Veroudering stoppen is mogelijk, zegt hoogleraar

veroudering stoppen

Veroudering stoppen is mogelijk, volgens een hoogleraar genetica. Vraag mensen of ze iets tegen aging willen en het antwoord zal ja zijn. Dat is niet onrealistisch volgens de hoogleraar. Lees zijn krachtige anti-veroudering tips!

Iets dat anti-veroudering werkt, hoe mooi zal dat zijn. Bijna iedereen wil langer leven, mits dit op een gezonde manier kan. Stel dat je 90 was en de energie en kracht van iemand hebt die decennia jonger is. En dat je nog een aardig potje tennis speelt. Maar wat ook fijn is: dat je grijze haren en rimpels tegen kan houden, en goed zicht blijft houden. Al deze facetten van veroudering stoppen, kan dat?

Dé sleutel tegen veroudering

Wel volgens de hoogleraar in genetica David Sinclair (Harvard) en auteur van de bestseller “De Revolutionaire Wetenschap Achter Veroudering En Hoe We Die Kunnen Stoppen.” Hij is de leidende autoriteit op het gebied van lang leven en anti-veroudering. Hij laat weten wat de sleutel tegen aging is.

Aging stoppen kan volgens hem door pas ontdekte genen te activeren: sirtuïnes (SIRT). Dit zijn Silent information regulator 2 eiwitten. Zij vormen een groep eiwitten die bijdragen aan de regulatie van het aflezen van bepaalde stukken van het DNA. De sirtuines spelen een grote rol bij het onderdrukken van genen vlakbij de telomeren van het DNA. Hierdoor worden de genen in dit gebied niet of minder tot expressie gebracht. Van telomeren is bekend dat ze belangrijk zijn bij anti-veroudering. Wanneer ze korter worden, we allerlei ouderdomsziektes krijgen en een kortere levensduur. Er zijn manieren om telomeren weer langer te krijgen.

Veroudering stoppen kan niet zonder sirtuïnes en vooral SIRT2 zijn belangrijk bij anti-aging. Ze spelen een rol tegen veroudering en daarom ook bij het ontstaan van ouderdomsziektes. Resveratrol (onder andere in blauwe bessen en druiven) kan de activiteit van SIRT1 versterken, en helpen mee tegen veroudering.

Anti-veroudering strategieën

anti-veroudering
We kunnen minder verouderen volgens hoogleraar David Sinclair

Sinclair zegt dat we de sirtuïnes kunnen activeren, en zo mogelijk veroudering stoppen. Nu willen we natuurlijk meer weten over succesvolle anti-aging, dus hoe zetten we SIRTS aan? Wil je tactieken toepassen tegen veroudering dan activeer je SIRTS door:

  1. Intermittent fasting (vasten met tussenpozen)

Intermittent vasten houdt ons scherp en jong. Dit bleek al eerder uit studies. Het is een effectieve anti-aging manier.

2. Activatie van NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide)

Activatie kan aging stoppen. Er zijn veel manieren om deze te activeren. Als je ze toepast ben je goed bezig tegen veroudering. Hoe doe je dat?

  • Sporten voorziet de cellen van energie

Aging blijkt steeds vaker een mitochondriale aandoening te zijn. Sinclair noemt ook het belang van onze mitochondriën tegen veroudering. Dus doe je het tegenovergestelde en pas je deze anti-veroudering tactiek toe. Door te sporten kun je veroudering stoppen, want dit dwingt onze spieren om meer mitochondriën te produceren. Dit is een boost voor NAD+.

  • Vermijdt teveel zonlicht

Hoe heerlijk het zonnetje ook is, als je teveel direct zonlicht hebt kan dit de NAD+ spiegels uitputten. Dat de zon niet bepaald anti-aging is, weten we. We zien het onder meer aan onze huid. Maar ons lichaam heeft ook veel NAD+ nodig om de beschadigde cellen weer te repareren. Als je serieus iets tegen veroudering wilt doen, is dit iets om op te letten. Het is onvermijdelijk dat we zonlicht krijgen, maar we kunnen wel een sunblock, zonnebrand en een zonnebril dragen.

  • Eet anti-veroudering voeding

Bepaalde voeding kan ondersteuning bieden bij veroudering stoppen. Omdat het NAD+ activeert. Koemelk is een goede bron van riboside nicotinamide (RN). Als je een lekker glas melk drinkt ben je bezig om jonger en gezonder te worden. Als je tenminste geen lactose-intolerantie hebt. Vis werkt ook tegen aging. Tonijn, zalm en sardientjes zijn rijke bronnen van NAD+. Voeg ook champignons toe aan je voeding. Die boosten eveneens NAD+. Niet alleen melk maar ook gist bevat NAD. Wil je geen melk of gist, geen probleem. Dan neem je de groene groenten. Ook die voorzien in NAD, met name erwten en asperges. Voor RN kan je ook vitamine B3 nemen, en die zit in volle granen. Alcohol werkt niet tegen veroudering, dus probeer die vaker over te slaan. Want die verlaagt de effectiviteit van NAD.

CD met krassen die gepolijst moet worden

Met veroudering stoppen bedoelt Sinclair natuurlijk eigenlijk: minder verouderen. En dat doe je door de “wortels” van aging aan te pakken: de telomeren (kapjes aan het einde van chromosomen), energieverlies van cellen, en de ophoping van zogeheten zombiecellen: cellen die in de huid en in andere weefsels en organen toeven. Aging lijkt op een CD met krassen: de muziek is nog in ons DNA maar de cellen lezen het niet meer. Volgens Sinclair is het goede nieuws, dat de muziek blijft maar wij de krassen weg polijsten zodat de cellen weer gaan werken zoals ze deden toen ze nog jong waren.

Dat Sinclair succesvol is met zijn methodes tegen veroudering bleek ook recentelijk. Hij en zijn team herstelden het zicht van blinde muizen volledig. Zelfs iets dat zo gecompliceerd is als het oog, kon gepolijst worden en weer werken als voorheen. Volgens de hoogleraar gaat het met mensen net zo.

Sinclair kan bij zichzelf aging stoppen gezien zijn uitspraak:

“Ik meet mijn biochemische status vier keer per jaar. Ik word absoluut steeds jonger.”

David Sinclair