Hoe oregano bescherming tegen infecties biedt (5 soorten)

bescherming tegen infecties

Oregano is een heerlijk aromatisch kruid dat zich leent voor uiteenlopende gerechten. Een opmerkelijk kruid, vooral als je iets zoekt tegen infecties. Of het nu om parasitaire infecties of bacteriële infecties gaat, de oregano olie biedt bescherming tegen infecties en zou je eigenlijk standaard in huis moeten hebben.

Verhoog je dopamine met oregano!

Oregano olie tegen infecties

Oregano olie staat bekend als natuurlijk krachtig antibioticum. Het extract van oregano wordt al sinds oudsher gebruikt als behandeling van de vele symptomen van griep en verkoudheid. Luchtweginfecties worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Gebaseerd op noemenswaardige studies is het niet raar dat oregano bescherming tegen infecties biedt. Het versterkt de immuniteit vanwege de antivirale, antibacteriële en anti-inflammatoire eigenschappen.  1   3 4 5

Tegen bacteriële infecties

Twee actieve oliën in oregano zijn de anti-oxidanten tymol en carvacrol. 5  6 Dankzij hen biedt olie van het kruid bescherming tegen infecties. Ze remmen de groei van ziekmakende bacteriën, vandaar. Zoals die van Klebsiella pneumonaie en Staphylococcus aurus. Dit zijn twee bacteriesoorten die meestal verantwoordelijk zijn voor luchtweginfecties. Oregano olie is een breed spectrum antibacterieel middel; het doodt zowel gram positieve als gram negatieve bacteriesoorten. Oregano capsules zijn effectief tegen antibiotica resistente bacteriën.  8 9 10

Tegen welke infecties werkt het?

bescherming tegen infecties
Oregano in olievorm biedt bescherming tegen infecties: maar niet alleen tegen bacteriële infecties en parasitaire infecties. Ook bij schimmelinfecties is het effectief.

#1 Griep en verkoudheid

Ook op het moment dat je al griep of een infectie van de bovenste luchtwegen hebt, kan de olie erg nuttig zijn, 11 Omdat het transpireren bevordert en zo de koorts verlaagt. Vermeng de etherische olie met een basisolie. Als je dit vervolgens verwarmt en op de borst masseert, maakt dit de longen en luchtwegen schoon. Je kunt het ook inhaleren via stoom. Het aanbrengen op pijnlijke spieren verlicht de pijn.

#2 Urineweginfecties

Oregano olie beschermt tegen infecties van de urinewegen. Een bekend urinair pathogeen is Pseudomonas aeruginosa. 12 Carvacrol in oregano olie jaagt deze bacterie weg. Olie van wilde oregano bevat de meeste carvacrol (75-85%). Ook Proteus wordt geremd. 13 14 15

#3 Schimmelinfecties

Oregano werkt tegen bacteriële infecties, maar is ook een krachtig middel tegen schimmels. Sterker nog, de olie veel krachtiger anti-schimmel dan de meeste commerciële middelen. Ook bij schimmelinfecties aan de nagels (kalknagels) is de olie zeer werkzaam.

Kalknagels: probeer dit eenvoudige niet-voor-de-hand-liggende middeltje

Een veel voorkomend probleem is de Candida-infectie. Mocht je hier last van hebben dan heeft het zeker nut om oregano olie te gebruiken, omdat het Diflucan (fluconazole) verslaat. 16 17

Vaginale schimmelinfectie: dit natuurlijke middeltje werkt

#4 Tegen parasitaire infecties

Parasitaire infecties loop je niet alleen op in exotische oorden. Ook in Nederland is dit makkelijk op te lopen, maar wordt zo’n infectie eenvoudig over het hoofd gezien. Ondertussen lopen we met gastro-intestinale problemen, extreme vermoeidheid en huidissues rond: allemaal veroorzaakt door een parasiet. Een veelvoorkomende parasiet is Giardia, en oregano is heel effectief om deze ongenode gast te verjagen. Deze kruidenolie verslaat zelfs tinidazol, een medicijn dat vaak voorschreven wordt als je parasieten met je meedraagt. De olie beschermt van binnenuit en tevens tegen parasitaire infiltratie van buitenaf. Ringworm, platwormen, luizen, vlooien, muggen ze kiezen allemaal het hazepad. 18  19 20 21

#5 Voedselovergevoeligheid en spijsverteringsproblemen

In vitro studies tonen de antibacteriële activiteit van etherische oliën aan tegen pathogenen als Listeria, Salmonella, E. coli en Shigella dysenteria.   22   23 Je kunt de olie over je eieren, vlees, vis en salade sprenkelen om voedselvergiftiging te voorkomen, of je doet een paar druppels over je kliekjes.  24 25 26 Carvacrol en thymol kalmeren een maag die van streek is en stimuleren de spijsvertering door de toevoer van gal te bevorderen. Alle symptomen die na het eten van een verkeerde maaltijd voorkomen verlicht je met de kruidenolie. De olie doodt H. pylori, de bacterie die verantwoordelijk is voor maagzweren. Bij verstopping, diarree, een opgeblazen gevoel en verteringsproblemen is de olie eveneens een goede keuze. 27 28  29 30

Hoe neem je oregano olie

  • Oregano extract is verkrijgbaar in vloeibare vorm (olie), capsules en tabletten. Wilde oregano is het krachtigst. Vraag advies van een medisch professional voordat je begint.
  • Bij huidproblemen en kalknagels Verdun je oregano olie met 100% pure olijfolie; je neemt 1 theelepel olijfolie per druppel oregano olie en brengt dit aan op de huid of nagels.
  • Om sinusinfecties, verkoudheid en allergieën te bestrijden doe je 1 á 2 druppels olie in een klein pannetje water. Dit gebruik je voor een stoombad, waarbij je je gezicht boven het pannetje doet, een handdoek over je hoofd trekt en de stoom inhaleert. Herhaal dit enkele keren. Wees voorzichtig: etherische olie is heel sterk, en je hebt er weinig van nodig. Hou je ogen gesloten.
  • Bij acute infecties heb je ongeveer 500 mg oregano extract nodig, 4x per dag. Dit bestrijdt de pathogene indringers. Maar let wel: elke samenstelling is weer anders per merk, dus lees de aanwijzingen op het etiket.
  • Maak je gebruik van etherische olie, raadpleeg dan een gediplomeerd aromatherapeut.
  • Bij ernstigere condities is het natuurlijk altijd wijs om de arts te raadplegen.