Een betere stemming: drink groene en zwarte thee

meer endorfine aanmaken, een betere stemming

Voor een betere stemming moet dopamine in balans zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit te bereiken. Bijvoorbeeld door zwarte en groene thee te drinken. De reden? L-theanine! Studies melden dat het aminozuur afkickverschijnselen van verslaving tegengaat. Lees welk uitgesproken effecten dit aminozuur nog meer op dopamine heeft.

Zwarte en groene thee voor een betere stemming

Dopamine en je stemming

Verslavingen hebben minder kans

Verslavingen hebben veel te maken met dopamine. De neurotransmitter is namelijk nauw verbonden met het beloningssysteem in de hersenen. 1 Wie rookt, weet hoe lastig het is om hiermee te stoppen. Herken je dat, probeer dan groene of zwarte thee. Vooral groene thee is rijk aan L-theanine. Dit aminozuur remt de beloningseffecten van nicotine. 2

Tegen stress en verminderde cognitie

Aminozuur L-theanine moduleert alfa activiteit en speelt een rol bij taken die focus en aandacht vragen. Hiernaast beïnvloedt het de nachtrust positief. Toen volwassenen 200 mg L-theanine per dag namen, verdeeld in 2 doses, werden de antistress effecten duidelijk. Het brein van de deelnemers was rustiger, ze sliepen beter en depressieve symptomen waren een stuk minder. Deze gunstige invloed was na 4 weken inname duidelijk. 3 Prettig, want stress gerelateerde symptomen verminderen de cognitieve functie, en het verbale en uitvoerend vermogen. Wil je dat al deze aspecten verbeteren, net als bij de studiedeelnemers? Drink dan dagelijks de thee.

Beter alertheid

zwarte en groene thee
Dankzij aminozuur L-theanine krijg je een betere stemming. Je vind het in groene en zwarte thee

Nog een mooie werking van zwarte en groene thee: het maakt je alerter. Deze wereldwijd populaire warme drank zit niet alleen vol L-theanine, maar is ook een rijke bron van flavonoïden. Toch is het vooral het unieke aminozuur die veel aspecten moduleert in het brein. Zoals dopamine in balans brengen. Plus dat het de alfa activiteit verhoogt, wat indiceert dat het ontspant zonder dat het je duf maakt. 4 Wel moet hierbij opgemerkt worden dat voor die ontspannenheid meer nodig is dan een kop zwarte of groene thee. In een kop zwarte thee vind je bijvoorbeeld slechts 20 mg L-theanine.

Voor je humeur

Een van de mooie dingen van de thee is dat het je stemming verbeteren kan. Natuurlijk ook weer vanwege de invloed van L-theanine op dopamine. Psychologische stress, onrust om je heen: neem de tijd om te genieten van je potje thee. Studies tonen de anti-stress werking aan (met een dagelijkse dosis van 200-400 mg L-theanine per dag). Groene en zwarte thee corrigeren de cortisolspiegel. Koffie doet dit bijvoorbeeld niet. Geen wonder dat je er een betere stemming mee krijgt. Vijzel je inname van L-theanine op en je humeur gaat er zienderogen op vooruit. 5 6

Aanbevolen artikelen