Meer vetverbranding? Drink koffie! - www.goedgezond.info

Meer vetverbranding? Drink koffie!

meer vetverbranding door koffie

Meer vetverbranding door koffie? Volgens nieuw onderzoek ga je meer vet verbranden als je een half uur voor je work-out koffie drinkt. Vooral de inspanning in de namiddag plaatsvindt.

De bevindingen van het nieuwe onderzoek sluiten aan bij die uit 2019. Een publicatie in Scientific Reports liet toen weten dat één kop koffie een direct effect heeft op de vetcellen. Die zich in het bruin vetweefsel bevinden, en daar ligt de clou. Want juist hierdoor ga je meer vet verbranden door koffie consumptie.

Eén kop koffie heeft een direct effect op de vetcellen en verbranding

Meer vet verbranden door koffie

Een review van 21 meta-analyses, eveneens uit 2019, liet weten dat het effect van meer vetverbranding door koffie vooral geldt tijdens aerobische activiteit.

De huidige bevindingen zijn verschenen in Journal of the International Society of Sports Nutrition. Onderzoekers wilden meer weten over het effect van cafeïne op meer vetverbranding, en keken naar de maximale snelheid van de vetoxidatie. vet wordt middels oxidatie omgezet vetzuren en glycerol. Dit werd bekeken bij mannen tijdens een sporttest.

De mannen hadden een gemiddelde leeftijd van 32 jaar, waren gezond, rookten niet en gebruikten geen medicijnen. Ze hadden ervaring met uithoudingssport en consumeerden minder dan 50 mg cafeïne per dag.

Koffie stimuleert vetoxidatie en zuurstofopname

Meer vet verbranden door koffie? Al je een half uur voor je workout een sterke kop koffie drinkt, dan verbrand je inderdaad meer

In de studie om te kijken of er meer vetverbranding door koffie plaatsvindt, deed elke deelnemer 4x een training. Twee keer ‘s morgens en twee keer in de namiddag. Tussen de testen zat een interval van 7 dagen. Dertig minuten voor elke test werd 3 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht genomen. Dat staat gelijk aan sterke koffie. De maximale snelheid van vetoxidatie (MFO, maximal fat oxidation) werd gemeten net als de maximale zuurstof opname (VO2max).

Er was inderdaad meer vetverbranding door koffie, want

  • Deelnemers die cafeïne namen hadden een toegenomen MFO en VO2max bij de testen die ‘s morgens en ‘s middags plaatsvonden.
  • Bij de testen in de namiddag waren de MFO en VO2max nog hoger
  • In de ochtend kwam het MFO op hetzelfde niveau als in de namiddag, als er ‘s ochtends koffie geconsumeerd was

Kortom: je gaat vooral meer vet verbranden door koffie als je sterke koffie neemt een half uur voor je workout, en je workout in de namiddag doet.

Share