Je kruiden extra gezond: dé kruiden combinaties

kruiden combineren

Met slimme kruiden combinaties zijn je kruiden extra gezond. Sommige kruiden versterken elkaars werking. Combineer goed en haal het beste uit je kruiden.

Kruiden combineren: meer geneeskracht

Kruiden combinaties maken kruiden nog doeltreffender. Bedenk dat alle onderstaande kruiden/specerijen zich ook in ongecombineerde vorm ruimschoots bewezen hebben.

Kurkuma en zwarte peper

Krachtig duo

Kurkuma komt nooit negatief uit studies. Of het nu om neurotransmitters in balans gaat, om je lever of andere issues: de specerij bewijst zichzelf altijd. Dat komt natuurlijk door de actieve stof kurkumine. Wil je kruiden combineren, dan mix je kurkuma met zwarte peper. Tenminste als je wilt dat je lichaam én geest van alle voordelen van beide specerijen profiteren. Daarom: ook zwarte peper. Die activeert de beschikbaarheid van kurkuma.

13 Dingen die zwarte peper voor je doet

Zwarte peper bevordert de opname

En dat niet alleen! Piperine uit peper is ook bijzonder geneeskrachtig. Onder andere bij ontsteking. Daarnaast remt piperine remt ook de formatie van vetcellen. Wat betekent: minder lichaamsvet en een lagere vetspiegel. Maar combineer ze ook met lijnzaadolie, olijfolie of kokosolie. Die maken de kruiden extra gezond, omdat ze de opname nóg beter maken. 1, 2

Kaneel met gember en groene thee

Betere beheersing van de glucosespiegel

Alledrie op zichzelf zijn deze kruiden gezond genoeg. Maar als kruiden combinatie gaat van dit drietal een synergetisch effect uit. En dit geldt met name voor de glucosespiegel. De glykemische index van groene thee, kaneel en gember zijn respectievelijk 79, 63 en 72. De combinatie heeft een verlagend effect op de glucosespiegel. Die is sterker als je de kruiden combineren gaat.  3

Chilipeper en gember

Chili en gember, gunstige kruiden combinatie

Voor sommige mensen is niets zo lekker als een pittige maaltijd. Capsaïcine uit chilipepers geeft voeding een echte kick. Maar de stof doet meer dan dat. Als je deze kruiden combineren gaat, remt 6-gingerol uit gember de eventuele schadelijke effecten van capsaïcine. De kruiden combinatie capsaïcine/6-gingerol kan de kans op kanker verlagen. 4

Kaneel en pepermuntolie

kruiden gezond
Ga kruiden combineren en je profiteert van een nog heilzamere werking

Sterk antibacterieel

Ook bij infectieuze bacteriekolonies zijn kruiden gezond. Dit soort infecties ontwikkelen chronische wonden, die lastig te helen zijn. De kruiden combinatie pepermunt/kaneel doodt deze infectieuze bacteriën en bevordert genezing. Volgens onderzoekers kan dit duo fungeren als een uitwendige antibacteriële behandeling en desinfectant en werkt dit tegen vier bekende bacteriestrengen, die resistent voor antibiotica zijn. 5 Natuurlijk kan je ook kaneel met honing combineren, deze kruiden combinatie is net zo effectief.

Kaneel en kruidnagel, etherische oliën

Kaneel en kruidnagel werken samen tegen gist en schimmel

Nog een voorbeeld van een sterkere geneeskracht als je kruiden combineren gaat. Kaneel en kruidnagel hebben beide een antibacteriële werking, als duo heeft het een versterkt effect. Ook als ze verwerkt zijn tot etherische olie zijn kruiden gezond. De olie van kaneel gecombineerd met die van kruidnagel remt namelijk schimmel en gist. Waaronder Candida albicans. Dit tweetal vormt in dit opzicht de beste combinatie.  6 7

Gember en matcha

Kruiden gezond voor de spijsvertering

Deze twee krachtbronnen vormen samen een van de sterkste kruiden combinaties. Gember wordt natuurlijk al duizenden jaren gebruikt tegen veel gezondheidsissues. Dankzij hedendaagse studies zijn wij ook op de hoogte van de helende eigenschappen. Die antibacterieel en ontstekingsremmend zijn bovendien. Actieve stoffen maken kruiden extra gezond. In dit geval zijn het gingerolen: hun werking is zeer veelzijdig. Want gember ontspant zelfs de spieren na een fanatieke work-out. De specerij vermindert ook een opgezette buik als gevolg van teveel gassen.

Gember dé buikvetverbrander: lees de resultaten uit een studie

Als kruiden combinatie sterk tegen buikvet

Voeg hier matcha thee aan toe en het is grotendeels gedaan met de opgezette buik.  Matcha thee en gember staan solo al garant voor minder buikvet. Bij matcha thee is dit dankzij de EGCG’s (matcha thee bevat hiervan 3x zoveel als groene thee).

Gember en honing

Enorm krachtige kruiden combinatie

Hun veelzijdige werking maakt kruiden gezond. Neem gember: die heeft in studies al vaak anti-kankereigenschappen laten zien 7,8; de bio actieve bestanddelen zijn in staat om de groei van kankercellen in de mond, 9, darmen 10, maag, 11, huid, 12, lever 13,14, en eierstokken 15 te remmen. Daarbij wekken ze ook nog apoptose op (dood van de kankercellen).

Anti-kanker werking

Er was een sterk verlaagd risico op darmkanker door de toediening van 2 gram gember per dag bij patiënten met een hoog risico op deze vorm van kanker. Na 28 dagen gebruik was het risico al verlaagd. 16.

Gelam en Tualang honing uit Maleisië hebben een soortelijke anti-kanker werking. De honingsoorten remmen uitzaaiingen, DNA-schade. Bij lever- en darmkanker wekken ze apoptose op. 17,18 Dit gebeurt ook bij bot- en borstkanker 19 en baarmoederhalskanker 20. De toevoeging van honing is wat meerdere kruiden extra gezond maakt. Denk maar aan de kruiden combinatie honing/kaneel.

Anti-inflammatoir

Gelam honing zorgt voor een afname van ontstekingsbevorderende cytokinen 21. Bij Gelam honing zijn deze positieve effecten te wijten aan fenolen zoals gallinezuur, chlorogeenzuur, cafeïnezuur, p-coumarinezuur, ellaginezuur, quercetine, hesperetine en chrysine. 22,23. De kruiden combinatie van Gelam honing/gember verbetert de werking tegen darmkanker. Het richt zich op de moleculaire mechanismen die al in een vroeg stadium voorkomen 24. 25

Cacao en chili

Combineer cacao eens met chilipoeder

Misschien niet een smakelijke combinatie. Maar wel een met heel veel voordelen. Ook chilipepers hebben natuurlijk een krachtige bio actieve stof. Dit soort stoffen maakt kruiden gezond bij allerlei aandoeningen. Capsaïcine uit de pepers vermindert symptomen van diabetes, lever cirrose en zelfs Alzheimer. Cacao vertraagt hiernaast huidveroudering en rimpelvorming. Geniet dus rustig van een kop warme cacao.

Dé anti-aging werking van cacao: lees de studie resultaten m.b.t. rimpels

Handige kruiden combinatie voor gewichtsbeheersing

Capsaïcine verhoogt de lichaamstemperatuur en stofwisseling en zorgt voor een veel lagere calorie-inname per maaltijd. Deze kan soms wel 200 calorieën per bord eten lager liggen. Dat is toch een kilo minder per maand. Als je een reep donkere chocolade eet (met zo’n 85% cacao), besprenkel hem dan eens met chilipoeder. Of als dit idee je niet aanspreekt, dan kan het ook met kaneel.

Komijn, nootmuskaat, fenegriek en mosterd

Samen sterk tegen schadelijke bacteriën

Dit is een van de kruiden combinaties die antibacteriële activiteit laat zien. Zoals onder andere bij salmonella, staphylococcus aureus, E. coli en Klebsiella pneumonaie. De antibacteriële werking tegen schadelijke strengen maakt komijn en mosters als kruiden gezond. Neem hierbij de ethanol bestanddelen van komijn en fenegriek en je hebt een sterke kruiden combinatie, die ook werkt tegen E. coli. Zwarte komijn en mosterd werken synergetisch tegen S. aureus, Salomonella enterica en Proteus vulgaris. 25 26