Stress verminderen: 10x voeding tegen stress

stress verminderen

Stress verminderen, daarmee bescherm je je gezondheid. En ook belangrijk: je verbetert je energieniveau. Wat doe je tegen stress: neem je pillen en supplementen of besluit je het met voeding te doen? Als je voor de laatste gaat, eet dan onderstaande voeding vaker. Wat studies hierover zeggen!

Met één voedingsproduct ga je echt niet stress verminderen. Maak een combinatie van onderstaande producten, om effectief tegen stress te strijden.  We zijn als mens geneigd om veranderingen maar een week vol te houden. Wil je effect sorteren, wees dan consequent.

Tegen stress eet je in ieder geval:

Bananen

voeding tegen stress
Bepaalde voeding werkt tegen stress, mits je het consequent gebruikt

Complexe koolhydraten

Eet ze, omdat ze je echt energie geven. Ze bevatten de koolhydraten die je hebben moet: de complexe. En verder kalium en vitamine B6. Vitamine B6 is goed als je zenuwen gespannen zijn. Voor stress verminderen kan de vrucht niet ontbreken. Pas trouwens altijd op met een multi supplement en kies die zorgvuldig. Soms zit er 300% van de ADH B6 in en dat is echt schadelijk. Dit geldt ook voor koper. Hij mag niet meer dan 100% bevatten maar dan zit je al hoog. Het liefst zit er helemaal geen B6 in je multi. Je B6 uit voeding halen is beter, en daar hebben we bananen voor. 1

Vette vis

voeding tegen stress

Tegen vermoeidheid

Wil je stress verminderen, eet vaker vette vis. Hoewel niet iedereen vis kan waarderen is het een genot voor de echte liefhebbers. En boordevol proteïnen, vetzuren, vitamines B. De B-vitamines zijn belangrijk voor een gezond zenuwstelstel, en verminderen stress. 2a Ben je een vrouw zo rond de middelbare leeftijd, dan zou je echt op deze vitamines moeten letten. Neem je een moot zalm dan heb je al snel de ADH omega-3 vetzuren. 2b Vrouwen in de overgang kunnen ook lijnzaad bij de voeding betrekken. Die bevatten ook omega-3’s maar dan in de vorm van ALA, en niet EPA of DHA. ALA’s zijn goed als je down bent en in lijnzaad zitten fyto-oestrogenen. Lijnzaad heeft trouwens maar een beperkte houdbaarheid.

Je kunt hier ook met een gerust hart een omega-3 supplement nemen. Aangetoond is dat dit vermoeidheid verminderd en overigens ook ontsteking. 3 4 Dit laatste is meestal een oorzaak van vermoeidheid. 

Bruine rijst

Veel mangaan

Wil je stress verminderen, vervang dan je witte rijst voor bruine. Want bruine rijst is erg voedzaam. Het is minder bewerkt en de nutritionele waarde is grotendeels behouden. Een heerlijke bron van vezels, vitamines en mineralen. 

Wat zit er in een kopje bruine rijst?

  • 2 gram vezels
  • Bijna de ADH mangaan (een mineraal dat ook tegen menstruatiekrampen werkt)
  • En proteïnen voor de nodige energie  5

Wees niet bang voor je lijn, bruine rijst heeft een lage glycemische index. Het houdt je bloedsuikerspiegel mooi stabiel.

Rijst maakt niet dik als je deze truc gebruikt

Zoete aardappel

Veel vitamine A

Lekker, vooral in combinatie met geitenkaas. Voor stress verminderen is het ook een goede keuze. Want 100 gram zoet aardappel geeft je 25 gram complexe koolhydraten, 3.1. gram vezels en ook een deel van de ADH mangaan (25%). En wat dacht je van een flinke portie vitamine A? (564% ADH). Eet hem ook weer niet té vaak, want een overschot aan vitamine A is schadelijk.  En kan zelfs oxidatieve stress in de hand werken. 6a 6b

In levertraan zit ook veel vitamine A. Wist je dat levertraanolie op je huid goed tegen hyperpigmentatie werkt? Lees hier waarom

Eieren

vitamine B12 in eieren

Bevat hoogwaardige proteïnes en aminozuren

Niet alleen uiterst verzadigend maar ook vol energie waar je de hele dag profijt van hebt. Eieren bevatten proteïnen van de hoogste kwaliteit. Een zeer aanwezig aminozuur in eieren is leucine die de energie productie op vele manieren stimuleert. 7 Met eieren kun je stress verminderen. Mede door de vitamines B. 7

Met eieren verlies je echt kilo’s > 20 studies

Appels

Energie die gedurende de dag vrijkomt

De appel wordt nog weleens onderschat. Maar dit gewone stukje fruit heeft zoveel voordelen. Vanwege de vezels en natuurlijke suikers geven appels “time released” energie af. 13 14 Met appel kun je misschien niet op een directe manier stress verminderen, maar je krijgt er wel meer energie van.

De bewezen voordelen van 1 appel per dag

Havermout

vezels havermoutpap

Vitamines B en ijzer

Mag echt niet ontbreken in deze opsomming van voeding. Stress verminderen dankzij havermout? Jazeker. Het geeft je langdurig energie. Misschien heb je gehoord van beta glucanen: oplosbare vezels die een dikke gel vormen als ze met water gecombineerd worden. Dankzij de gel vindt lediging van de maag vertraagd plaats, net als de opname van glucose in het bloed. 15 16 17 En dan de vitamines en mineralen: dat zijn de vitamines B, ijzer en mangaan. Een mooie combinatie die havermout de perfecte voeding maakt voor de vrijzetting van energie gedurende de hele dag. 

2 Eieren per dag nog gezonder dan havermout

Yoghurt 

Gezondere darmflora op de koop toe

Een hele goede snack! Vooral in combinatie met een paar noten. In yoghurt zitten enkelvoudige suikers zoals lactose en galactose. Eenmaal afgebroken geven ze je direct energie. 18 Stress verminderen en ook nog eens gezondere darmflora: eet een bakje yoghurt. En als je dit in de namiddag doet, eet je ‘s avonds minder. 

Bloeddruk verlagen, waarom yoghurt helpt

Noten

noten.jpg

Selenium en vetzuren

Brazilnoten werken tegen stress, maar dan een ander soort stress: oxidatieve stress. Dat komt doordat ze selenium bevatten. Om aan je portie selenium te komen hoef je er dagelijks maar 2 te eten. Alle noten zitten vol goede proteïnen en koolhydraten. En wat te denken van gezonde vetzuren. Met name walnoten bevatten veel omega-3 vetzuren. Eveneens veel antioxidanten (zoals selenium in Brazil noten). Wil je stress verminderen, voeg dan ook noten aan je voeding toe. Daarmee krijg je ijzer, mangaan, vitamine en vitamine B binnen. 19

Noten: dit zijn de pluspunten per noot

Bieten

hoge bloeddruk

Meer uithoudingsvermogen

Ook dit is goede voeding tegen stress. Ze staan erom bekend dat ze veel energie geven. Daarbuiten geven ze een betere erectie en bevorderen ze het uithoudingsvermogen. Bieten bevorderen de bloedtoevoer, bevorderen de productie van stikstofoxide en dat gaat naar al je weefsels. Daardoor krijg je meer energie, vooral met sporten. 20 21 21

Deze smoothies verbeteren energieniveau en stemming