Pijnlijke spieren bij fibromyalgie: dit ontspant ze

pijnlijke spieren fibromyalgie

Stijve en pijnlijke spieren horen helaas bij het ziektebeeld fibromyalgie. Dat komt omdat patiënten een veel hogere spierspanning hebben, zonder dat er een reden voor is. In dit artikel lees je van welke middelen bewezen is dat ze de pijn verlichten de stijve spieren ontspannen.

Een te hoge spierspanning verklaart de pijnlijke spieren en krampen. Neuroloog en onderzoeker Ewa Klaver-Król deed onderzoek naar de hoge spierspanning bij fibromyalgie.

‘Als je spieren te vaak, voor te lange tijd en ook onnodig worden aangespannen, kan dit leiden tot pijn, krampen en vermoeidheid. Dit zijn de klachten die mensen met fibromyalgie maar al te goed herkennen. Ons onderzoek kan dus een verklaring voor de klachten geven.’

‘Ik denk dat de oorzaak van fibromyalgie in het zenuwstelsel ligt. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat bij mensen met fibromyalgie signalen in het zenuwstelsel niet voldoende worden afgeremd. De spier en het spiermembraan zijn onderdelen van dat zenuwstelsel. Waarschijnlijk krijgt het membraan ten onrechte het signaal ‘span aan’ waardoor de hoge spierspanning ontstaat, met alle gevolgen voor mensen met fibromyalgie.’

Ewa Klaver-Kròl, neuroloog en onderzoeker (bron)

Natuurlijke spierontspanners die werken

Mix van kruiden verlicht chronische musculoskeletale pijn – www.goedgezond.info

Pijnlijke, stijve spieren behandelen

# 1 Serotonine

#2 Vitamine D

Heel belangrijk bij fibromyalgie is de rol van serotonine. 1 En vitamine D heeft veel te maken met deze neurotransmitter.

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine

vitamine d en serotonine

Deze feelgood neurotransmitters schijnt extreem belangrijk te zijn zowel bij fibromyalgie als migraine. En hier zijn een aantal actuele nuttige dingen uit onderzoeken over te melden. Zoals de onmisbaarheid van vitamine D bij de aanmaak van serotonine. Als je een betere serotonine balans wilt, dan kijk je ook naar je vitamine D spiegel. Fibromyalgie patiënten met pijnlijke en stijve spieren hebben meestal een tekort aan vitamine D. 2 Vanwege serotonine kan een 5-HTP supplement werken. 

Belangrijke supplementen die klachten van fibromyalgie verlichten (o.a. 5-HTP)

Zo verhoog je eenvoudig je serotonine niveau

Serotonine balanceren met roggebrood

#3 CBD olie

CBD olie is een bekend middel tegen pijniljke spieren en (andere) chronische pijn. Hoewel er een heel scala aan bewijs is dat de olie pijnverlichtend is 3, wil dit toch niet altijd voor iedereen helpen. Evengoed is het de moeite van het proberen waard. Het kan effectiever zijn als je het mengt met een natuurlijke pijnbestrijdende olie zoals pepermint of lemongrass.

#4 Zure kersen

Sommige middelen tegen pijnlijke spieren zijn verrassend. Neem nu zure kersen bij fibromyalgie. Die hebben niet alleen veel antioxidanten en ontstekingsremmende kwaliteiten. Maar het drinken van kersensap ontspant ook op een natuurlijke manier de spieren. En dat moet je hebben als je een te hoge spierspanning hebt: iets dat ze ontspant. 4 Wat ook meegenomen is: ze verbeteren de kwaliteit van slaap. Een slechte nachtrust is ook iets waar fibromyalgie patiënten mee te kampen hebben. De kersen verhogen de melatoninespiegel! 5 Het interessante is dat melatonine dan ook weer heel belangrijk is bij fibromyalgie.

#5 Blauwe bessen

stijve spieren: blauwe bessen helpen
Fruit met veel antioxidanten helpen tegen pijnlijke en stijve spieren.

Net als zure kersen zitten ze vol antioxidanten. Zoals polyfenolen die de bloedvaten ontspannen. Hiernaast ontspannen en herstellen ze ook de spieren. 5

#6 Magnesium

#7 Epsom zout

Als je fibromyalgie hebt en last hebt van stijve en pijnlijke spieren, is je niet ontgaan dat je magnesium nodig hebt. Magnesium is belangrijk bij meer dan 300 lichaamsprocessen en zéér belangrijk voor alles wat met je spieren te maken hebt. Hiernaast kan weinig magnesium kan tot veel calcium leiden (hypercalcemie) en dat veroorzaakt ongewenste spiersamentrekkingen en krampen. Dit voorkom je door magnesiumrijke voeding te eten: amandelen, cashewnoten, spinazie, zwarte bonen en bruine rijst. Of neem een supplement.

magnesiium bij fibromyalgie
Magnesium: belangrijk mineraal tegen pijnlijke, stijve spieren

Epsom zout is ook heerlijk voor stijve en pijnlijke spieren, omdat het de spieren ontspant. De belangrijkste stoffen in het zout zijn magnesium en sulfaat. Geniet van een ontspannend bad met Epsom zout. Heb je geen bad? Neem dan voetenbaden. 

Waarom magnesium bij fibromyalgie werkt – www.goedgezond.info

Waarom Epsom zout goed voor je is

#8 Kurkuma

Kurkuma doet veel dingen. Het ontgift, beschermt tegen zware metalen, maakt nieuw collageen aan (anti-aging!), helpt de vette lever en daarmee houdt het niet op. Gelukkig werkt het ook bij pijnlijke, stijve spieren. Neem het en je hebt een krachtbommetje tegen vrije radicalen die cellen en weefsels beschadigen. Neem een supplement (met piperine en genoeg kurkuminoïden) of gebruik het (bijna) dagelijks in je voeding (met zwarte peper en olie voor de opname).

Kurkuma bij fibromyalgie: dit kan je verwachten! – www.goedgezond.info