Ontzuren: baking soda versus citroensap

ontzuren

Je lichaam ontzuren, waarom zou je dat doen? Is je lichaam “te zuur” dan gaan overtollige zuren naar andere weefsels, waardoor je pijn en vermoeidheid ervaart. Met een goede pH-balans voel je je fitter. Waarmee gaat je lichaam beter alkaliseren: baking soda of citroensap?

Ontzuren met baking soda

Als de pH-balans in je lichaam verstoord is, merk je dit aan je fitheid en gezondheid. Bij te veel zuren kan je spierpijn, vermoeidheid, huidproblemen en hoofdpijn krijgen. Vermoed jij dit mogelijk de oorzaak van je klachten is, dan kan je je lichaam alkaliseren. In dit artikel is de vraag: wat doen baking soda en citroensap?

Ondanks de zuurheid, heeft een alkaliserende werking. Wil je je lichaam ontzuren, dan zijn er meer maatregelen nodig. En let je ook op wat je verder eet en drinkt. Want citroensap helpt weliswaar bij het ontzuren, maar meer als je een ondersteunend effect zoekt.  10, 19, 29

Ontzuren met baking soda heeft meer effect. Natriumbicarbonaat corrigeert namelijk verzuring van het bloed. Dit meldde Journal of Clinical Investigation. Kortom: je kunt beter baking soda hebben dan citroensap, als je je lichaam wilt alkaliseren.

Natriumbicarbonaat & je lichaam alkaliseren

klachten bij fibromyalgie, ontzuren
Baking soda is beter dan citroensap om te ontzuren, ook omdat het extra zuurstof naar de lichaamscellen brengt
  • Verandert pathogene interacties
  • Zorgt voor afname van ontstekingen
  • Vermindert irritaties van sinussen, organen en orgaanweefsel
  • Is gunstig voor mensen met diabetes

De studie in Journal of Clinical Investigation is interessant. Baking soda corrigeert ketoacidose (verzuring van het bloed) en vermindert pathogene reacties. Ketoacidose is een vorm van verzuring die kan optreden bij diabetes type 2. Ketolichamen hopen zich dan op wat leidt tot verzuring en vervolgens tot mucormycose. Dit laatste is een schimmelaandoening die de bloedvatwanden van de hersenen, longen, sinussen en orgaanweefsel aantast. Ontzuren doe je daarom prima met baking soda.

Goede pH-balans

Baking soda is ook inzetbaar bij metabole acidose: dit is een aandoening die ontstaat door een onevenwichtige pH-balans in het lichaam. Omdat het een teveel aan opgestapelde zuren neutraliseert is het een uitermate geschikt middel om je lichaam te alkaliseren. 2 3 4 5

Weg met schimmelinfecties

Het is al bekend dat de ouderwetse bakingsoda (NaHCO3) tegen diverse soorten schimmelinfecties werkzaam is, bijvoorbeeld bij huid- en nagelinfecties. 6 Ontzuren met baking soda heeft ook hierin grote voordelen. Natriumbicarbonaat (of te wel, NaHC03) remt fatale schimmelinfecties, zoals mucormycose. Ook bij behandelingen met corticosteroïden, orgaantransplantaties en een onderdrukt immuunsysteem kan NaHCO3 schimmelinfectie voorkomen of afremmen.

Snelste manier om lichaam extra zuurstof te geven

Alkaliseren met NaHC03 is de snelste en veiligste weg om lichaamscellen van zuurstof te voorzien. Als je bij ontzuren de keuze tussen bakingsoda en citroensap moet maken, biedt eerstgenoemde veel meer voordelen.

Natriumbicarbonaat wordt in het bloed makkelijk omgezet in koolstofdioxide, waardoor de bicarbonaten naar het bloed gaan en bloed en zuurstof aan de cellen adequater wordt afgegeven. Feitelijk is baking soda een eerstelijns verdediging tegen een reeks van ziektes waaronder griep, diabetes, nieraandoeningen en verkoudheid.

Aanbevolen artikelen