Waarom lijnzaad goed voor je hersenen is

lijnzaad

Lijnzaad is goed voor de hersenen, want lijnzaad zit net als visolie vol omega 3 vetzuren. Ook lijnzaadolie zorgt voor een betere hersenfunctie.

Omega-3 vetzuren vind je veel in lijnzaad en lijnzaadolie. Hersenen doen het er heel goed op. Het zijn ALA vetzuren.

Lijnzaadolie en hersenen

Niet alleen EPA en DHA uit visolie, maar ook ALA uit lijnzaad is goed voor je hersenen. Daarnaast speelt ook ALA een belangrijke rol bij de preventie van ontsteking, de bloeddruk, verlaagd risico op hart- en vaatziekten.

Leren en geheugen

Vetzuren maken deel uit van de cellen. Heb je een tekort, dan merk je het. Een oplossing ligt in lijnzaadolie en lijnzaad; hersenen gaan er beter op functioneren, waardoor leren en geheugen erop vooruit gaan.

Deze vetzuren verminderen buikvet

Omega-3 vetzuren: niet alleen uit vette vis

Helaas zit een tekort aan deze gezonde vetzuren in een klein hoekje. We eten vaak lang niet genoeg vette vis. Omega-3 vetzuren en vette vis worden vaak in één adem genoemd. Maar zie deze belangrijke bronnen niet over het hoofd: lijnzaad en lijnzaadolie. Hersenen zijn erg blij met de aanwezige vetzuren. En dat is wel zo handig voor degenen die niet van vis houden.

Nadeel van ALA

lijnzaadolie hersenen
Lijnzaad is een goede keuze voor beter functionerende hersenen, omdat het een bron van ALA is.

Een nadeel van lijnzaad en lijnzaadolie is dat EPA en DHA er niet in zitten, maar alleen ALA. En ALA moet nog omgezet worden in EPA en DHA, wat niet altijd even effectief verloopt. Kortom: EPA en DHA zijn wel beter bio beschikbaar. EPA, DHA, lijnzaadolie. Hersenen waarderen al deze vetzuren. Je zou ze kunnen combineren.

Van alle oliën buiten visolie om, bevat lijnzaadolie de meeste omega-3 vetzuren. Aangezien lijnzaad gezond voor je hersenen is, kun je met dit gegeven je voordeel doen.

Omega 3 vetzuren per 100 gram:

 • lijnzaadolie, 55 gram
 • Hennepzaadolie, 22 gram
 • walnootolie, 8,7 gram
 • sojaolie, 5,7 gram,
 • koolzaadolie, 10 gram

Geen omega-6: dat krijgen we al genoeg

De combinatie omega 3-6 vetzuren is inmiddels wel achterhaald. Waar we te weinig omega 3 vetzuren binnenkrijgen, krijgen we teveel van omega 6. Deze laatstgenoemde zuren werken ontstekingsbevorderend. Niet echt handig om dit ook nog eens via een supplement binnen te krijgen. We zitten niet te wachten op huidproblemen, artritis, hart- en vaatziekten en astma.

Er is duidelijk een disbalans tussen omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren. De ratio zou moeten zijn: 2:1 of 1:1. Maar de ratio ligt eerder vanaf 16:1. En dit is nog bescheiden ingeschat. Bewerkte voeding is hier de hoofdoorzaak van. Geen wonder dat er zoveel gezondheidsproblemen zijn.

Omega 6 vetzuren:

 • Saffloerolie, 75%
 • Zonnebloemolie, 65%
 • Maisolie, 54%
 • Sojaolie, 51%
 • Walnootolie, 52%
 • Katoenzaadolie, 50%
 • Pompoenolie, 43%
 • Sesamolie, 42%
 • Lijnzaadolie, 14%
 • Olijfolie, 8%

Het LDL gehalte, dat verantwoordelijk is voor een te hoog cholesterol,  is in lijnzaadolie laag. De omega 3 vetzuren werken gunstig bij diabetes, omdat ze het triglyceride niveau verlagen. Ook verbeteren de vetzuren bloedcirculatie en versterken ze het zenuwstelsel.

Lijnzaadolie zou de eetlust verminderen en daarom helpen bij het afvallen. De ALA in de olie helpt bij een hoge bloeddruk. Ook depressies, menstruatiestoornissen, overgangsklachten en het prikkelbare darm syndroom verminderen door ALA. 

Met lijnzaad moet je niet overdrijven, omdat er giftige stoffen in zitten. Van de gezonde voordelen profiteer je al met 1 eetlepel (10 gram) per dag. Neem niet meer dan 5 eetlepels lijnzaad per dag. Neem geen lijnzaad als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Bronnen

Belluzzi A, Boschi S, Brignola C, Munarini A, Cariani C, Miglio F. Polyunsaturated fatty acids and inflammatory bowel disease. Am J Clin Nutr. 2000;71(suppl):339S-342S.

Billeaud C, Bougle D, Sarda P, et al. Effects of preterm infant formula supplementation with alpha-linolenic acid with a linoleate/alpha-linolenate ratio of 6: a multicentric study. Eur J Clin Nutr. August 1997;51:520 – 527.

Boelsma E, Hendriks HF, Roza L. Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids. Am J Clin Nutr. 2001;73(5):853-864.

Bruinsma KA, Taren DL. Dieting, essential fatty acid intake, and depression. Nutr Rev. 2000;58(4):98-108.

Burgess J, Stevens L, Zhang W, Peck L. Long-chain polyunsaturated fatty acids in children with attention-deficit hyperactivity disorder. Am J Clin Nutr. 2000; 71(suppl):327S-330S.

Danao-Camara TC, Shintani TT. The dietary treatment of inflammatory arthritis: case reports and review of the literature. Hawaii Med J. 1999;58(5):126-131.

DeDeckere EA, Korver O, Verschuren PM, Katan MB. Health aspects of fish and n-3 polyunsaturated fatty acids from plant and marine origin. Eur J Clin Nutr. 1998;52:749 – 753.