Tijmolie: beter dan ibuprofen volgens studie

tijmolie

Tijmolie bestrijdt pijn en is zelfs effectiever dan ibuprofen, volgens  onderzoek. Tijmolie is volgens de onderzoekers niet alleen een uitmuntende pijnbestrijder, ook helpt het beter dan ibuprofen bij bijvoorbeeld  menstruatiepijn.

Tijmolie beter dan ibuprofen

Toenemend onderzoek heeft al laten zien dat tymol uit tijm antiseptisch is. Mondwaters en antiseptische middelen bevatten dan ook vaak tymol. Tijmolie wordt al eeuwen gebruikt om pijn te verminderen. Het is opvallend hoe vaak de laatste jaren oude behandelingen gebruikt worden voor nieuwe. Steeds vaker komt er ook nieuws naar buiten over een oude remedie, die al lange tijd als afgedaan ter zijde geschoven werd Zo kwamen dit jaar onderzoekers van de University of Nottingham op het spoor voor een potentiële nieuwe behandeling tegen MRSA (Staphylococcus aureus), afkomstig uit een 1000 jaar oud medisch manuscript.

Effectiever dan ibuprofen

Onderzoekers van de Babol University of Medical Sciences (Iran) bestudeeren de effectiviteit van een eeuwenoude remedie.   Hun conclusie is dat tijm pijn effectiever bestrijdt dan ibuprofen. Het ging om heftige menstruatiepijn en -krampen.

Heftige menstruatiepijn

Aan het onderzoek deden 84 vrouwelijke studenten mee, die allen een moeilijke menstruatie hadden gemeld. De vrouwen waren tussen de 18 en 24 jaar. Ze hadden allemaal primaire dysmenorroe. Dysmenorroe is een menstruele ziekte gekenmerkt door ernstige en frequente menstruele krampen en pijn geassocieerd met de menstruatie. Bij primaire dysmenorroe zijn er vanaf het begin en meestal levenslang, ernstige en frequente menstruele krampen veroorzaakt door ernstige en abnormale samentrekkingen van de baarmoeder. De aandoening kan samengaan met rugpijn, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Op de huid

tijmolie
Wie zou denken dat tijmolie bij menstruatiepijn beter werkt dan ibuprofen?

De olie –die moet worden toegepast op de buik en niet moet worden ingenomen- levert geen bijwerkingen op, zoals ibuprofen dat wel doet. Bijwerkingen van ibuprofen kunnen zijn: maagbloeding, verstopping, diarree, gastvorming, maagzuur en overgeven. Ibuprofen is ook duurder om te produceren.

Opluchting

Gedurende het onderzoek werd de pijnintensiteit gemeten op een schaal van 10. Nummer 1 representeerde milde pijn en nummer 10 stond voor ernstige pijn. Follow ups vonden vervolgens een uur na elke dosis plaats en 24 en 48 uur later.

De pijn van de groep die tijmolie gebruikt ging van een gemiddelde van 6.57 naar 1.21 tijdens de eerste geteste menstruatiecyclus, en naar 1.14 tijdens de tweede menstruatiecyclus.

Wat betreft de ibuprofen groep: hier gingen de vrouwen van gemiddeld 5.30 naar 1.48 tijdens de eerste cyclus en naar 1.68 tijdens de tweede cyclus.

“Gekeken naar de tevredenheid, opluchting en symptoomvermindering na de eerste en tweede cyclus is te zeggen dat de tijmoliegroep de resultaten geweldig vond, de ibuprofengroep vond de resultaten gemiddeld”, aldus de onderzoekers.

Tijm olie wordt gewonnen uit verse of deels droge toppen en bladeren van de plant. De aanwezige thymol behoort tot de biociden, die schadelijke organismen vernietigen. Het wordt van oudsher gebruikt tegen diarree, maagpijn, artritis, krampen, zere keel, hoesten, bronchitis, winderigheid en als een diuretica.

De bevindingen zijn gepubliceerd in de Caspian Journal of Internal Medicine.

Tijm olie is alleen voor uitwendig gebruik en moet niet ingenomen worden.

Andere gezondheidsvoordelen van tijm olie

Antiseptisch

Olie van tijm is goed antiseptisch en beschermt wonden en zweren tegen infectie. Dit komt door de ingrediënten caryofyleen en camfeen.

Tonic

De olie bevordert de bloedsomloop, spijsvertering, stimuleert het zenuwstelsel, versterkt de spieren en huid en stimuleert het immuunsysteem.

Bloeddruk

Ook mensen die een lage bloeddruk hebben, halen profijt uit de olie. Een lage bloeddruk kan je traag maken. De olie normaliseert de lage bloeddruk door deze omhoog te brengen.

Reumatische klachten

Er zijn twee hoofdoorzaken achter reumatische klachten: artritis en jicht. Bij de eerste is de circulatie onvoldoende en bij de tweede is er een ophoping van giffen zoals urinezuur in de bloedstroom. Tijm olie lost beide problemen op. Aangezien het diuretisch werkt ondersteunt de olie de verwijdering van gifstoffen. Omdat het een stimulant is, activeert het de circulatie.

Gerelateerd: 11 Essentiële oliën die spieren ontspannen bij pijn en kramp.