Meer proteïnen bij ontbijt: meer spieropbouw

proteïnen bij ontbijt

Met meer proteïnen bij het ontbijt bereik je meer spieropbouw, dan wanneer je ze bij de lunch eet. Dat is goed om te weten, want door slim te eten bereik je meer resultaat. Voor een betere spieropbouw is dat dus een eiwitrijk ontbijt.

Eiwitrijk ontbijt: betere spieropbouw

Hoe haal je meer profijt uit je voeding, als je meer spieropbouw wilt? Een nieuwe studie in Cell Reports concludeert dat als je meer proteïnen bij het eet, dit de opbouw van spiermassa beter bevordert vergeleken met de consumptie van eiwitten later op de dag. De studie is uitgevoerd op zowel muizen als mensen.

Als het op proteïnen neerkomt is de uitspraak “je bent wanneer je eet” beter van toepassing dan het bekende “je bent wat je eet.” Vroeg op de dag eiwitten consumeren leidt tot een betere opbouw van spiermassa.

Opbouw van spiermassa en biologisch ritme

Streef je naar meer spieropbouw, dan is het handig om te weten hoe ons biologisch ritme werkt. Het menselijk ritme volgt elke dag hetzelfde 24-uurs patroon en beïnvloedt het gedrag van cellen en de lichaamschemie. Zo oefent het invloed uit op vertering, metabolisme en opbouw van spiermassa. Ben je uit het ritme, dan is meer spieropbouw lastiger.

Voor een goede gezondheid op de korte en lange termijn is het belangrijk dit ritme te respecteren. Mensen die nachtdiensten draaien ervaren bijvoorbeeld dat het bioritme verstoord is. Wat het hormonale, neurologische en immunologische systeem ontregelt. Hier komt chrononutritie om de hoek kijken. Deze biologische klok van voeding, in dit geval meer proteïnen bij het ontbijt, bepaalt ook in welke mate we in staat zijn om een betere spieropbouw te bereiken.

Meer gewichtsverlies door meer eiwitten

Cottage cheese houdt de bloedsuikerspiegel stabiel

Proteïnen bij ontbijt vs diner

Eerder onderzoek suggereert dat proteïnen bij ontbijt én diner een betere opbouw van spiermassa geeft. Deze studie in Cell Reports onderzoekt het fenomeen echter veel bedachtzamer en gaat hier dieper op in. Omdat onze cellen ’s morgens in essentie klaar zijn voor groei, kracht en meer spieropbouw is de ochtend dé tijd van de dag waarop ons metabolisme het meest actief is, en we in staat van spieropbouw zijn.

De studie

Eerst kregen muizen BCAA aminopoeder bij de maaltijden. Dit voegde meer proteïnen bij het ontbijt toe of bij het diner. Het eiwitrijke ontbijt bestond voor 8.5% uit proteïnen en bij het diner was dit 11.5%. Vervolgens werd een aantal vrouwen in twee groepen verdeeld. De ene groep at een eiwitrijk ontbijt, en de dames in de andere groep consumeerden meer proteïnen bij het diner.

Lagere inname ’s morgens, toch meer resultaat

Opbouw van spiermassa
Meer proteïnen bij het ontbijt geeft een betere spieropbouw dan wanneer je ze later op de dag nuttigt

Uitkomst

Ondanks dat de muizen minder proteïnen bij het ontbijt aten, was er een betere spieropbouw vergeleken met de hogere inname later op de dag. Om te bepalen of er meer spieropbouw was, vonden metingen plaats van de spiercellen in de plantaris spier. Dit is de spier die van het hielbeen naar de knieholte gaat. Bij de vrouwen waren de resultaten idem. De groep die meer proteïnen bij ontbijt at, had meer spieropbouw. Zo waren de grip kracht en de spiermassa van de skeletspieren aanzienlijk hoger.

Wil je meer spieropbouw dan pluk je meer voordelen van een eiwitrijk ontbijt, dan dat je later op de dag meer proteïnen consumeert. Proteïnen die niet gebruikt worden voor spieropbouw breken af of worden opgeslagen als vetten.