Bietensap werkt voor bloeddruk: hoe en waarom

bietensap

Bietensap bevordert de gezondheid, via orale bacteriën. Als je het sap drinkt stimuleer je de groei van orale bacteriën die in verband staan met vele gezondheidsvoordelen.

Bietensap: beter denkvermogen en bloeddruk

Voor je hart, vaten en cognitie doet bietensap veel goeds. Dit komt door stikstofoxide. Mondbacteriën helpen om het anorganische nitraat om te zetten tot stikstofoxide. Als je bietensap drinkt krijg je meer bacteriën die je cardiovasculaire en cognitieve gezondheid bevorderen.

Andere recente studies melden dat bieten voor een betere erectie en beter uithoudingsvermogen zorgen

Nitraat is de voorloper van stikstofoxide, en de laatste is zeer bevorderlijk bij een hoge bloeddruk, omdat het de bloedvaten verwijdt. Ook zorgt het voor de overdracht van boodschappen tussen hersencellen.

Als je ouder wordt is er minder stikstokoxide beschikbaar. Dit kan een reden zijn van een hoge bloeddruk en cognitieve achteruitgang.

Wil je dit voorkomen, ga bietensap drinken. Volgens een nieuwe studie voorziet dit je van voldoende stikstofoxide. Ook verandert het de samenstelling van orale bacteriën die goed zijn voor je denkvermogen, geheugen, hart en bloedvaten.

Spinazie en kool kan ook

bieten voor je stemming
Bieten en bietensap verbeteren ook nog je stemming en prestatievermogen

Deze bevindingen die gepubliceerd zijn in journal Redox Biology. verklaren waarom bietensap de bloeddruk verlaagt, zoals uit eerdere studies bleek. Als je niet van bieten houdt, kan je ook kool, sla, spinazie en selderij nemen. Die hebben dezelfde voordelen.

We zijn echt opgetogen over de bevindingen over bietensap, omdat ze belangrijke gevolgen hebben voor gezond ouder worden. Een gezond oraal microbioom behouden vertraagt de negatieve vasculaire en cognitieve veranderingen die met veroudering in verband staan.

Auteur van de studie

Aan de studie over bietensap deden ouderen mee in de leeftijd van 70-80 jaar. Ze werden in twee groepen gedeeld. De eerste groep dronk nitraatvrij sap, en de tweede groep consumeerde nitraatrijke bietensap. Beide drankjes smaakten en roken hetzelfde. Na een pauze van 3 dagen werden de groepen omgedraaid. Ze namen de drank 10 dagen lang in. Voor, tijdens en na het experiment vonden cognitieve en fysieke tests plaats.

De deelnemers die de bietensap dronken die gewoon nitraat bevatte hadden een meer orale bacteriën die in verband staan met een gezonde cognitie en gezond hart. De bloeddruk was ook gedaald. Tests lieten een grotere beschikbaarheid stikstofoxide zien.