Omega-3 vetzuren gezond voor een langer leven

omega-3 vetzuren gezond

Wie wil niet langer leven in goede gezondheid? Dat kan met gezonde vetzuren. Een nieuwe studie meldt dat in welke mate omega-3 vetzuren gezond zijn voor een langer leven.

Een nieuwe studie heeft het verband onderzocht tussen omega-3 vetzuren en een langer leven. Het blijkt dat als je meer van de gezonde vetzuren in het bloed hebt, dit jaren aan je leven toevoegt. De studie is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Hele gezonde vetzuren

Er zijn veel redenen waarom omega-3 vetzuren gezond zijn. Eén ervan is dat de gezonde vetzuren bijdragen aan de vorming van de celmembranen. Omega-3 vetzuren zijn essentieel, wat inhoudt dat ze niet aangemaakt worden door het lichaam. We zullen ze dus via de voeding binnen moeten krijgen, om een gezonder en langer leven te bereiken.

Langer leven dankzij EPA en DHA

Een andere reden waarom omega-3 vetzuren gezond zijn, is dat ze het lichaam van energie voorzien. In de vorm van eicosanoïden maakt het lichaam graag gebruik van ze voor gezonde ademhalingswegen en de cardiovasculaire gezondheid. En ook ons immuunsysteem en hormoonhuishouding doen het goed met de gezonde vetzuren. Geen wonder dat ze in belangrijke mate bijdragen aan een langer leven.

Er zijn 3 hoofdtypen omega-3 vetzuren: alfa-linolzuur (ALA), eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur (respectievelijk EPA en DHA). ALA (dit zit onder andere in lijnzaad en lijnzaadolie).

Waarom lijnzaad en lijnzaadolie goed voor de hersenen zijn

Kurkumine verhoogt de hoeveelheid DHA in de hersenen

Als goed geïnformeerde lezer weet je wel dat vette vis een belangrijke bron van EPA en DHA is. Chiazaad levert het ook, en lijnzaad is een goede bron van ALA.

langer leven
Ook sardientjes bevatten veel van de gezonde vetzuren. Een voordeel: Uit deze vis zijn omega-3 vetzuren gezond omdat sardientjes van alle vis het minste kwik bevat. Wil je langer leven, voeg deze visjes dan ook zeker toe!

Betere gezondheid

Eerdere onderzoeken laten ons al enigszins iets weten over de link tussen de gezonde vetzuren en een langer leven. Als je ruim voldoende omega-3 vetzuren nuttigt, verlaagt dit de kans op kanker en Alzheimer’s. Ook verminder je er de symptomen van reumatoïde artritis mee.

Om het verband met een langer leven vast te stellen, volgden de onderzoekers 2240 deelnemers over een periode van 11 jaar. De omega-3 spiegel in het bloed werd steeds gemeten. Deelnemers werden in 4 groepen gedeeld namelijk mensen met een

  1. hoge omega-3 spiegel, niet-roker
  2. hoge omega-3 spiegel en roker
  3. lage omega-3 spiegel en niet-roker
  4. lage omega-3 spiegel, roker

Uitkomst

Degenen die veel van de gezonde vetzuren in het bloed hadden en niet rookten (groep 1), hadden de grootste kans op een langer leven. De kans op een hoge leeftijd was gelijk voor de groepen 2 en 4. Groep 3 kwam er het slechtst van af: rokers met een lage omega-3 spiegel hadden de kleinste kans op een langer leven. Groep 1 kon maar liefst 5 jaren aan het leven toegevoegd zien.

Waarom omega-3 vetzuren belangrijk voor dopamine zijn

“Meten van omega-3 vetzuren in het bloed ook belangrijk”

Duidelijk dus dat omega-3 vetzuren gezond zijn. Het is volgens de onderzoekers zelfs zo dat niet alleen cholesterolspiegel en bloeddruk gemeten zou moeten worden, maar ook het niveau van de gezonde vetzuren. Dit is volgens hem makkelijker en goedkoper dan het behandelen van alle andere risicofactoren.

Roker/niet roker

Vooral ook voor de roker is het van belang te weten dat omega-3 vetzuren gezond zijn. Gezien de resultaten wissen de gezonde vetzuren toch wel wat slechte effecten van roken uit. Want de gezondheid/kans op een langer leven van rokers met een hoge spiegel en niet-rokers met een lage spiegel was bijna identiek.