Dit zijn de voordelen van nootmuskaat

nootmuskaat gezond

De voordelen van nootmuskaat zijn verrassend. Van een slechte nachtrust tot pijn: de exotische specerij brengt verbetering. Nootmuskaat is gezond voor je lichaam én hersenen!

Nootmuskaat komt oorspronkelijk uit Indonesië en groeit vandaag de dag ook in Maleisië en het zuiden van India. en wordt gewaardeerd voor de specifieke smaak. De aromatische specerij is ook een afrodisiacum. Bij het koken wordt maar een kleine hoeveelheid gebruikt. De gezondheidsvoordelen van nootmuskaat komt vanwege de medicinale eigenschappen. De aanwezige mineralen en vitamines maken nootmuskaat gezond.

Gezondheidsvoordelen van nootmuskaat

Nootmuskaat verlicht pijn

Nootmuskaat is zeker niet het enige pijn verlichtende kruid, maar dankzij de vluchtige oliën wel een hele goede. In de specerij zit myristicine, elemicine, eugenol en safrol. Die bestanddelen hebben ontstekingsremmende kwaliteiten die gewrichtspijn en spierpijn goed behandelen. Slechts met een paar druppels van de olie op de pijnlijke plek maakt dat ontsteking, zwelling en pijn vermindert.

9 Krachtige kruidencombinaties waaronder nootmuskaat, mosterd en komijn

Geeft je een betere nachtrust

Iets dat werkt tegen een slechte nachtrust, dat is voor veel Nederlanders erg welkom. Een van de gezondheidsvoordelen van nootmuskaat is het kalmerende effect. Een hele kleine hoeveelheid wekt de slaap al op en vermindert tegelijkertijd stress. Als je nog eens warme melk maakt om beter te slapen, doe er dan een puntje nootmuskaat bij. Volgens de Ayurveda slaap je dan als een roos.

voordelen van nootmuskaat
De gezondheidsvoordelen van nootmuskaat zijn verrassend. Zo stimuleert de specerij hersen- en zenuwcellen

Helpt bij spijsverteringsproblemen

Nog een aspect waarvoor nootmuskaat gezond is. De voordelen van nootmuskaat zijn vooral te danken aan de etherische oliën die het bevat. Als je last hebt van spijsverteringsissues zoals verstopping, diarree, gasvorming of een opgezette buik, doe dan een puntje in je soep of drankje. Dit maakt dat spijsverteringsenzymen aan de gang gaan en dat brengt verlichting. Wat ook fijn is? Het verwijdert overtollig gas uit je systeem.

Stimuleert de hersenzenuwen

Net als kaneel (kaneel zorgt voor de aanmaak van dopamine en nieuwe hersen- en zenuwcellen) is ook nootmuskaat gezond voor de hersenfuncties. Want de specerij stimuleert namelijk de hersenzenuwen. De Grieken en Romeinen gebruikten het dan ook als hersentonic. Daarbij kan het een effectief ingrediënt zijn om depressie en angst te behandelen. Stress en vermoeidheid worden ook aangepakt door de specerij. Omdat het een adaptogeen kruid is kan het zowel stimulerend als kalmerend werken. Dat zijn veel voordelen van nootmuskaat!

Handig tegen een slechte adem

Het kan een teken zijn van opgehoopte gifstoffen in je systeem: een slechte adem. Een van de gezondheidsvoordelen van nootmuskaat is de ontgiftende werking. Die is heerlijk voor je lever en nieren. Voor je mond is nootmuskaat gezond, omdat de etherische oliën in de specerij antibacterieel zijn en ze de bacteriële balans in je mond verbeteren.

Nootmuskaat gezond voor je huid

Voor je huid zijn er ook gezondheidsvoordelen van nootmuskaat. Vanwege de antibacteriële en anti-inflammatoire werking van nootmuskaat is het een goede thuisremedie bij verstopte poriën. Mix gelijke delen van nootmuskaat en honing, maak een pasta en breng het op de huid aan. Laat dit 20 minuten zitten voordat je het met lauwwarm water afspoelt. Je kan ook een pasta maken van nootmuskaatpoeder, een paar druppels melk en havermout.

Betere bloedsomloop en bloeddruk

Omdat het rijk is aan calcium, ijzer, kalium en mangaan is nootmuskaat gezond voor de bloedvaten. Het ontspant ze! Dus zijn er nog meer voordelen van nootmuskaat toe te voegen: het verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedsomloop.

Gebruik alleen een mespuntje. In grotere doses kan het misselijkheid, hallucinaties en hartkloppingen veroorzaken.

Bronnen

Mohamed A. Ibrahim, Charles L. Cantrell. Utilization of Nutmeg (Myristica fragrans Houtt.) Seed Hydrodistillation Time to Produce Essential Oil Fractions with Varied Compositions and Pharmacological Effects. Journal Molecules. doi: 10.3390/molecules25030565

Ehab A. Abourashed. Chemical diversity and pharmacological significance of the secondary metabolites of nutmeg (Myristica fragrans Houtt.) Phytochemical Reviews. doi: 10.1007/s11101-016-9469-x