Detox dieet: wat werkt volgens studies?

detox dieet

Een detox dieet ontgift het lichaam van giftige stoffen. Waardoor je weer energie krijgt en overbelaste organen rust krijgen. Denk maar aan je lever en nieren. Maar wat werkt qua detox voeding, volgens de wetenschap?

Detox diëten zijn erg populair. Veel mensen hebben een druk leven, eten niet altijd gezonde voeding en hebben dan de behoefte om alles weer op de regel te krijgen. Heb je het nodig, om voor een detox dieet (een combinatie van) producten voor te kopen? Is detox voeding wel de moeite waard? Soms moet je voor gezondheidsproducten diep in je buidel tasten.

Detox voeding: dure producten nodig?

Het idee achter een detox dieet is goed. Omdat je lichaam constant bezig is om schadelijke stoffen uit te scheiden, help je het zo nu en dan een handje mee. Door middel van intermittent vasten of detox voeding. En dat merk je natuurlijk aan onder andere je lever, nieren en huid.

Kurkuma beschermt lever tegen schade en giffen

Waarom basilicum onmisbaar is bij ontgifting

Normaal gesproken worden gifstoffen gewoon uitgescheiden zonder problemen. Maar in het hedendaags bestaan met medicijngebruik, bewerkte voeding en dergelijke schiet dit soms te kort. Plus dat we ook nog allerlei metalen binnenkrijgen. Als je om die reden een detox dieet wilt doen, dan is het wel handig om te weten wat werkt. 

Dus hebben detox diëten effect?

De meeste wel. Er zijn tal van studies die de effecten van detox voeding melden op de lever. Neem nu het dieet op basis van citroensap. Het leiddt tot gewichtsverlies, een betere insuline gevoeligheid. Hoewel het volgens onderzoek wel te danken is aan de calorierestrictie van het dieet en niet perse aan de detox voeding. 1

Waarom tomaten zo goed voor je nieren zijn

Dure detox diëten

detox voeding
Voor een detox dieet hoef je geen dure pakketten of producten te kopen

Ook een mix van papayablad, pepermunt blad, framboosblad enzovoort leidde niet tot gezondheidsvoordelen. Zo’n mix is duur!

Terwijl de implementatie van simpelweg kurkuma, basilicum of gember een brede werking heeft op ontgifting (ook van zware metalen!) en vetverbranding. Eet je vaker crucifere groenten zoals broccoli of spruitjes dan ben je ook goed bezig wat betreft detox voeding.

Warme tonics die je lever en nieren ontgiften

Conclusie: je hoeft geen dure detox diëten te kopen. Neem nu gember, kurkuma en basilicum: ze hebben sterk ontgiftende eigenschappen en zijn een belangrijk onderdeel van detox voeding. Pas hierbij je voeding en leefstijl aan (sla de bewerkte voeding eens over!) en je bent goed op weg.

Simpel: Implementeer de goedkopere detox voeding in je dieet en consumeer dit consequent: