosacchariden. Van de twee monosacchariden (fructose en glucose) wordt er minder glucose dan fructose omgezet in de lever. 2

Meer over honing: lees waarom het helpt tegen griep

Hoe honing buikvet vermindert

Fructose uit honing vs. fructosesiroop

De fructose die we vinden in bewerkte voeding is anders dan normale fructose. Want fructosesiroop is een veroorzaker van leverschade en –vervetting. De fructose in honing kan juist bijdragen aan het anti-diabetes en bloedsuiker regulerend effect. 3

Fructose houdt glucose binnen de cel en remt het proces waarbij glycogeen afgebroken wordt en omgezet wordt in glucose. 4 5 Data laten ook de synergetische uitwerking van fructose en glucose zien op enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling van glucose en glycogeen in de lever. 6 7  Deze werking is er alleen wanneer een lage dosis of concentratie ingenomen wordt. 8 In dat geval is honing gezond voor je lever.

In de lever wordt fructose uitgebreider omgezet dan glucose. Dus passeert er meer niet-omgezette glucose door de lever dan fructose. 9  Als er honing ingenomen wordt verbetert de fructose in honing de glucose opname en de samenstelling/opslag van glycogeen. Dit maakt dat honing gezond is als je bloedsuikerproblemen hebt.

Beschermt tegen vette lever

Honing inname beschermt tegen leverschade. 10 11 Honing zorgt niet alleen voor een betere glykemische controle. Vooral goed bij diabetes, omdat deze ziekte vaak gepaard gaat met leverschade. 12  13 14 15   Honing voor je lever nemen, heeft nog een voordeel. Het is protectief tegen schade die ontstaat door verstopte galwegen.

Honing gezond: meer redenen!

Honing is vrij uniek omdat het meer dan 181 bestanddelen bevat die vrije radicalen bestrijdt. 16 17 Antioxidanten veroorzaken geen gewichtstoename en leverschade, zoals dit normaal gesproken het geval is bij fructose uit voeding en drank. 18 De antioxidanten gaan gewichtstoename tegen en rekenen af met vetten. 19

Honingwater, ideale levertonic

honingknoflook.jpg

Journal of Medicinal Food liet in 2003 weten  dat de dagelijkse consumptie van honingwater een positief effect heeft op de mineralen- en enzymenspiegel in het bloed bij gezonde mensen.

De deelnemers kregen elke dag 250 ml water met honing. 20 Bloedmonsters toonden duidelijk dat honing de antioxidant-status verhoogt. 21

Er was een toename van

  • Vitamine C, 47%
  • Beta-caroteen 3%
  • Urinezuur 12%
  • Ferritine 11%
  • Glutathion reductase 7%
  • IJzer 20%
  • Monocyten 50%
  • Koper 33%

Tot slot is er nog een belangrijke reden waarom honing gezond is. De stof is goed voor je lever, maar reguleert ook ghreline. Dat is het hormoon waardoor je honger ervaart. Misschien is dit dan ook de reden waarom honing consumptie in verband staat met minder gewichtstoename. . 22  23 24 25 26 27 28