Goed cholesterol: tegen ontsteking en hartaanval

cholesterol

Goed cholesterol is onmisbaar. Een nieuwe studie bevestigt dit. HDL-cholesterol verlaagt namelijk ontsteking, hartziektes en atherosclerose.

Toename van HDL-cholesterol is positief

Volgens de bevindingen verlaagt elke HDL- toename van 22% het risico op een hartaanval met 23% verlaagt, in de 10 jaren die gaan volgen. De beschermende werking van HDL was groter bij vrouwen dan bij mannen.

Ban dus niet alle cholesterol uit je dieet. Het is een poos duidelijk dat goed cholesterol ontsteking vermindert, en als je HDL op een goed niveau is verlaagt het de kans op een hartaanval en beroerte.  1

Eieren verhogen goed cholesterol

2

Anti-inflammatoire vetstof

cholesterol, hart
Niet alle cholesterol is slecht. HDL-cholesterol beschermt je hart en vaten

Het onderzoek, gepubliceerd in journal Circulation,  meldt de relatie tussen de ontstekingsremmende werking van HDLen het risico op een hartaanval of beroerte.

HDL-cholesterol bestaat uit complexe deeltjes met een anti-atherosclerose werking. Atherosclerose is een onderliggende oorzaak van cardiovasculaire ziektes. Ook is het erkend dat de ziekte een sterk inflammatoir karakter heeft. Maar een kern biologische functie van de goede versie van de vetstof is dat het ontsteking verlaagt.

Minder kans op hartaanval en/of beroerte

Ditzelfde  bleek eveneens uit een analyse van de data van 680 volwassenen. De goede soort heeft het vermogen om ontsteking te remmen die in verband staat met een lagere kans op een hartaanval en/of beroerte. Volwassenen die hier vrij van waren gebleven hadden hogere spiegels van HDL, vergeleken met degenen die wel getroffen waren door een hartaanval of beroerte. 

HDL bestrijd LDL

HDL pakt overtollig cholesterol op uit het bloed, brengt het terug naar de lever waar het afgebroken wordt, en helpt mee om het uit het lichaam te krijgen. De goede versie van de onmisbare vetstof vermindert ook ontsteking in de cellen van de bloedvaten.