Extra vitamine D tegen COVID, welke dosis/hoe lang is het beste?

tegen longontsteking, vitamine d en zink

Er zijn de laatste tijd veel onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van extra vitamine D tegen COVID. Een nieuwe studie meldt welke dosis het beste is. Is dat 5000ie of 1000 ie per dag?

Volgens de onderzoeken van de laatste tijd is extra vitamine D tegen COVID nuttig. Zo blijken corona-complicaties minder ernstig dankzij de vitamine. Er is een rol weggelegd voor vitamine D bij COVID. Maar wat is dan de beste dosis?

Minder ernstige COVID-19 complicaties door vitamine D

Wat is de link tussen vitamine D en Corona?

Vitamine D tegen corona

Omdat een vitamine D tekort geassocieerd is met een hoger risico op complicaties door corona, is in een studie vastgesteld wat de beste dosis is: 1000 ie of 5000 ie.

Volwassenen met corona kregen dagelijks extra vitamine D. Ze kregen ofwel 1000 ie ofwel 5000 ie per dag. De vitamine werd 2 weken ingenomen. Het werd duidelijk dat als je extra vitamine D bij COVID neemt, de symptomen veel minder heftig zijn. Ook is de hersteltijd korter. Maar deze effecten waren verreweg het grootst in bij degenen die dagelijks 5000 ie innamen! Vitamine D tegen COVID werkt het dus een stuk beter bij de inname van 5000 ie.

Waarom zijn sommigen beter beschermd dan anderen?

vitamine d tegen corona
Helpt vitamine D tegen corona? Misschien ben je beter beschermd, maar niet gevrijwaard. Wel is het feit dat de vitamine symptomen minder ernstig maakt, en het herstel korter.

Al vanaf het begin van de pandemie bestudeerden onderzoekers de vraag of extra vitamine D tegen corona een reële optie is. Een logische vraag, want waarom zijn sommigen beter tegen COVID beschermd als anderen?

Het is al langer bekend dat extra vitamine D beschermt tegen luchtweginfecties. 2 Mensen die dagelijks of wekelijks de vitamine namen hadden een verminderde kans op infecties van de ademhalingswegen. Dit werkte het beste bij degenen die een vitamine D tekort hadden. 3 Studies laten ook zien dat landen die verder weg van de evenaar zijn hoger sterftecijfers door COVID hebben. In die landen is minder zonlicht en vaker een tekort aan vitamine D.

Verwacht van extra vitamine D tegen corona niet dat je gevrijwaard bent van het virus. Wel is het een gegeven dat de vitamine het verloop van de ziekte minder ernstig maakt en de duur verkort. 4