Gezondere bloeddruk met deze 5-minuten oefening

gezondere bloeddruk

Een gezondere bloeddruk bereik je met een oefening van slechts 5 minuten. Een nieuwe studie noemt de oefening een krachttraining voor je ademhalingsspieren die beter is dan aerobics of medicijnen. Naast dit voordeel krijg je er ook een betere algehele cardiovasculaire gezondheid mee.

Betere bloeddruk in 5 minuten

De studie over de korte oefening is gepubliceerd in Journal of the American Heart Association. Het geeft zeer sterk bewijs dat de efficiënte oefening een sleutelrol speelt in gezond ouder worden. De training heet High-Resistance Inspiratory Muscle Strength Training (IMST).

Minder tijd, net zo effectief

Er zijn veel leefstijl strategieën die je naar een lagere bloeddruk en een betere cardiovasculaire gezondheid helpen. Zoals natuurlijk meer bewegen. Een nadeel is meestal dat het veel tijd kost en voor sommige mensen moeilijk uit te voeren is. Bijvoorbeeld als je minder mobiel of invalide bent. De bloeddruk oefening kan in 5 minuten gedaan worden, zelfs terwijl je tv kijkt.

Long- en ademhalingsoefening

In 1980 werd de oefening ontwikkeld voor patiënten met ernstige ademhalingsstoornissen, om hun ademhalingsspieren te versterken. IMST betekent dat je fanatiek inhaleert door middel van een apparaatje dat resistentie geeft. Het is vergelijkbaar met hard door een rietje zuigen, terwijl het rietje de adem als het ware weer terugduwt. Het bleek ook dat deze oefening voor een betere bloeddruk zorgde.

betere bloeddruk
Combineer de oefening met tomatensap, want dit is een goed sap om eene gezondere bloeddruk te krijgen!

Dit doet tomatensap voor je bloeddruk

3 Vliegen in 1 klap

Dus eerst werd het voorgeschreven bij allerlei ademhalingsproblemen, en de oefening duurde een half uur. Maar nu is er een nieuw protocol die behoorlijk tijdbesparend is. Met 30 ademhalingen per dag met een hoge resistentie, 6 dagen per week, bereik je een gezondere bloeddruk. Hiernaast oogst je ook cardiovasculaire én cognitieve verbeteringen.

Het onderzoek werd uitgevoerd met oudere volwassenen met een hogere SYS. De helft deed IMST voor 6 weken, en de andere helft volgde een placebo protocol waarbij de weerstand bij veel lager was.

Als oefenen gestopt is zijn de effecten er nog steeds

Na 6 weken was de SYS gemiddeld 9 punten gedaald. Deze verlaging was vergelijkbaar met 30 minuten wandelen, 5 dagen per week. En tevens vergelijkbaar met het effect van sommige medicatie. Kortom een tijdbesparende, efficiënte en effectieve oefening. Zelfs nadat de bloeddruk oefening gestaakt was na 6 weken, bleven de effecten.

De conclusie van de onderzoekers was dan ook dat de bloeddruk oefening meer efficiënt dan traditionele beweegprogramma’s. Dit is goed nieuws als je minder mobiel bent, of invalide.

Nog veel meer belangrijke voordelen

Afgezien van een lagere bloeddruk waren er nog meer voordelen. De behandelgroep zag ook een verbetering van 45% in de functie van de endotheliale laag van de kleine slagaders. De endotheliale laag is de binnenwand van cellen die onder andere zorgt voor verwijding en vernauwing van de bloedvaten. De kleine slagaders regelen de bloedstroom naar de weefsels. Ook was de hoeveelheid stikstofoxide significant toegenomen. Dit is zeer belangrijk voor verwijding van de vaten en voorkomt de ophoping van plaques. Stikstofoxide neemt af naarmate we ouder worden. Verder waren markers van ontsteking en oxidatieve stress ook afgenomen. Dat is goed nieuws, omdat dit de kans op een hartaanval verkleint. Het was duidelijk: de effecten van de oefening gingen verder dan alleen een betere bloeddruk. En er was zelfs nog meer. Ook de breinfunctie verbeterde en de lichamelijke fitheid.

Uitkomst voor vrouwen na de overgang

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat postmenopauzale vrouwen minder profijt van workouts hebben als ze er geen oestrogeen suppletie bij nemen. Mannen plukken meer de positieve vruchten van workouts, zoals een lagere bloeddruk en een betere endotheliale functie. Maar bij deze oefening was er geen verschil meer. Vrouwen hebben hiervan net zo veel profijt als mannen.

Momenteel werkt het onderzoeksteam aan een telefoonap zodat mensen de bloeddruk oefening thuis kunnen doen. Een apparaatje is in Nederland ook gewoon verkrijgbaar. Je kunt ook deze oefening doen.