Kruiden tegen pijn en de invloed op serotonine

kruiden tegen pijn

Natuurlijke middelen tegen pijn: als ze helpen zou het natuurlijk een geweldige uitkomst zijn. Wat zegt de recente literatuur over kruiden tegen pijn? Wat kan je ervan verwachten en per kruid tegen pijn de invloed op serotonine?

Natuurlijke middelen tegen pijn

Wat recente onderzoeken zeggen

St. Janskruid, niet alleen tegen depressie

Bekend als een van de natuurlijke middelen tegen depressie. Maar het is ook een middel tegen pijn. De twee belangrijkste bestanddelen zijn hyperforine en hypericine. De laatste remt de heropname van serotonine, norepinefrine en dopamine. Dat is gunstig! Want zo heb je meer aan deze neurotransmitters. Alle remmen pijn geven je rust en ontspannenheid. Dan bevat het nog de pijnstillende flavonoïden (vooral quercetine).

Dit maakt dat het kruid in de top van kruiden tegen pijn hoort. Wel moet gezegd dat het kruid tegen pijn helaas ook bekend staat om de bijwerkingen (onder andere misselijkheid en hogere gevoeligheid voor zonlicht). Wees daar dus op bedacht en overdoseer niet. 

Nog een kruid tegen pijn: gember

kruid tegen pijn
Gember is vooral een natuurlijk middel tegen pijn door migraine en artritis

Tegen hoofdpijn, artritis en spijsverteringsproblemen

Van de spijsverteringsproblemen werkt het vooral tegen misselijkheid. Of het nu reisziekte is of misselijkheid na een operatie: gember helpt. Het zijn vooral de gingerolen die het “hem” doen. Ook gember heeft een invloed op serotonine, zowel in de darmen als in het centrale zenuwstelsel (meeste serotonine bevindt zich in de darmen). De helende werking komt pas later, wees er op bedacht dat gember acute pijn niet behandeld.  Toch kan het uitkomst bieden als natuurlijk middel tegen pijn. Vooral als het om de gewrichten, pezen en hoofdpijn gaat.

Kurkuma beter dan paracetamol tegen pijn?

Kurkuma bij fibromyalgie: dit kun je verwachten!

Omega-3 vetzuren, ook een natuurlijk middel tegen pijn

Reguleren serotonine

Van deze vetzuren hebben we te weinig. Hoe kunnen de omega-3 vetzuren een van de natuurlijke middelen tegen pijn zijn?  Blijkbaar is het zo want tal van onderzoeken melden de remmende werking op alle soorten van artritis, ontstekingen en pijn door inflammatoire darmziektes. Van de andere vetzuren hebben we ruimschoots genoeg: de omega-6 vetzuren. Een overschot daarvan betekent chronische pijn. EPA uit omega-3 stilt de pijn van migraine. En dit is zeer waarschijnlijk doordat het de serotonine activiteit reguleert. Ook hiermee heb je dus een natuurlijk middel tegen pijn, die ook nog serotonine reguleert.

Capsaïcine verbetert serotoninespiegel

natuurlijk middel tegen pijn
Capsaïcine uit chilipepers is ook een effectief natuurlijk middel tegen pijn

En schakelt pijn uit

Sinds een aantal jaren heeft capsaïcine bekendheid verworven als een van de natuurlijke middelen tegen pijn. Deze bioactieve stof uit chilipepers laat bijzondere werkingen zien. En wel bij pijn condities van allerlei aard. Van neuropathische pijn tot pijn van nociceptieve aard. Hoe kan chilipeper een kruid tegen pijn zijn? Blootstelling aan capsaïcine leidt tot een verlies van nocireceptoren. Dit zijn sensorische receptoren en verantwoordelijk voor het opsporen van pijn. Deze zenuwuiteinden zitten in het hele lichaam. Soms reageren deze receptoren intenser en duurzamer op prikkels. In dat geval wordt pijn chronisch.  Dit mechanisme is bijvoorbeeld aan de hand bij ziektes zoals fibromyalgie.  Maar capsaïcine schakelt dit mechanisme uit en neutraliseert de overgevoelige reactie op prikkels. Pijn receptoren vernieuwen zich elke 4 tot 16 weken. Door capsaïcine kunnen pijnvezels geen pijnsignalen doorgeven. Het resultaat is een langdurige afname van overmatige pijnstimulans. 

Vermindert ook hongergevoel

Chilipepers zijn dus  een van de effectiefste kruiden tegen pijn, dankzij capsaïcine. Maar blijf het wel volhouden, gezien die periode van regeneratie van de pijn receptoren. Dit kun je in geconcentreerde vorm kopen via een zalf en ook via een oraal supplement. Als je dit combineert met diclofenac (creme of zalf, ook te koop bij Kruidvat en niet duur)  is de werking nog beter.  Dan is er nog een belangrijke werking, en dat is dat capsaïcine de serotonineconcentratie in het bloed verhoogt. Misschien is dat de reden dat inname van een supplement tegelijkertijd de eetlust verlaagt en hiermee de hongergevoelens afnemen. Dus is het ook nog een mooie ondersteuning bij gewichtsverlies. 

Chinees kruid tegen pijn: Tripterygium wilfordii

Ook tegen depressie en angst

Dit heet ook “Thunder God Vine”, en is een van de traditionele Chinese kruiden tegen pijn. Ook een geweldige werking die anti-inflammatoir en pijnstillend is. Het wordt veel gebruikt bij reumatoïde artritis en andere gewrichtspijnen. Wat het doet: het remt de expressie van ontstekingsstofen (cytokines) en en allerlei andere ongunstige processen die met inflammatie en een slecht functionerend immuunsysteem te maken hebben. 

Excellent middel tegen pijn, wel met een hoog risico

Weet wel dat sommige natuurlijke middelen tegen pijn echt wel bijwerkingen kunnen hebben. Zoals st. Janskruid en helaas ook dit Chinese kruid. Die zijn niet bepaald onschuldig: nierfalen, zeer pijnlijke menstruatie, verminderde mannelijke vruchtbaarheid. De werking van dit kruid tegen pijn is excellent. Maar er staat wel tegenover dat het een hoog risico met zich meedraagt. Omdat het voor een verhoogde expressie van de serotonine receptoren zorgt, is het niet alleen een van de kruiden tegen pijn. Het vermindert ook depressie en angst.

Bronnen