Reumatoïde artritis door mondbacteriën

reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte waarbij gewrichtsontstekingen ontstaan. Wie de ziekte heeft, heeft mogelijk meer van bepaalde bacteriesoorten in het speeksel.

In het speeksel van deelnemers met reumatoïde artritis bevonden zich meer bacterieën van de soorten Prevotella en Veillonella. Deze twee soorten veroorzaken ontsteking en er is een mogelijk verband tussen de mondbacteriën en de ziekte. 

Reumatoïde artritis en onze mondbacteriën

Niet alleen onze darmbacteriën maar ook onze mondbacteriën, hebben grote invloed op onze gezondheid. Om die reden kunnen we tandplak en tandsteen maar beter serieus nemen. Ook als we reumatoïde artritis willen voorkomen. Tenminste, dat suggereert een Nederlandse studie die gepubliceerd is in  journal Arthritis & Rheumatology

Reumatoïde artritis veroorzaakt gewrichtsontsteking en -pijn, zwelling en richt ook schade aan. Het is belangrijk om de ziekte in een vroeg stadium te diagnosticeren. Want hoe eerder het behandeld wordt, des te beter de uitkomsten zijn. Zo kan gewrichtsschade en verlies van functionaliteit voorkomen worden.

Ontsteking in het lichaam: is tandplak de oorzaak?

Gezond tandvlees houdt gezond

Artritis en darmflora

bacteriën
Mondbacteriën spelen een rol bij het ontstaan van reumatoïde artritis

In de afgelopen jaren is de link tussen darmflora en artritis al vastgesteld. Maar de microben in de mond zijn ook boosdoeners. Patiënten met reumatoïde artritis hebben ook vaker paradontitis en gingivitis. De ziekte lijkt dus in de mond te beginnen. 

Helemaal nieuw is de ontdekking niet. Professor mondzorgkunde Mark Bartold van de University of Adelaide meldde in 2012 al dat een gewone tandvleesontsteking voorspelt of iemand later in het leven reumatoïde artritis krijgt. 2 

Hij legde toen uit dat ontsteking in de mond meerdere processen in het lichaam aandrijft. En dat kan een indicator zijn voor reumatoïde artrits later in het leven.

“Parodontitis (het progressieve verlies van tanden door ontsteking aan het weefsel dat de tanden vasthoudt) is hoogst maatgevend en is een groot gezondheidsprobleem, zowel in ontwikkelings- als in ontwikkelde landen. Tot 60% van de volwassenen lijdt aan deze aandoening.”

“Wanneer de eerste tekenen van gingivitis (een andere vorm van tandvleesontsteking) of parodontitis starten, begint in het lichaam al een proces van proteïne modificatie (citrullinatie) Hierop worden autoantilichamen aangemaakt. Dit proces kan al vroeg in het leven beginnen –zo tussen de 20 en 30 jaar-.”

“Citrullinatie vindt ook plaats bij mensen met reumatische artritis. Deze ziekte begint meestal niet onder de 35 jaar en de ontwikkeling van reumatische artritis kan voorspeld worden door het proces citrullinatie te identificeren bij mensen met parodontitis. “

Professor mondzorgkunde, M. Bartold

De professor benadrukte dat niet alle mensen met parodontitis de reumatische aandoening ontwikkelen en vice versa. Wel lieten de bevindingen volgens hem zien dat mensen die vatbaar voor beide condities zijn, een ‘streepje voor’ hebben op artritis door wat er al eerder in de mond plaatsvond.