Sneller buikvet verbranden: op deze 10 bewezen manieren!

buikvet verbranden

Buikvet verbranden; wat zijn effectieve en bewezen manieren? Er zit meer achter buikvet dan je denkt: het is de grootste risicofactor voor chronische ziekten. Hoe raak je sneller buikvet kwijt? In dit artikel: zo verlies je buikvet sneller.

Hoe verlies je buikvet, volgens de wetenschap

De BMI is niet het enige waarnaar gekeken moet worden. Sommige mensen hebben een gezond BMI en toch een buikje. Dit noem je TOFI (thin outside fat inside). Je kunt een gezond lichaamsgewicht hebben, en toch merken dat je niet zo in vorm bent als je vroeger was.

Buikvet verbranden kan lastig zijn. Maar er zijn minstens 10 bewezen manieren om buikvet te verliezen.

Gember verbrandt buikvet effectief: studie

Hoe raak ik buikvet kwijt

Door vezels?

Buikvet verbranden door vezels? Ze bevorderen zeker gewichtsverlies, omdat ze je verzadigen. Er worden zelfs minder calorieën opgenomen door vezels. 1, 2, 3

Maar dit is niet alles. Inderdaad ondersteunen vezels de afname van buikvet. Elke inname van 10 gram oplosbare vezels vermindert de buikomvang met 3.7% over een periode van 5 jaar. 4

Als je dus elke dag vezelrijk eet raak je buikvet kwijt. Uitstekende bronnen zijn lijnzaad, spruitjes, avocado’s, peulvruchten en bessen.

Door transvetten te mijden

Door transvetten te mijden ga je buikvet verliezen. Transvetten zitten niet alleen in de voor de hand liggende producten zoals chips en koekjes. Ze zitten ook in halvarine en margarine. Transvetten worden gecreëerd door waterstof in onverzadigde vetten zoals sojaolie te pompen. Deze vetten staan in verband met ontstekings- en hartziekten, insulineweerstand én een toename van buikvet. 5, 6, 7

Apen die zes jaar lang veel transvetten aten hadden maar liefst 33% meer buikvet dan soortgenoten die vooral voeding met enkelvoudig onverzadigde vetzuren aten. 8 Voor ons gaat het niet anders. Ook wij verwerven door de jaren heen buikvet door een overdaad aan transvetten.

Buikvet door alcohol

buikvet verliezen
Met een aantal van manieren raak je sneller buikvet kwijt

Een dagelijks wijntje voor of tijdens het eten, het kan een ingeburgerde gewoonte zijn. Het blijft er niet altijd bij een. Als je geen alcoholvrije dagen inlast dan zet deze gezellige gewoonte de stofwisseling vrijwel stil. Hoe je dit merkt, is dat je nauwelijk gewicht kwijtraakt wat je verder ook doet. Alcohol maakt buikvet verliezen gewoon lastiger.

Want je krijgt er centrale obesitas van (ja, buikvet). Je ziet die bourgondische leefstijl eerder bij mannen dan bij vrouwen terug. En vooral vanaf middelbare leeftijd. 9, 10 Benen kunnen slank ogen, maar de buik is het niet. Kortom bij de vraag: hoe verlies je buikvet, dan is het antwoord: in ieder geval niet door elke dag alcohol te consumeren. Ga dus minderen met alcohol. Minderen: je hoeft het heus niet op te geven. Gewoon dagelijks een glas minder of alcohol alleen in het weekend nuttigen.

Moeilijk? Misschien niet als je dit hoort over een studie met meer dan 2000 deelnemers. Bij degenen die weliswaar elke dag alcohol namen, maar dit beperkten tot 1 drankje, was er minder buikvet. Degenen die meer alcohol nuttigden op de dagen dat ze dronken, hadden een grotere buikomvang. 11

Door te weinig proteïnes

Mocht je jezelf afvragen “hoe raak ik buikvet kwijt”, kijk dan ook eens naar je inname van proteïnen. Proteïnes zijn extreem belangrijk voor buikvet verliezen. Omdat ze PYY vrijzetten Dat is een hormoon dat de eetlust onderdrukt en een gevoel van verzadiging geeft. Wil je buikvet verbranden, neem je proteïnes Die versnellen ook je stofwisseling en zorgen voor spierbehoud tijdens gewichtsverlies. 12, 13, 14

Studies tonen dat wie proteïnerijk eet, meer buikvet kwijt raakt. 15, 16, 17 Ga dus aan de vis, eieren, zuivel, vlees, whey proteïne of noten.

Zorg onvoldoende ontspanning

Heb je steeds stress, dan is buikvet verliezen moeilijker. Want stress triggert de bijnieren om cortisol te produceren, het ‘stress hormoon’. Cortisol zorgt voor een toegenomen eetlust en de opslag van buikvet. 18, 19 En dan kom je in een vicieuze cirkel. Omdat vrouwen die een grotere buikomvang hebben, meer cortisol produceren. Daardoor kun je geen buikvet verbranden. Die neemt namelijk alleen maar toe. 20

Door teveel suikers

Lijkt een voor de hand liggende tip. Maar suiker duikt ook op in producten waar je het niet in verwacht. Neem fructosesiroop: een verborgen suiker die in verband staat met meerdere chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes, obesitas en een vette lever. 21, 22, 23 De relatie met buikvet is duidelijk. 24, 25

Buikvet verbranden met cardio en krachttraining

Aerobische beweging is een effectieve manier om de gezondheid te verbeteren. Neem cardio: prima om calorieën te verbranden. Ook is cardio het meest effectief om buikvet te verliezen. 26, 27, 28 Intensiteit doet er niet eens zoveel toe, belangrijker is de continuïteit. Vrouwen na de overgang verliezen meer vet als ze meer dan 300 minuten per week aan cardio doen. vrouwen meer vet te verliezen wanneer ze 300 minuten per week cardio doen. Bij 150 minuten per week is dit beduidend minder. 29

Krachttraining is belangrijk voor het behoud van spiermassa en heeft effect hebben op buikvet. 30, 31 Tieners met overgewicht raken snel buikvet kwijt door een combinatie van krachttraining en cardio. 32

Ban bewerkte koolhydraten uit je dieet

Gewichtstoename en buikvet, het zal geen nieuwtje zijn dat bewerkte koolhydraten hiertoe bijdragen. Als minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet, dan verlies je buikvet! 33, 34, 35 Je hoeft helemaal niet zo’n streng koolhydraatarm dieet te volgen, wil je buikvet verbranden. Vervang de verkeerde gewoon door de juiste. Dit gaat je stofwisseling verhogen en buikvet verlagen. 36, 37

Buikvet verliezen door tomatensap

Ook het drinken van tomatensap zorgt voor een afname van de buikomvang. Toen deelnemers van een Taiwanese studie 8 weken lang dagelijks één glas tomatensap dronken, namen buikomvang, cholesterol en ontstekingsmarkers af. De vrouwen dronken een glas van ongeveer 280 ml, die 32,5 lycopeen bevatte. De tailleomvang was gemiddeld 1.6 cm afgenomen en de deelnemers waren gemiddeld 0.5 kilo kwijt. 39