Lever detoxen: basilicum voor schone lever

basilicum voor lever detox

Zo nu en dan je lever detoxen is geen slecht idee. Als een van de grootste organen heeft de lever veel met de stofwisseling te maken. Moeheid, een trage stofwisseling, te weinig energie, een lever detox doet wonderen. De rol van basilium om een schone lever te krijgen is interessant!

Je lever detoxen, waarom?

De lever is een druk orgaan dat nutriënten uit voeding omzet tot bruikbare stoffen. Dag en nacht is je lever bezig om gifstoffen te verwijderen. Helaas is dit orgaan ook zwaar belast. Bewerkte voeding, additieven, medicijnen maken dat dit orgaan erg hard moet werken. Af en toe een lever detox maakt dat je weer beter functioneert. Je energieniveau gaat omhoog en je huid gaat weer stralen. Ga maar na, zonder een goede leverfunctie is er ook geen gezonde circulatie, balans in hormonen, schoon bloed, gezonde stofwisseling en dito vertering. Hoog tijd voor een schone lever?

Een schone lever: wat levert het op?

lever detoxen
Je lever detoxen gaat prima met basilicum. Het kruid werkt krachtig tegen giffen

Veel!

Een lever detox levert goede dingen op, zoals

  • Gezond uitziende huid
  • Regelmatige menstruatiecyclus, en minder last van PMS
  • Minder vaak voorhoofdholte en bijholte ontstekingen
  • Minder vaak infecties en een sterker immuunsysteem
  • Betere spijsvertering
  • Frissere adem, betere mondgezondheid
  • Betere stemming, scherper denkvermogen
  • Meer energie

Basilium: je tonic voor lever en nieren

Basilicum: veelzijdige reiniger

Nu beschikken de meeste kruiden over uitmuntende antioxidant eigenschappen. Maar basilicum (Ocimum sanctum) spant toch wel de kroon. Dit kruid mag met recht de koning onder de kruiden genoemd worden. Het voorkomt meerdere vormen van kanker die veroorzaakt worden door giftige stoffen. 1 2 Waarom het kruid eigenlijk niet mag ontbreken bij een lever detox is omdat

Basilicum beschermt tegen gifstoffen

Het voor het lichaam mogelijk maakt om giffen efficiënter om te zetten en te elimineren

Basilicum is een geweldig middel als je een schone lever wilt, want enzymen (cytochroom P450) deactiveren toxische chemicaliën en elimineert ze succesvol. 3

Voor je lever zijn pesticides, luchtvervuiling, zware metalen, straling, medicijnen en andere giffen slecht nieuws. Tijd om je lever te detoxen, en dus tijd om basilicum te gebruiken! Veel studies tonen aan dat het kruid de schade voorkomt die door deze stoffen veroorzaakt worden. Niet alleen aan je lever, maar ook aan je nieren en hersenen.

Industriële chemicaliën
Butylparaben 4
Carbon tetrachloride ( J Ecophysiol Occup Health. 2004;4:89–96.)
Koper sulfaat (J Clin Biochem Nutr. 1996;20:113–9.)
Ethanol (Toxicol Int. 2008;5:121–5.)
Pesticides (J Ecophysiology Occup Health. 2007;7:177–84.)
Chlorpyrifos 5
Endofulfan (Vet World. 2011;4:25–7)
Medicijnen
Acetaminofen (Int J Pharm Technol. 2011;3:1385–96.)
Meloxicam 6
Paracetamol 7
Haloperidol Indian J Pharmacol. 2007;39:87–9
En andere medicatie 8
Metalen
Lood
Arsenicum
Cadmium
Chroom
Kwik
9  
10

Straling
Bronnen
Indian J Exp Biol. 2006;44:647–52, Cancer Biother Radiopharm. 2011;26:737–43, Biomedicine. 2012;32:39–44, Int J Pharm Sci Drug Res. 2012;4:97–104, Radiat Res. 2000;154:455–60, Indian J Clin Biochem. 2008;23:171–Indian J Exp Biol. 2010;48:566–71., Pharm Biol. 2011;49:428–36., Radiat Res. 1999;151:74–8., Radiat Res. 2005;163:165–71.

Neem antioxidanten voor een schone lever

Omdat oxidatieve stress aan bijna elke chronische leveraandoening ten grondslag ligt, is het nuttig om antioxidanten te nemen bij een lever detox. Vitamine C, E, selenium, zink, beta-caroteen, co-enzym Q10, kurkuma, dong quai (Angelica sinensis), groene thee, lycopeen, quercetine, resveratrol: ze dragen allemaal bij aan een schone lever. 11  12  13

Andere planten en kruiden voor je lever detox

Je lever detoxen kan ook met ondersteuning van andere planten en kruiden zoals:

Japanese angelica, Asparagus, Platycodon grandiflorus, boekweit, wormwood, selderij, kastanje, chinese bieslook, waterkers,  hertshooi, hazelnoot, kelp, kiwi, mango, olijf, papaya, postelein, rode dadel, jonge bamboescheutjes
14 15 16
Groene bladeren zijn het beste voor een schone lever. Saponarine heeft sterke antioxidant eigenschappen en kan therapeutische effecten hebben op diverse vormen van kanker en ontsteking. Saponarine wordt gewonnen uit de bladeren van jonge groene gerst. 17
De bladeren van groene thee remmen leverkanker sterk. Groene thee extract is dan het krachtigst.    18
Andere krachtige beschermers van de lever zijn de crucifere groenten. Ze beschermen niet alleen tegen leverkanker, maar ook tegen andere vormen van kanker. 19
Citrusvruchten bieden ook bescherming aan de lever. Citrus fruit olie verbetert levertoxiciteit. 20
Een bijzondere rol is ook weggelegd voor karwij. Dit aromatische kruid laat een brede reeks van antimicrobiële activiteit zien. Karwijzaad olie wordt gebruikt bij allerlei leveraandoeningen. Hiernaast beschermt de etherische olie van karwijzaad ook tegen darmkanker. 21
De gewone allium soorten (knoflook, uien, bieslook) beschikken eveneens over hepatoprotectieve activiteiten en laten verschillende effecten op dit orgaan zien: ze bestrijden de vetopslag in de lever, ophopingen van cadmium en leverfibrose. 22 23 24
Goed bewezen zijn ook:
Phyllanthus urinaria  27
Silybum marianum [ 28
Curcuminoïden uit kurkuma 29
Simaroubaceae (Picrasma quassioides) 30

 Planten/stoffen die schadelijk zijn

Wil je serieus je lever detoxen vermijdt dan een aantal planten en stoffen zeker. Pesticides zijn zeer giftig en staan een schone lever in de weg. Probeer daarom biologische groenten en fruit te nemen. Overrijpe aardappelen en gember zijn funest, omdat er de giftige stof safrol in zit. Pas op met cassave, want die is geassocieerd met leverkanker. Zwarte kaars (black cohosh) wordt gebruikt tegen overgangsklachten maar is niet geweldig voor je lever. Dit geldt ook voor andere planten met fyto-oestrogenen, bij overtollig gebruik. 32 Overtollig gebruik is als er meer dan 500 mg/kg genistein per dag gebruikt wordt. Genistein is een fyto-oestrogeen. 33 34  35

Nachtschade planten

Planten uit de nachtschade familie zouden een lever detox in de weg kunnen staan. Nu bestaat die uit meer dan 2800 planten en zijn het er teveel om allemaal te noemen, maar hier zijn een paar bekende: tomaten, aubergines, pepers, aardappels, tabak.

Hoe zit het met koffie en citroensap?

Koffie staat een lever detox niet in de weg. Steeds vaker melden studies dat de populaire drank de lever juist beschermt. Je kunt dus gerust je lever detoxen en koffie drinken. Dat koffie positieve effecten heeft op fibrose, cirrose en steatose is duidelijk. Waarschijnlijk komt het omdat de drank een vette lever voorkomt en de antioxidant capaciteit bevordert. Die laatste is door glutathion: een hele sterke antioxidant.

Bij muizen met leverschade door alcohol deed citroensap de concentraties ALT, AST en TG afnemen. Dat laat zien dat citroensap ook erg welkom is bij een lever detox.