Voordelen van zink: ken de 3 minder bekende pluspunten!

zink voordelen

Er zijn een aantal bekende voordelen van zink. Wat dacht je van het tegengaan van luchtweginfecties en longontsteking. Ook in deze corona tijd blijkt zink gezond te zijn. Maar de minder bekende voordelen van zink, ken je die? Lees wat het voor je lever, bloedsuiker en depressie kan betekenen!

Waarvoor is zink gezond?

In dit artikel gaat het niet om de bekende rol die zink speelt bij het voorkomen van griep, verkoudheid en infecties. 1 2  

Wat heeft zink te maken met COVID-19?

Chronische ontsteking door zinktekort?

Zink tegen luchtweginfecties en longontsteking?

Juist de wat onbekendere aspecten van dit essentiële micronutriënt zullen aan bod komen!

voordelen van zink
Er zijn 3 minder bekende voordelen van zink. Een ervan is dat het helpt bij depressie

#1 Zink en diabetes

Om welke redelijk onbekende reden is zink gezond? Een van de voordelen van zink betreft diabetes. Want dit sporenelement is hoogst geconcentreerd aanwezig in de Langerhans-cellen die zich in de alvleesklier bevinden. Daar vindt de productie van insuline plaats. Een van de voordelen van zink is dat het een gezonde insulinefunctie behoudt. Het sporenelement houdt de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke wijze onder controle en kan op die manier diabetes voorkomen.

Zink en insuline: de connectie

Zink gedraagt zich als insuline. Het sporenelement activeert de insuline signalering en bindt zich aan insulinereceptoren. Door dit alles is er een betere opname van glucose door de cellen. 4 5  Ook voor de correcte verwerking, opslag en uitscheiding van insuline is zink gezond. 4. Dat het sporenelement beschermt egen verlies van b-cellen is een van de voordelen van zink. Dit verlies is echt een kenmerk van diabetes. 6 Omdat dit sporenelement zo nauw verbonden is met de insulinefunctie, relateert een zinktekort met een slechte functie van b-cellen en insulineweerstand. 6

Het is dan ook niet verrassend dat veel diabetici lage zinkspiegels hebben. Daarom is zink gezond, ook als je al diabetes type 2 hebt. 5  Zo bleken pre-diabetische mensen eerder een zinktekort te hebben en dat mensen met een lage zinkspiegel meer insulineweerstand hebben –ongeacht BMI. 6 De voordelen van zink gelden dus ter preventie van de ziekte, maar ook als je de ziekte al hebt.

Zink ter preventie van diabetes

Vanwege het verband met pre-diabetes en diabetes type 2 zijn onderzoekers bezig met de vraag of zink gezond is om de ontwikkeling van diabetes te voorkomen. Onderzoeken laten de voordelen van zink in dit verband zien – in ieder geval bij vrouwen. Bij één studie werden 82297 vrouwen voor de duur van 24 jaar gevolgd. Wie een hogere zinkinname had, had een lagere kans op diabetes type 2. 7 Een studie uit 2013 liet hetzelfde zien: een hogere zinkconsumptie stond in verband met een lager risico op de ziekte bij vrouwen van middelbare leeftijd. 5

Zink suppletie

Dus: is zink gezond als je al diabetes hebt? Ja. Diverse dier- en labstudies toonden dat zink suppletie glucosepieken verlaagt en de insulinefunctie verbetert. 4 Het bewijs groeit, dat mensen met insuline- en bloedsuikerproblemen kunnen profiteren van het sporenelement omdat het resulteert in een verbeterde insulinefunctie en bloedsuikercontrole. 5 8 9

#2 Bij (ernstige) depressie

champignonharshalhirve.jpg
In 10 champignons zit 1mg zink

Depressie is een stemmingsstoornis die voor veranderingen zorgt in lichamelijke activiteit, eetlust, slaap en gewicht. Er zijn aanwijzingen dat zink gezond is bij depressie. Een van de voordelen van zink is namelijk dat het symptomen van depressie vermindert. Het eerste klinische onderzoek naar het verband tussen de zinkspiegel en depressie werd in 1983 gepubliceerd. 10  Hierna identificeerden ook andere studies het effect van zink op de ontwikkeling en klachten van de aandoening. 11  Lange termijn behandelingen met zink bij lab dieren lieten dezelfde mechanismen zien als antidepressiva. 12  Een vrij recente studie meldt dat zink suppletie bij ernstig depressieve patiënten tussen de 18-55 jaar die tevens SSRI’s gebruikten (citalopram 20-60 mg/dag of fluoxetine 20-60 mg/dag) de symptomen aanzienlijk verbeterde. Andere studies bevestigen dit, en dit kan vooral handig zijn voor mensen waarbij SSRI’s niet goed aanslaan. 13 14  Een lagere zinkspiegel zou een marker zijn voor de ontstekingsrespons die bij de ziekte speelt. 16. Kortom: bij depressie heeft zink voordelen.


Enkele feiten: Er zijn hogere koperspiegels aangetroffen bij depressieve mensen. Bij mensen die herstelden van de aandoening was de zinkspiegel omhoog gegaan. 17  Zink kan de opname van koper belemmeren. 18  Een verminderde koperopname kan leiden tot bloedarmoede.


#3 Voor een gezonde lever

Spinazie bevat 1.4 mg zink per kopje

Bij mensen met een ernstige leverziekte kan het sporenelement meer complicaties voorkomen. Bij ernstige aandoeningen kan de hersenfunctie aangetast worden door de giftige stoffen die normaal gesproken door de lever verwijderd worden. Een van de complicaties van levercirrose is leverencefalopathie. Omdat de zinkspiegel van patiënten met levercirrose lager dan normaal heeft zink voordelen. 19

Omkeren van een vette lever

Omdat zink essentieel is voor de normale groei, ontwikkeling en deling van cellen speelt het ook een rol bij meerdere leveraandoeningen, zoals bij de non-alcoholic vette lever. Molecular Aspects of Medicine noemt de voordelen van zink. Namelijk een krachtig middel, zelfs bij de alcoholische vette lever. 20 Voor de lever heeft zink voordelen, want een tekort manifesteert zich op vele manieren in de lever (leverziekten, slechte leverregeneratie. Hieruit voortvloeiend: een veranderde mentale status of immuun functie). Zink suppletie stabiliseert de darmwand, , oxidatieve stress en de aanmaak van ontstekingsstoffen. Een van de voordelen van zink is dat het zorgt voor de dood van nutteloze of kwaadaardige cellen. 21  Voor mensen met een leveraandoening is zink gezond, omdat het de klinische tekenen van een zinktekort omkeert. 22 Sommige studies melden een verbeterde leverfunctie als gevolg van het sporenelement.  23

Veiligheid

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor zink ligt rond de 8-12 mg voor vrouwen, en 11-15 mg voor mannen 24 . Spreek hierover met je arts en laat de zinkhoeveelheid in het bloedplasma meten alvorens je met suppletie begint. Vooral zink gluconaat is een goede bron van zink, omdat het snel opgenomen wordt. Mensen met reumatoïde artritis nemen minder zink op.

Het spijsverteringskanaal wordt direct beïnvloed door de ingenomen zink, en om deze reden kunnen er ook een aantal bijwerkingen zijn. Hieronder kunnen vallen: misselijkheid, braken, buik- of maagpijn en diarree. 25  Ook lethargie en duizeligheid kunnen voorkomen. 26 Hier moet dus goed op gelet worden, en komt voor bij zowel zinksulfaat, als bij -oxide en –gluconaat.

Zink is een sporenelement, dus je hebt er dagelijks een kleine hoeveelheid van nodig. Het is niet verstandig om meer dan 40 mg per dag te nemen. Routinematige inname wordt niet aanbevolen zonder het advies van een medisch specialist.

Zink vind je in: zeevruchten, oesters, spinazie, champignons, noten, rund- en lamsvlees, tarwekiemen, pompoenzaden, cacao, mager varkensvlees, kip en bonen.