Gezonde snacks bij diabetes: 11 stuks!

gezonde snacks bij diabetes

Gezonde tussendoortjes als je diabetes hebt, welke zijn dat? Snacken kan de glucosewaarden ontregelen. Als je gezonde snacks bij diabetes wilt, kies dan ook de juiste! In dit artikel: 11 gezonde snacks, diabetes vriendelijk zijn en lekker bovendien!

Tussendoortjes bij diabetes

gezonde tussendoortjes bij diabetes

Genoeg lekkere snacks!

We kennen allemaal de tips om verantwoord te eten: eet zittend, besteed aandacht aan je voeding, eet niet terwijl je onderweg bent (want de keuzes zijn dan vaak niet zo best). Vermijdt nachtelijk eten, zodat je je lichaam de kans geeft om te helen en herstellen. Maar waar zouden we zijn zonder de tussendoortjes. En als je diabetes hebt, helpen gezonde snacks je om jezelf te beheersen op bepaalde momenten van de dag. Een gezond tussendoortje bij diabetes geeft je een verzadigd gevoel. En ook belangrijk: houdt de bloedsuikerspiegel stabiel.

Dit artikel is een update van: 10x Snacks die diabetes vriendelijk zijn, en aangepast naar de meest recente informatie en studies

Cottage cheese

diabetes
Cottage cheese is een van de geschiktste gezonde tussendoortjes bij diabetes

Cottage cheese verzadigt enorm goed. Ook houdt het zachte kaasje je bloedsuikerspiegel stabiel. Dat maakt cottage cheese een van de gezonde snacks bij diabetes. Dit diabetes vriendelijke kaasje werd vergeleken met sojaproteïnen en visproteïnen. Die uit vis en soja bleken voor een hogere glucose/insuline ratio te zorgen vergeleken met cottage cheese. Dit hield tot 2 uur na de maaltijd aan. Bij die uit vis en soja was dit anderhalf uur. Alledrie zijn gezonde tussendoortjes bij diabetes, maar cottage cheese is hier de winnaar. Want het hield ook langer de insulinespiegel verhoogd. 1

Cottage cheese houdt de bloedsuikerspiegel stabiel

Meer voordelen van cottage cheese

Avocado: perfect snackfruit

De avocado zit nutritioneel gezien heel goed in elkaar. Het is een van de perfectste snacks bij diabetes. En überhaupt een van de gezonde tussendoortjes. Met kwalitatief goede proteïnen, vetten en genoeg smaak. Toch is niet iedereen er gek op. Je kunt er ook guacamole van maken met een vers uitje erin, een tomaat, een beetje olijfolie, peper en zout. De avocado zit met name vol vitamine E, en nog veel meer. De helft van deze groene vrucht bij de lunch helpt je ook het gewicht te beheersen, onder meer omdat de snackbehoefte dan afneemt. 2

Avocado: supergezond voor je darmflora

Donkere chocolade: houdt bloedsuikerwaarden stabiel

Een van de smakelijkste en gezonde snacks bij diabetes. Van gezondere tanden tot reductie van angstgevoelens, donkere chocolade doet het. Terwijl je geniet van een stukje chocola beschermt dit anti-aging tussendoortje je voor bloedsuikerpieken. Maar beschermt ook je huid: de antioxidanten in de donkere chocolade zijn een van de betere manieren om je huid jong te houden. Dit is ook een van de lekkerste gezonde tussendoortjes bij diabetes. Eet gerust een donker stukje chocolade. Het verzadigt en heeft geen nadelig effect op je glucosewaarden. 3

Dagelijkse inname cacao poeder, sterk anti-aging effect.

Gedroogd fruit

snacks bij diabetes
Gedroogd fruit staat ook in het lijstje, omdat het net als noten preventief werkt

Prima gezond tussendoortje voor onderweg of thuis. Als een van de gezonde snacks bij diabetes helpt het je om calorierijke verleidingen te weerstaan. Neem wat gezond fruit en je komt prima de dag door. Bovendien bevat gedroogd fruit relatief veel vezels, en ondersteunt dit een gezonde stoelgang. Noten en gedroogd fruit zijn preventief bij diabetes. 4

Gedroogde pruimen zijn zo heilzaam voor de darmen, dat ze zelfs darmkanker kunnen voorkomen.

Dit maakt gedroogd fruit zo’n gezonde snack

 Eiersalade

Nee, niet met mayonaise. Neem de gezondste eieren en doe er wat kruiden en olijfolie overheen. Een ei zonder poespas is ook een prima snack. Een ei scoort hoog op de verzadigingsindex, dus je houdt langer een vol gevoel.

Het is verbazingwekkend hoe goed eieren zijn qua verzadiging en gewichtsverlies. En eieren beschermen dan ook nog eens tegen diabetes type 2. Hiermee is een ei misschien wel een van de beste snacks bij diabetes. 5

Met eieren verlies je je kilo’s (20 studies)

Verse ongeroosterde zaden en noten

Er zijn veel opties wat betreft snacks bij diabetes. Wat dacht je vannoten en zaden: hazelnoten, walnoten, pecannoten, amandelen, sesamzaad, zonnebloempitten enzovoort. En alle vullen ze goed, zonder negatieve uitwerking op de bloedglucose. 6

Noten: dit zijn de pluspunten per noot

Appels

Zoek je tussendoortjes bij diabetes, denk eens aan de simpele appel. Elke dag een appel als snack bij diabetes doet veel voor de stofwisseling, gewichtsbeheersing en een stabiele bloedsuikerspiegel. 7 Maak er een gewoonte van! Je gewicht en energie varen er wel bij.

Combineer eventueel appelschijfjes met noten. Of rasp hem en strooi er het eveneens diabetes-vriendelijke kaneel over.

2 Appels per dag: groot verschil voor je darmflora

 Dadels

snacks
Hoewel dadels suikerrijk zijn, zijn ze volgens studies toch geschikt als snack als je diabetes hebt. Je kunt er zelfs gewicht mee verliezen. Let wel: het gaat om de inname van lage doses.

Nu zijn dadels nogal suikerrijk. Dus kan het vreemd klinken dat ze een van de gezonde snacks bij diabetes zijn. Maar deze suikers worden niet omgezet in vetten, en hebben een gunstig effect op diabetes. 8 Een banaan heeft een hogere glycemische index dan dadels. Ze zorgen voor de groei van gunstige darmbacteriën, verzadigen en gaan ontsteking tegen. Voeg ze toe bij je andere tussendoortjes bij diabetes! Het is net als met noten en gedroogd fruit: het gaat om een lage dosis.

Dadels: ideale gezonde snack, ook voor lijners

Hummus

Hummus heet ook wel houmous of humus en is een geweldige snack. Deze kikkererwtenpasta kun je op smaak brengen met sesamzaad, knoflook en wat zout. Ook een van de ideale snacks bij diabetes. 9 Afgezien van een stabiele bloedsuikerspiegel, verzadigt hummus en reinigt het tegelijkertijd de darmen. Niet alleen een gezond tussendoortje als je diabetes hebt, maar überhaupt heerlijk voor iedereen.

Hummus: het gezonde alternatief voor dressings

Olijven

Olijven zijn prima snacks als je diabetes hebt. Ze houden je lekker lang verzadigd. En ze bevatten vetzuren die erg nuttig zijn voor het verlagen van de bloeddruk en beschermen tegen cardiovasculaire ziektes. 10 In landen waar veel olijven gegeten worden, komt minder vaak diabetes voor.

Olijven zijn trouwens niet alleen lekkere tussendoortjes als je diabetes hebt. Ze zijn ook een bron van probiotica, en dat is minder bekend.

Wist je trouwens dat 1 eetlepel olijfolie per dag je leven verlengt?

Mango

De mango is een bijzondere vrucht: hij roept diabetes (en obesitas) een halt toe, en doet dit via de darmbacteriën. 11 12 Net als bij dadels denk je misschien: hoe kan dat, dit is toch enorm zoet? Toch mag je hem toevoegen aan je lijstje snacks als je diabetes hebt. De vrucht zet een rem op diabetes en ook op obesitas, en doet dit via de darmflora.

Mango zet een rem op obesitas en diabetes