Feta kaas: gezond voor darmflora en botten

feta kaas gezond

Feta kaas is een van de belangrijkste mediterrane voedselproducten. Gemaakt van geiten- of schapenmelk, heeft het een prikkelende zoutige smaak. Je herkent het aan de witte kleur en de brokkelige structuur. Een echte smaakmaker, maar is feta gezond? In deze blog: de nutritionele waarde van het Griekse kaasje.

Wat zit er in feta kaas?

Het is het belangrijkste product in de Griekse mediterrane keuken: feta kaas. Maar is dit scherpe kaasje gezond?

Per 100 gram bevat het qua macronutriënten

 • 221-343 calorieën
 • 20-29 gram vet, waarvan 12.8-20.3 gram verzadigd vet is
 • 0-3.1 gram koolhydraten
 • 13.1-21 gram proteïnen
 • 1.2-5.1 gram zout

Feta kaas gezond vanwege probiotica

Meestal wordt het Griekse zuivelproduct gemaakt van gepasteuriseerde melk waarbij melkzuurbacteriën gebruikt worden. 1 Het gefermenteerde, zoutige kaasje komt tot stand met behulp van culturen als Streptococcus thermofilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus plantarum. 2 Wat probiotica betreft is feta gezond voor de darmen en bevordert het een gezond immuunsysteem. 

Probiotica: Welke probiotica bij welke klachten?

ADH mineralen en vitamines per 100 gram 

1

feta gezond
 • Vitamine B2, 56%
 • Calcium, 56%
 • Fosfor, 36%
 • Vitamine B12, 32%
 • Selenium, 24%
 • Vitamine B6, 24%
 • Zink, 20%

Bron van calcium

Hoewel sommige vitamines en mineralen per 100 gram goed aanwezig zijn, is het wel zo dat we meestal een klein stukje van hooguit 28 gram eten. Eet je regelmatig een stukje, dan draagt het wel een goed steentje bij aan de totale dagelijkse inname van vooral calcium, vitamine B12 en in iets mindere mate fosfor. Kaas is de hoofdbron van calcium in de Westerse landen. De Griekse variant is een goede bron van calcium vooral door de combinatie met fosfor en proteïnen. 2 Calcium en proteïnen zorgen voor het behoud van botdichtheid en botten bevatten fosfor. Een voordeel van feta is dat een portie 2x zoveel calcium als fosfor bevat. En dit is precies de goede verhouding. 1 3   Dat maakt dat feta kaas gezond is voor je botten.

Zuivel van schapen en geiten bevat meer calcium en fosfor dan koeienmelk. 

Zout in het kaasje

Een grootschalig onderzoek liet zien dat meer dan de helft van de Grieken een zoutinname heeft die 10 gram per dag overschrijdt. 4,5 6 De hoge zoutinname komt voornamelijk door de consumptie van zuivelproducten, waaronder feta. 7 Per 100 gram krijg je 1.2-5.1 gram zout binnen. Bij Gouds jong belegen is dit ongeveer 2 gram per ons.  Cottage cheese bevat het minste zout.

Betere stofwisseling door cottage cheese

Volvette feta kan vanwege de zoutinhoud resulteren in een hoge bloeddruk. 7 Dus is feta kaas gezond als het om de bloeddruk gaat? Het antwoord is duidelijk.

Vooral goed voor botten en darmen

Samengevat is feta gezond, maar alleen voor botten en darmen. Voor de botten vanwege  proteïnen, fosfor en calcium. En voor de darmen vanwege de probiotica. Feta kaas is immers gefermenteerde kaas. Met name Lactobacillus plantarum zit erin (is ongeveer 48% van alle bacteriën die in feta zitten). 8 9 L. plantarum versterkt je immuunsysteem en beschermt je spijsverteringskanaal tegen schadelijke bacteriën zoals E. coli en Salmonella. Bovendien stimuleert het de aanmaak van ontstekingsremmende stoffen. 10

Wat precies de hoeveelheden van macro- en micronutriënten in feta zijn hangt af van bereidingsmethoden. De hoeveelheden hier genoemd zijn daarom een indicatie.