Hazelnoten gezond: anti-aging voordelen van hazelnoten

hazelnoten gezond

De voordelen van hazelnoten? Die zijn onnoemelijk veel, waaronder anti-aging voordelen. Voor je hersenen, gewicht en tegen oxidatieve stress. Het zoete nootje remt veroudering van lichaam, huid en haar. En dat maakt hazelnoten gezond. Want boordevol vitamine E, vezels, proteïnen en gezonde vetten.  Lees in deze blog wat studies melden over al deze gezonde eigenschappen!

Het is opwindend wat onderzoeken melden over de anti-aging voordelen van hazelnoten. Onder de noten behoort dit smakelijke nootje tot de Betulacea familie. Dit betekent dat hazelnoten gezond zijn plus uitmuntend zijn in het bestrijden van ontsteking en een hoge vetspiegel. 1 

Feit #1: Dat de noten op nr. 2 in de top 10 van noten staat die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren, is een van de redenen dat hazelnoten gezond zijn.

Feit #2: Ook is een van de voordelen van hazelnoten dat de verhouding onverzadigde/verzadigde vetzuren het hoogst is van alle noten. 2  3

Hazelnoten gezond: wat zit er in? 2

 • Veel vitamine E 
 • Fyto-sterolen
 • Magnesium
 • Koper 
 • Selenium
 • L-arginine
 • Polyfenolen
 • Foliumzuur
 • Vezels

Feit #3: Om je cholesterol te verlagen zijn hazelnoten gezond, en effectiever dan het volgen van een cholesterol-verlagend dieet. Nog een voordeel van hazelnoten is dus dat ze het LDL-gehalte verlagen terwijl HDL intact blijft. 3

Feit #4: Het voordeel van hazelnoten boven andere noten? Hazelnoten hebben een ander vetprofiel dan die van andere noten (vandaar de voordelen/feiten in deze blog)  3 Maar het vetprofiel is wel bíjna gelijk aan die van amandelen.

Feit #5: Qua vetten lijken hazelnoten op olijfolie. Weer een reden waarom hazelnoten gezond zijn.

Feit #6: Net als bij olijfolie zijn hazelnoten rijk aan enkelvoudige verzadigde vetzuren (maar liefst een ruime 80% van de vetten in de noten bestaat daaruit). De hoeveelheid omega-6 vetzuren is in beide laag. Goed nieuws, want die bevorderen ontsteking en zijn één reden waarom koolzaadolie en maïsolie niet zo gezond zijn als lang gedacht werd. Dit is een van de meest gezonde voordelen van hazelnoten.

Voordeel van hazelnoten, meer feiten

4

voordelen van hazelnoten
Geniet van de voordelen van hazelnoten! De zoete noot is anti-aging voor huid, lichaam en hersenen

Om van de voordelen te profiteren neem je dagelijks tot 74.7 gram.

Nog een paar redenen waarom hazelnoten gezond zijn

 • Hazelnoten zijn gezond omdat ze een boost geven aan je micronutriënten. Zoals magnesium, vitamine E. 
 • Door de uitgekiende samenstelling van vetten zorgen ze voor een gezonde HDL-LDL cholesterol balans
 • 60 Gram hazelnoten per dag verlagen ontstekingsmarkers bij obese mensen
 • 100 Gram bevat ongeveer 20 gram proteïnen. Dit, samen met de gezonde inhoud van vetten en vezels houdt je langer verzadigd.  
 • Voor je huid is de olie van hazelnoten gezond. Als je hazelnootolie neemt heb je een supergoede moisturizer voor je huid. Hiernaast stimuleert het de celvernieuwing van de huidcellen. Het vormt een protectieve laag op de huid (huidbarrière). De olie verhoogt ook de effectiviteit van andere moisturizers vanwege e fosfolipiden.
 • Neem je de etherische olie dan profiteer je ook van een ander voordeel van hazelnoten. En die betreft wederom je huid. Ook je huid bevat probiotische bacteriën, die groeien en in stand blijven dankzij de olie. Dit vertraagt natuurlijk de huidveroudering. Twee van die bacteriesoorten die door hazelnootolie geboost worden zijn Lactobacillus planetarium en Lactobacillus crispatus. Het werkt ook tegen de acne-veroorzakende bacteriesoort Staphylococcus aureus.