Fibromyalgie is auto-immuunziekte, nieuwe studie

fibromyalgie auto-immuunziekte

Fibromyalgie, een auto-immuunziekte? Een nieuw onderzoek wijst sterk in de richting van een verstoord immuunsysteem. Dit is belangrijk, omdat deze bevinding kan leiden tot bloedtesten om de ziekte vast te stellen, en effectievere behandelingen.

Ondanks de veranderde waarneming van pijn en de gelijkenis met reumatische auto-immuun aandoeningen werd eerder nog gesteld dat fibromyalgie een non-auto-immuunziekte. was 2 Maar sinds recente jaren kwamen er aanwijzingen dat de oorzaak mogelijk toch in een verstoord immuunsysteem lag. 3 Dit waren nog slechts aanwijzingen. Door de nieuwe studie, gepubliceerd in Journal of Clinical Investigation, is het bewijs nu sterker.

Fibromyalgie en het immuunsysteem

fibromyalgie immuunsysteem
Fibromyalgie lijkt de oorsprong in het immuunsysteem te hebben. Leptine en insuline spelen overigens ook een rol.

Waarom je op leptine let bij fibromyalgie

Eén oorzaak van fibromyalgie; insuline

Volgens de bevindingen ligt de oorsprong van fibromyalgie in de hersenen. Hopelijk komen er nu effectievere behandelingen voor patiënten. Dit geldt ook voor patiënten met chronische vermoeidheid. De verschillende syndromen lijken qua symptomen erg op elkaar.

Fibromyalgie treft ongeveer 1 op de 40 mensen wereldwijd. Maar sommige onderzoeken suggereren dat dit 1 op 20 is. De wijdverspreide pijn en ontwrichtende vermoeidheid zijn de hoofdkenmerken, gevolgd door hersenmist.

Er is nog geen genezing voor deze verstoring in het immuunsysteem. Wel zijn er methodes om de symptomen te verlichten of om het afweersysteem te versterken. Zo is bijvoorbeeld selenium erg belangrijk gebleken.

Pijn bij fibromyalgie door lage seleniumspiegel

Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen. De muizen met fibromyalgie herstelden zodra de antistoffen uit het lichaam verdwenen waren. De link van fibromyalgie met het immuunsysteem is gelangrijk, omdat het de weg plaveit voor doelgerichtere behandelingen. Sterker: als fibromyalgie daadwerkelijk een auto-immuunziekte is, zal dit een heel scala van nieuwe behandelopties met zich meebrengen.

Oorsprong in afweersysteem

Een eerste stap in de goede richting is te identificeren aan welke factoren de symptoom-opwekkende antistoffen zich binden. Dit kan ook leiden tot bloedtesten om de diagnose vast te stellen. Over de mogelijkheid van fibromyalgie als auto-immuunziekte wordt al decennia gedebatteerd. Dit nieuwe onderzoek over dat de oorsprong van de ziekte in het immuunsysteem ligt, voegt hier meer debat aan toe. Sommige onderzoekers weten niet wat de bron is, andere hebben balletjes opgegooid dat het afweersysteem ervoor verantwoordelijk is.

Dat is bij lupus of reumatoïde artritis ook zo:, allebei een auto-immuunziekte. En bij beide condities is er een grotere kans dat de ziekte fibromyalgie zich ook ontwikkelt.

Uit de studie: Toen de onderzoekers de muizen injecteerden met antistoffen van fibromyalgie patiënten, werden ze gevoeliger voor onplezierige prikkels. De werden ook zwakker en minder mobiel. Injecties met antistoffen van gezonde mensen of van mensen met fibromyalgie waarbij de antistoffen verwijderd waren, hadden niet dit effect op de muizen. Dit geeft duidelijk de link met een verstoord afweersysteem weer.

De symptomen bij de muizen losten compleet op binnen 2 á 3 weken nadat de antistoffen uit het systeem waren verdwenen.