Binnen 2 weken andere hersenchemie door suiker

hersenchemie

Wist je dat suiker consumptie binnen 2 weken je hersenchemie verandert? De invloed van de stof op de chemie van hersenen behoorlijk groot. Dit treft vooral kinderen, door de ‘verborgen’ suikers in drankjes die zogenaamd gezond zijn.

Suiker verandert de chemie in de hersenen, laat een nieuwe studie weten. Dit uit zich vooral in leer- en geheugenproblemen.

Suiker verandert hersenchemie

Een iets oudere studie op cavia’s laat zien hoe dit komt: de inname van suiker verandert namelijk de hersenchemie. Om precies te zijn: veranderingen gebeuren in het beloningssysteem. Precies zoals verslavende drugs de chemie van hersenen ook veranderen.

Zoals je waarschijnlijk weet activeert een nieuwe leuke ervaring ons beloningssysteem. Dit komt tot stand door de natuurlijke chemische stoffen in onze hersenen. Met name dopamine is belangrijk bij voor de hersenchemie. Dankzij die neurotransmitter ervaren we plezier. 

Wist je dat kurkuma de hersenchemie balanceert?

Suiker kaapt ons beloningssysteem

chemie van hersenen
Suiker verandert de chemie van hersenen al binnen 12 dagen

Maar helaas. Er zijn stoffen die ons beloningssysteem kapen. Denk maar aan drugs. Ze activeren het gevoel van beloning op onnatuurlijke wijze. Soms heeft ook voeding dit effect op de hersenchemie. Zoals suiker.

Al binnen 2 weken

Journal Scientific Reports publiceerde een studie die meldt dat suiker al binnen 14 dagen voor grote veranderingen in de chemie van hersenen zorgt. Dat dit effect op de hersenchemie bij maar 7 cavia’s getest werd, maakt het onderzoek niet minder interessant.

De diertjes kregen een uur lang een suikeroplossing voor de duur van 2 weken. Na elke suikerdosis werden PET scans genomen (24 uur na elke dosis). 

“Al binnen 2 weken suikerinname zagen we enorme veranderingen in de hersenchemie. Die golden voor de dopamine en opioïden systemen.”

Michael Winterdahl in Scientific Reports

Het opioíde systeem staat in verband met een gevoel van welzijn en plezier en was al na de eerste inname geactiveerd. Veranderingen waren vooral zichtbaar in de

  • striatum
  • nucleus accumbens
  • thalamus
  • amygdala
  • cingulate cortex
  • prefrontael cortex

De bevindingen impliceren dat

Suikerrijke voeding de hersenchemie dusdanig verandert dat de stof het beloningssysteem beïnvloedt op eenzelfde manier als drugs

Studieauteur

Dit zal ons misschien niet zo verbazen. Het opmerkelijke zit hem in de snelheid waarmee dit gebeurt. 

Als suiker de chemie van hersenen binnen 12 dagen verandert, kun je je voorstellen dat natuurlijke stimuli zoals leren en sociale interactie naar de achtergrond verdwijnen. Ze worden vervangen door suiker en/of andere “kunstmatige” stimuli.

Studieauteur