Champignons gezond voor hersenen en lever (topvoeding!)

champignons gezond

In welke mate zijn champignons gezond? Het antwoord zou je verrassen! Vaak worden ze als toevoeging in een maaltijd gebruikt, voor de smaak. Maar ze zijn ontzettend gezond voor lever en hersenen.

Welke stoffen maken champignons gezond?

Champignons zijn maar gewone paddenstoeltjes. We eten ze als toevoeging bij ons vlees of onze groenten. Gewoon, voor erbij. Wie zou denken dat ze gezond voor hersenen, immuunsysteem en lever zijn? En door welke stoffen komt dat?

Lectine, stimulant van immuunsysteem

In de eerste plaats is het de stof lectine die champignons gezond maakt. Lectine is de natuureigen afweerstof van planten tegen allerlei indringers van buitenaf. Eigenlijk zijn het gifstoffen die de indringers onschadelijk maken. Lectines zitten ook in granen, peulvruchten en aardappelen. Niet leuk voor onder andere insecten, maar voor ons is dit goed nieuws. Want lectine blijkt een krachtige stimulant van het immuunsysteem te zijn. De werking is niet te onderschatten. Extract van champignons voorkomt zelfs cel proliferatie bij borstkanker. 1 2

In het Engels heet de champignon de white button mushroom, in het Latijn is de naam Agaricus bisporus.

Gezond voor lever

Fenolen en flavonoïden zijn ook stoffen die maken dat champignons gezond zijn. Ook in gedroogde vorm zitten de stoffen er nog ruimschoots in. Vooral myricetine en catechine. Van alle paddenstoelen bevatten champignons zelfs de meeste! Daarom zijn deze paddenstoeltjes ook gezond voor lever. Fenolen beschermen de lever. Flavonoïden kunnen namelijk de vette lever behandelen, en voorkomen leverschade. 3 4

Tegen vette lever syndroom

Dat de paddenstoeltjes gezond voor lever zijn bleek ook toen muizen met een vette lever een dieet met champignons volgden. De vetophopingen in het orgaan namen drastisch af. 5 Er was meer. Na twee maanden champignons eten, was de gevoeligheid voor insuline sterk verbeterd. Dit suggereert dat champignons een preventieve rol bij het ontstaan van diabetes type 2 hebben. In de studie werd de gewone champignon vergeleken met andere zoals Shiitake. De champignon stak er met kop en schouders bovenuit. Tabel/6 (in de tabel heet het WBM, white button mushroom)

Gezond voor hersenen

gezond voor hersenen
Champignons zijn gezond voor lever, hersenen en versterken het immuunsysteem. En wil je meer vitamine D? Leg ze een half uurtje in de zon, voordat je ze klaarmaakt!

Niet alleen voor de lever zijn champignons heilzaam. De paddenstoeltjes zijn absoluut ook gezond voor hersenen. Omdat ze de groei en het behoud van zenuwcellen in het brein bevorderen en ze beschermen voor chemische stoffen en ontsteking. Daarom zijn ze ook nuttig voor het voorkomen van neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer’s. 


Dopamine en vitamine D

Wist je trouwens dat de gewone champignon voorziet in een flinke stoot vitamine D, als je ze vóór consumptie een half uurtje in de zon legt? Ze geven dan zelfs in evenveel zon vitamine als een supplement die 2000 ie bevat. Net als bij onze huid het geval is, zetten ook champignons ultraviolet licht om in vitamine D. Dit blijft het geval, zelfs nadat ze geoogst zijn. 7 Dan dopamine. Zonder tryptofaan geen dopamine, en laten champignons nu een goede bron van tryptofaan zijn! 8


Regeneratie en behoud van zenuwcellen

Wat ook geweldig is: ze bevorderen de aanmaak van zenuwgroeifactor (NGF). Gezond voor hersenen dus, mede omdat de paddenstoel de productie van NGF stimuleert. NGF is en blijft een leven lang onmisbaar voor de overleving van zenuwcellen. De stof regenereert zenuwcellen in het netwerk van motorische en sensorische zenuwcellen die het brein en de ruggengraat verbindt. Chemische substanties die anders tot celdood leiden, hebben door NGF weinig kans. 

Zo’n 42 á 43 gram champignons per dag

Van sommige paddenstoelen was al langer bekend dat ze gezond voor hersenen zijn. Zoals van de Aziatische Cordyceps en de Chinese/Japanse Lion’s Mane paddenstoel. Ook de Reishi passenstoel wordt al sinds oude tijden beschouwd als een superieure remedie tegen cognitieve achteruitgang. We mogen de gewone champignons dus ook rekenen bij tot de cognitie verbeterende paddenstoelen. Oude ratten die 8 weken lang champignons in hun dieet kregen gingen er enorm op vooruit wat betreft geheugen, balans, coördinatie en cognitie. Ze consumeerden ook meer voeding zonder aan te komen in gewicht. Wat de ratten aan champignons aten was het equivalent van 42 á 43 gram verse champignons voor mensen. 9

Kortom: je kunt champignons dus tot functionele voeding rekenen. Gezond voor hersenen, lever. En ook voor de bloeddruk en een betere insulinegevoeligheid. Misschien tijd om ze een grotere plaats op je bord te geven?