Natuurlijke luchtverfrissers maak je makkelijk zelf!

natuurlijke luchtverfrissers

Natuurlijke luchtverfrissers zijn eenvoudig en goedkoop te maken. Voordat je naar de synthetische varianten kijkt, kun je gezondere alternatieven overwegen. Wil je een natuurlijke luchtverfrisser zelf maken?

Hoe populair synthetische luchtverfrissers, geurstokjes en geurkaarsen ook zijn, er zijn gezondere opties. Je kunt makkelijk een natuurlijke luchtverfrisser zelf maken. Dat is in ieder geval gezonder, omdat er in kaarsen, stokjes en chemische verfrissers vaak hormoonverstorende stoffen zitten, zoals formaldehyde.

Of dacht je dat wierookstokjes een goede optie zijn? Denk dan nog maar eens. Chinese onderzoekers testten het effect van brandend agarhout en sandelhout en concludeerden dat de rook mutageen is. Met andere worden; de chemicaliën beïnvloeden je DNA en veroorzaken genetische mutaties. En de rook van wierookstokjes deed dit in ergere mate dan sigarettenrook! Dat is een goede reden om voor natuurlijke luchtverfrissers te kiezen.

Het onderzoek was van de South China University of Technology. 1

Natuurlijke luchtverfrisser zelf maken

Met wodka en etherische olie

Het standaard ingrediënt dat in veel commerciële luchtverfrissers zit is ethyl alcohol. Dit zit in wodka, en neem je wodka als natuurlijke luchtverfrisser dan ben je van muffe geurtjes verlost. Maar dan zonder de drijfgassen en schadelijke stoffen die je long indringen. Spray het lichtjes rond, met 20 tot 30 druppels van je favoriete etherische olie (die 100% puur natuur is!)

Kattengrind absorbeert luchtjes

Geen leuk gezicht in huis maar wel erg geschikt om van onaangename geurtjes af te komen. Vooral als het een kast of kelder is. Zit er kiezelgoer in dan is het helemaal mooi. Dit mineraal absorbeert namelijk ook vocht en doodt schimmels.

Koffieprut in een oude sok

Een wat vreemde natuurlijke luchtverfrisser, maar gelukkig houden de meesten van ons van koffiegeur. Of je nu verse of oude prut neemt, je laat het in ieder geval een beetje uitdrogen. Doe de prut in een schaaltje, oude sok of in een filter. Je ziet het, een natuurlijke luchtverfrisser zelf maken is heel simpel.

Palmplant zuivert de lucht

Palmplanten zijn goede natuurlijke luchtverfrissers. Ze staan erom bekend dat ze chemicaliën zoals formaldehyde verwijderen. Formaldehyde zit in verf, meubellak en de lijm die gebruikt wordt voor kasten. Andere planten zuiveren de lucht ook, maar de palm is het makkelijkst te houden.

Top luchtzuiverende kamerplanten

Huidschilfers…

Dit klinkt wel erg vies. Maar dankzij de oliën in de huid fungeren dode huidschilfers als natuurlijke luchtzuiveraars, volgens een Deense studie die gepubliceerd werd in Environmental Science & Technology. De oliën verminderen irriterende stoffen die astma uitlokken. De onderzoekers concludeerden dat huidschilfers het ozon niveau met 2% tot 15% verminderen. Onduidelijk hoe we deze natuurlijke luchtverfrisser in de praktijk moeten zien (huidschilfers in een schaaltje of een oude sok?), maar het is grappig te weten dat je je eigen luchtzuiveraar bent.

Natuurlijk: baking soda

natuurlijke luchtverfrisser zelf maken baking soda
Er zijn best wat verrassende natuurlijke luchtverfrissers

Een makkelijke natuurlijke luchtverfrisser. Een stuk eenvoudiger dan koffieprut of huidschilfers. Vooral bij luchtvervuilers die zich in stof verzamelen. Die verwijder je met een natte doek gedrenkt in water met baking soda. Als je er een druppel driehoek zeep bij doet heb je een heerlijke frisse geur.

Luchtverfrisser zelf maken, nog een tip

Verder kan je een natuurlijke luchtverfrisser zelf maken door witte azijn, citroensap, baking soda en borax in een pot of spray te doen. Je kunt ook alleen baking soda gebruiken: deze doe je in een potje en doet er wat druppels essentiële olie bij. Eventueel brand je er een waxinelichtje in. Je kunt er ook een deksel opdoen waar je gaatjes in geprikt hebt (ook handig voor op de wc).

Wanneer de geur in je vloerbedekking of tapijt zit, kun je deze instrooien met baking soda. Even inwrijven en een nacht zo laten staan. De volgende dag zuig je de baking soda op, en tapijt en vloerbedekking zijn verlost van nare geurtjes.

Hyacinten of lavendel

Elk seizoen heeft zijn specifieke geurige bloemen en daar kun je van profiteren: van de hyacinten in het voorjaar bijvoorbeeld. Als je een hyacint in huis heb, ruik je alleen nog maar hyacint. Hyacinten zijn wekenlang beschikbaar, dus je kunt elke keer weer een verse halen. Is de hyacintentijd voorbij: wat dacht je bijvoorbeeld van lavendel.