Meer dopamine krijg je met kaneel! Hoe?

dopamine verhogen met kaneel

Wil je meer dopamine? Met kaneel boost je je brein, omdat het deze belangrijke neurotransmitter verhoogt. Bovendien stimuleert de specerij de groei van nieuwe zenuw- en hersencellen. Naast dit en dopamine verhogen, doet het nog meer interessante dingen.

Dopamine verhogen met kaneel

De specerij haalt vaak het nieuws als natuurlijk middel om de bloedsuikerspiegel te reguleren. En natuurlijk vanwege de anti-oxidant activiteit. Maar niet in verband met dopamine verhogen. Toch bereik je met kaneel een aantal positieve dingen voor je brein en gevoel van welzijn, zoals meer dopamine.

Vernieuwing van zenuw- en hersencellen

Zenuw- en hersencellen kunnen steeds vernieuwd worden, en dit proces wordt aangemoedigd door BDNF (brain derived neurotrophic factors: zenuwcelstimulerende factor die van de hersenen afkomstig is) Nieuwe studies keken dieper naar de rol van de specerij, en het bleek dat de aanmaak van BDNF flink ondersteund wordt met kaneel. Dit betekent ook: meer dopamine.

Kurkuma balanceert neurotransmitters

Ook nootmuskaat stimuleert de hersen- en zenuwcellen

Productie van BDNF

meer dopamine met kaneel
Met kaneel boost je je brein. Naast dopamine verhogen, beschermt het tegen cognitieve achteruitgang. Bovendien is het een rijke bron van mangaan

Maar hoezo, meer dopamine met kaneel? Met de specerij vindt omzetting van bepaalde chemische stoffen, benzoaten,  plaats in de lever. Dit leidt tot een toegenomen productie van BDNF. Dit ondersteunt de dopamine receptors en regenereert de dopamine dragende zenuwcellen. Benzoaten boosten je brein en werken als anti-oixdant voor dit orgaan. Daarbij ondersteunen ze het lichaamseigen vermogen om de proteïnen te opreguleren die betrokken zijn bij de regeneratie (vernieuwing) en onderhoud van de receptors. 1 Om de integriteit van zenuwcellen te behouden die betrokken zijn bij beweging en controle over de fijne motoriek, is het nodig dat deze receptors optimaal functioneren. De stoffen in de specerij zijn kant en klaar om rechtstreeks de hersenchemie in te komen. Logisch dat ze dopamine verhogen. 2 3

Erg goed tegen ontsteking in de hersenen

Met kaneel zijn interessante dingen te bereiken in het brein. Behalve dat benzoaten dopamine verhogen, remmen ze ontsteking in de hersenen. Dit is onder meer handig bij fibromyalgie en depressie, want recente onderzoeken wijzen hier inflammatie in de hersenen aan (onder andere). Daarbij komt, dat ze het immuunsysteem moduleren. 4 5 

Met kaneel hou je cognitieve achteruitgang tegen

De specerij is uitstekend voor de gezondheid van je brein en heeft veel neurologische voordelen. Dat je met kaneel meer van de belangrijke neurotransmitter krijgt, bleek ook uit een studie op muizen met Parkinson’s. Kaneel beschermde de productie van de neurotransmitter en verbeterde de motoriek. 6 Niet alleen kun je dopamine verhogen met kaneel. Het vertraagt ook cognitieve achteruitgang of keert het zelfs om. Dat komt omdat het oxidatie in de hersenen verlaagt. 7 Mocht je problemen met je werkgeheugen hebben, met kaneel verbeter je dit. Je hoeft dan alleen maar de geur te ruiken. Meer kruiden hebben dit effect, rozemarijn en pepermunt bijvoorbeeld.

Tegen ontsteking: koffie met kaneel

Nog een handig weetje: 2 theelepels kaneel voorzien in de helft van de ADH mangaan. Deze antioxidant is enorm belangrijk voor lichaam en hersenen.

Adv Exp Med Biol . 2016;929:1-24.
 doi: 10.1007/978-3-319-41342-6_1.