Tegen angst: Waarom vitamine D werkt

tegen angst

Wil je weten wat tegen angst werkt? Je bent niet de enige. Eén op de acht Nederlanders worstelt met symptomen van angst. In dit artikel lees je waarom je angst verbeteren kan met behulp van vitamine D.

Vitamine tegen angstklachten

Er is veel epidemiologisch bewijs dat de relatie tussen vitamine D, depressie en angst aantoont. Literatuur suggereert dat de vitamine tegen angst werkt, en je hiermee dus angstklachten verbeteren kan. 1

Om te begrijpen hoe je angst verbeteren kan als je vitamine D spiegel juist is, een stukje uitleg. De actieve vorm van de vitamine is 1.25 dihydroxy vitamine D3. Dit komt de bloedbaan in en wordt omgezet in de lever. Actieve vitamine D verbetert de stofwisseling van glutamaat en glutamine in de zenuwcellen. Daarom heeft het een rol in gedrag en stemming. 2 En is het de reden dat een juiste spiegel tegen angstklachten werkt.

Angst verbeteren door betere aanmaak serotonine

tegen angstklachten
Een adequate vitamine D spiegel kan angst verbeteren

Vitamine D tegen angstklachten, geen gek idee dus. Want het is een cruciaal hormoon (vitamine D is eigenlijk een hormoon) dat bij vele hersenprocessen betrokken is. Waaronder die een direct effect hebben op de stemming. Geen wonder dat de vitamine tegen angst werkt. Angst verbeteren door vitamine D ligt eveneens voor de hand, als je bedenkt dat de vitamine de aanmaak van serotonine stimuleert.

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine

Gelukshormoon neemt toe, ontstekingsmarker neemt af

Als je angst verbeteren wilt denk je misschien niet zo snel aan de zogeheten zonvitamine. Maar gezien de invloed die het heeft op de serotonine productie is het wel van belang om een tekort vast te stellen. Neem nu de studie bij mensen met een vitamine D tekort die de vitamine namen tegen angstklachten. Ze kregen een behoorlijke dosis, namelijk 50.000 ie, 1 x per week voor de duur van 3 maanden. Let wel: ze hadden een tekort. Als wij gewoon dagelijks een dosis van1000 ie á 2000 ie nemen zitten we ook goed.

Suppletie van vitamine D werkte tegen angst, omdat

  • De serotonine concentraties toenamen, terwijl de ontstekingsbevorderende biomarker neopterine afnam

Positieve invloed op stemming

Dat je vitamine D status de aanmaak van serotonine aanstuurt is een belangrijk gegeven. Eerst zorgt het voor de expressie van tryptofaan hydroxylase 1 en 2. Op die manier zijn normale serotonine spiegels behouden. Van serotonine is natuurlijk bekend dat het de stemming positief beïnvloedt en ook dat het tegen angst werkt. 3 4

Van belang is het nog om te melden dat suppletie effectiever is bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen die lange winters meemaken.

Verbetering emotioneel gedrag en angstgedrag

Muizenstudies laten zien dat vitamine D niet alleen tegen angstklachten werkt, maar ook tegen gedrag: emotioneel gedrag en angstgedrag. 5 En bij fibromyalgie patiënten met een lage vitamine D spiegel is meer angst vastgesteld. 6 Dit bevestigt dat als je angst verbeteren wilt, inname van vitamine D zeker nut heeft.

Verder is het nog van belang om te vermelden dat mannen met overgewicht eerder geneigd zijn een vitamine D tekort en angstklachten te hebben. 7 8

Samengevat: een vitamine D tekort werkt tegen angstklachten. Maar ook heeft het een rol bij allerlei psychische stoornissen. Dat is niet vreemd, omdat de vitamine belangrijk is voor de aanmaak van serotonine. Daarom heeft het zelfs een invloed op gedrag. Heb je angstklachten, dan kun je je vitamine D waarden laten testen via de huisarts.