Vezels: ontgiftend voor lever en nieren

vezels

Vezels, we hebben ze nodig voor een goede darmwerking. Maar ook als het gaat om nieren en lever, vezels zijn onmisbaar. Ze ontgiften namelijk deze organen.

Vezels onmisbaar voor ontgifting van lever

Als je je lever wilt ontgiften kun je zelf een levertonic maken, of ontgiftende smoothies. Wil je het echt goed aanpakken, zie dan deze niet over het hoofd: vezels. De lever is een zeer druk orgaan dat continu bezig is je lichaam te reinigen. Het ontvang bloed via de darmen door de poortader. Daarom is het logisch dat dit orgaan beïnvloed wordt door voeding en veranderingen in het darmmicrobioom.

Vezels voor de vette lever

3 Toptonics die de lever reinigen

Vezels hebben een positieve invloed op de lever, via de darmflora. Voedingsvezels veranderen het darmmicrobioom en verhinderen dat de darmwand gaat lekken. Kortom, er is een link tussen de gezondheid van de darmen en die van de lever. Vandaar dat bij een vette lever het darmmicrobioom veranderd is, en er een lekkende darmwand is. 1 2 3

Van voedingsvezels is ook bekend dat ze de leverwaarden verbeteren, en dat ze voorkomen dat leververvetting overgaat in ontsteking. 4 Maar ze verbeteren ook de stofwisseling in de lever, wat dan weer de opname van vetten en vitamines bevordert. 4

Vezels voor je nieren

vezels
Niet alleen voor de darmen, maar ook voor de nieren en lever zijn vezels onmisbaar

Voor je nieren? Wat hebben vezels daarmee te maken, zou je denken. Toch zijn voedingsvezels heel belangrijk voor deze organen. Ze verminderen namelijk de last van stikstof en van systemische ontsteking. Net als bij een vette lever, zijn darmflora bij mensen met nierproblemen in veranderde staat. Plus dat de darmwand niet meer in tact is. Er is dus een lekkende darmwand en er is darmontsteking. 5 6 7

Via een omweg reguleren vezels ook de bloeddruk

Voor de nieren is het goed om meer voedingsvezels te nemen. Echter zonder de kalium en fosfor inname te verhogen. (zoals bijvoorbeeld door een multisupplement). Vezels verminderen de last van stikstof op de nieren via de darmflora. Vezels hebben ook een aandeel in de productie van korte keten vetzuren, en die zijn gunstig voor de nieren. Op zo’n manier dat ze de bloeddruk reguleren. 8

Je bloeddruk

Nieren zijn bijzondere kleine organen die dagelijks heel wat bloed verwerken. Ze doen hun best om overtollig vocht, giffen en afvalstoffen af te voeren. Als dit niet lukt, hopen die stoffen zich op in het lichaam. Wat als gevolg heeft dat ze de normale functie van lever, nieren en andere organen hinderen. Dat merk je aan maagpijn, vermoeidheid, hoofdpijn en het vasthouden van vocht. Ook nierstenen kunnen het gevolg zijn. Vezels bevorderen de gezondheid van de nieren.

Nieren ontgiften

Waarom tomaten zo goed voor je nieren zijn

Het is wel duidelijk dat je ook je nieren moet reinigen. Dit bevordert je vermogen om bepaalde voeding te verwerken, nutriënten op te nemen en voeding om te zetten in energie. Als dit goed verloopt, is vermoeidheid verleden tijd. Vezels bevorderen dit, net als tomatensap, appel cider azijn, dadels, het super ontgiftende basilicum en citroensap.

Waarom basilicum onmisbaar is bij ontgifting